Cu ce se ocup─â departamentul de resurse umane

de

Resursele Umane (HR) se refer─â la toat─â for╚Ťa de munc─â dintr-o anumit─â organiza╚Ťie. Indiferent c├ót de mare sau de mic─â este organiza╚Ťia ├«n cauz─â, ea depinde de acest departament pentru a putea fi o companie de succes. La fel cum o ma╚Öin─â are nevoie de combustibil pentru a se putea deplasa, la fel ╚Öi o firm─â are nevoie de resurse umane pentru a putea progresa.

De asemenea, resursele umane se refer─â ╚Öi la acele activit─â╚Ťi care sunt centrate pe oameni ╚Öi pe buna conducere a acestora. Cei care se afl─â la v├órful departamentului de resurse umane ╚Öi care au responsabilitatea conducerii lui, se numesc profesioni╚Öti ├«n resurse umane. Ei se ocup─â cu recrutarea ╚Öi angajarea oamenilor potrivi╚Ťi pentru posturile care au fost scoase pe pia╚Ťa for╚Ťei de munc─â, cu preg─âtirea acestora, cu motivarea lor, cu m─âsurarea eficien╚Ťei muncii lor sau cu r─âspl─âtirea acelor angaja╚Ťi care au f─âcut o treab─â excelent─â.

Practic, ace╚Öti profesioni╚Öti m─âsoar─â performan╚Ťele de munc─â ale fiec─ârui individ ├«n parte, folosindu-se de ICP (Indicatori Cheie de Performan╚Ť─â). ICP sunt ni╚Öte m─âsur─âtori cuantificabile care reflect─â succesul sau e╚Öecul unei persoane ├«n ├«ndeplinirea obiectivelor sale. Ace╚Ötia pot avea un impact mare asupra succesului ├«ntregii organiza╚Ťii, a╚Öa c─â ar trebui lua╚Ťi foarte ├«n serios.

Prin evaluarea ICP-ului fiec─ârui individ, profesioni╚Ötii ├«n resurse umane pot alinia punctele forte ╚Öi talentele acestuia pentru a ajuta la atingerea scopurilor ╚Öi obiectivelor organiza╚Ťiei ├«n care el lucreaz─â. ├Än acela╚Öi timp, departamentul ar trebui s─â sesizeze ╚Öi punctele slabe pe care le are un angajat ╚Öi ar trebui s─â-i ofere acestuia oportunitatea de a le elimina, printr-o preg─âtire adi╚Ťional─â sau prin oferirea unui sprijin sau a unor sfaturi.

├Än mod normal, orice afacere, oric├ót de mare sau de mic─â ar fi ea, are nevoie de profesioni╚Öti ├«n resurse umane, pentru a o ajuta s─â se ocupe de indivizii din cadrul organiza╚Ťiei. Prin existen╚Ťa unui astfel de departament, se asigur─â faptul c─â fiecare persoan─â din companie este bine preg─âtit─â, put├ónd contribui, mai departe, prin munca pe care o depune, la succesul companiei.

Toat─â lumea, de la recep╚Ťioni╚Öti, la manageri ╚Öi la directori, ba chiar ╚Öi ac╚Ťionarii, ar trebui s─â fie ├«n aten╚Ťia resurselor umane. To╚Ťi ace╚Öti oameni au un rol foarte important ╚Öi sunt responsabili pentru succesul sau e╚Öecul afacerii ├«n care sunt implica╚Ťi. De aceea, are logic─â s─â dispune╚Ťi de un specialist ├«n HR ├«n firma voastr─â. Dac─â nu v─â permite╚Ťi acest lucru sau dac─â nu dori╚Ťi s─â v─â complica╚Ťi cu fondarea propriului departament de resurse umane, atunci cere╚Ťi ajutorul unei firme care se ocup─â exclusiv cu oferirea de servicii ├«n acest domeniu.

Un angajat al departamentului de resurse umane trebuie s─â fie o persoan─â foarte sociabil─â, c─âreia s─â-i fac─â pl─âcere s─â interac╚Ťioneze cu al╚Ťi oameni. Prin natura meseriei lor, ei sunt nevoi╚Ťi s─â ├«nt├ólneasc─â oameni din toate categoriile sociale. El, angajatul departamentului HR, trebuie s─â asculte mereu feedback-ul sau pl├óngerile pe care le au ceilal╚Ťi angaja╚Ťi ai companiei ╚Öi trebuie s─â se asigure c─â toate aceste pl├óngeri se vor rezolva.

├Än esen╚Ť─â, treaba lor este aceea de a se asigura c─â angaja╚Ťii sunt trata╚Ťi corect ╚Öi c─â performan╚Ťele acestora sunt pe aceea╚Öi lungime de und─â cu obiectivele companiei ├«n care ei lucreaz─â.

Departamentele de resurse umane din zilele noastre sunt responsabile cu angajarea indivizilor foarte califica╚Ťi ├«n marile organiza╚Ťii. Noii angaja╚Ťi vor avea ca scop ├«ndeplinirea obiectivelor companiei ╚Öi asigurarea succesului ei. Un departament de resurse umane este coloana vertebral─â a oric─ârei afaceri de succes. El este cel care sus╚Ťine ╚Öi celelalte departamente pentru a func╚Ťiona la poten╚Ťialul lor maxim.

F─âr─â el, totul s-ar destr─âma. De aceea, rolul departamentului de resurse umane este extrem de important pentru orice organiza╚Ťie, indiferent de m─ârimea ei!