Cu ce se ocupă departamentul de resurse umane

de

Resursele Umane (HR) se referă la toată forța de muncă dintr-o anumită organizație. Indiferent cât de mare sau de mică este organizația în cauză, ea depinde de acest departament pentru a putea fi o companie de succes. La fel cum o mașină are nevoie de combustibil pentru a se putea deplasa, la fel și o firmă are nevoie de resurse umane pentru a putea progresa.

De asemenea, resursele umane se referă și la acele activități care sunt centrate pe oameni și pe buna conducere a acestora. Cei care se află la vârful departamentului de resurse umane și care au responsabilitatea conducerii lui, se numesc profesioniști în resurse umane. Ei se ocupă cu recrutarea și angajarea oamenilor potriviți pentru posturile care au fost scoase pe piața forței de muncă, cu pregătirea acestora, cu motivarea lor, cu măsurarea eficienței muncii lor sau cu răsplătirea acelor angajați care au făcut o treabă excelentă.

Practic, acești profesioniști măsoară performanțele de muncă ale fiecărui individ în parte, folosindu-se de ICP (Indicatori Cheie de Performanță). ICP sunt niște măsurători cuantificabile care reflectă succesul sau eșecul unei persoane în îndeplinirea obiectivelor sale. Aceștia pot avea un impact mare asupra succesului întregii organizații, așa că ar trebui luați foarte în serios.

Prin evaluarea ICP-ului fiecărui individ, profesioniștii în resurse umane pot alinia punctele forte și talentele acestuia pentru a ajuta la atingerea scopurilor și obiectivelor organizației în care el lucrează. În același timp, departamentul ar trebui să sesizeze și punctele slabe pe care le are un angajat și ar trebui să-i ofere acestuia oportunitatea de a le elimina, printr-o pregătire adițională sau prin oferirea unui sprijin sau a unor sfaturi.

În mod normal, orice afacere, oricât de mare sau de mică ar fi ea, are nevoie de profesioniști în resurse umane, pentru a o ajuta să se ocupe de indivizii din cadrul organizației. Prin existența unui astfel de departament, se asigură faptul că fiecare persoană din companie este bine pregătită, putând contribui, mai departe, prin munca pe care o depune, la succesul companiei.

Toată lumea, de la recepționiști, la manageri și la directori, ba chiar și acționarii, ar trebui să fie în atenția resurselor umane. Toți acești oameni au un rol foarte important și sunt responsabili pentru succesul sau eșecul afacerii în care sunt implicați. De aceea, are logică să dispuneți de un specialist în HR în firma voastră. Dacă nu vă permiteți acest lucru sau dacă nu doriți să vă complicați cu fondarea propriului departament de resurse umane, atunci cereți ajutorul unei firme care se ocupă exclusiv cu oferirea de servicii în acest domeniu.

Un angajat al departamentului de resurse umane trebuie să fie o persoană foarte sociabilă, căreia să-i facă plăcere să interacționeze cu alți oameni. Prin natura meseriei lor, ei sunt nevoiți să întâlnească oameni din toate categoriile sociale. El, angajatul departamentului HR, trebuie să asculte mereu feedback-ul sau plângerile pe care le au ceilalți angajați ai companiei și trebuie să se asigure că toate aceste plângeri se vor rezolva.

În esență, treaba lor este aceea de a se asigura că angajații sunt tratați corect și că performanțele acestora sunt pe aceeași lungime de undă cu obiectivele companiei în care ei lucrează.

Departamentele de resurse umane din zilele noastre sunt responsabile cu angajarea indivizilor foarte calificați în marile organizații. Noii angajați vor avea ca scop îndeplinirea obiectivelor companiei și asigurarea succesului ei. Un departament de resurse umane este coloana vertebrală a oricărei afaceri de succes. El este cel care susține și celelalte departamente pentru a funcționa la potențialul lor maxim.

Fără el, totul s-ar destrăma. De aceea, rolul departamentului de resurse umane este extrem de important pentru orice organizație, indiferent de mărimea ei!