Cum reciclezi componente de calculator și electronice vechi

de

Cel mai important lucru de care să ții cont atunci când vrei să reciclezi componente de calculator sau electronice vechi ori stricate este să nu le arunci la gunoi, sperând că cineva se va ocupa mai departe de reciclarea lor. Singurul responsabil ești chiar tu! Sunt multe alte metode prin care poți scăpa de aceste deșeuri fără a afecta mediul înconjurător.

Majoritatea celor care au diverse gadget-uri sau componente de calculator vechi sau nefuncționale, aleg să scape de ele aruncându-le la gunoi. Nimic mai greșit! Deșeurile electronice se dezintegrează foarte greu și conțin substanțe care dăunează mediului. De asemenea, nu este foarte recomandat nici să depozitezi aparatura veche prin dulapuri sau alte colțuri ale casei. În timp ce aici nu pot decât să strângă praf și să te incomodeze, gândește-te că sunt mulți oameni care ar primi cu plăcere ceea ce tu nu mai folosești.

Iată câteva opțiuni pe care le poți lua în calcul atunci când nu știi cum reciclezi componente de calculator sau alte aparate electronice în mod corect.

1. Donează

Dacă aparatura de care vrei să te descotorosești este veche, dar funcțională, poți să iei în calcul varianta de a dona ce nu îți mai trebuie unui orfelinat, cămin de bătrâni sau altă organizație care ar putea avea nevoie de ele. În cazul în care obiectele sunt defecte, poți apela la o firmă care să se ocupe de repararea și revânzarea sau redistribuirea lor.

2. Caută o firmă care se ocupă de reciclare în zona ta

În cazul în care gadget-urile sau componentele tale sunt mult prea vechi sau prea stricate pentru a fi reparate, cea mai simplă soluție este să apelezi la o firmă de reciclare. Având în vedere că la noi în țară firmele specializate în reciclarea specifică a acestor tipuri de deșeuri nu sunt prea ușor de găsit, urmărește campaniile organizate de primării sau consilii județene.

Cam de 2 ori pe an, în majoritatea orașelor se organizează campanii de strângere a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice. Tot ce trebuie să faci tu este fie să le scoți la stradă, fie să le duci personal la centrul de colectare stabilit pentru fiecare zonă.

3. Profită de programele buy-back

Cine nu a auzit sau nu a apelat măcar o dată la un astfel de program? Majoritatea retailerilor folosesc sistemul buy-back pentru a vinde produsele noi. Așadar, dacă vrei să îți cumperi un calculator sau un telefon nou, poți merge cu cel vechi și vei beneficia automat de o reducere. Mai departe, magazinul respectiv se va ocupa de reciclarea corespunzătoare a aparaturii aduse la schimb.

Aceste oferte ale retailerilor sunt valabile și pentru televizoare, aragaze, mașini de spălat, frigidere, calculatoare sau telefoane și, din câte se pare, astfel de campanii sunt un real succes în ceea ce privește reciclarea aparaturii vechi. Deși discountul oferit nu este prea mare, orice economie e de bun augur pentru bugetul tău și al familiei tale.

4. Verifică dacă producătorul derulează programe de reciclare

Deși nu este o practică foarte cunoscută sau utilizată la noi, în alte țări producătorii derulează programe de reciclare din cele mai variate. Astfel, aceștia fie reciclează gratuit componentele și aparatură electronică, fie îi recompensează cu bani pe utilizatorii interesați să recicleze.

Așadar, dacă te gândeai că ghena de gunoi este ultima destinație a aparaturii pe care nu o mai folosești, iată că există multe alte soluții care îți pot veni în ajutor atunci când nu știi cum să reciclezi componente de calculator sau alte dispozitive învechite.

Foarte important este să realizezi că aparatura considerată depășită într-un domeniu, poate fi folosită cu succes în multe alte împrejurări. De exemplu, calculatoarele vechi reprezintă o sursă importantă de materiale care pot fi reutilizate. În schimb, dacă sunt aruncate la gunoi, acestea sunt o sursă de toxine și substanțe cancerigene. Astfel, este lesne de înțeles de ce reciclarea unor asemenea dispozitive este crucială pentru protejarea mediului înconjurător.

Soluții tehnice pentru un comportament responsabil față de mediu există, însă de cele mai multe ori sistemul de colectare sau partea logistică lasă mult de dorit. Tocmai de aceea, depinde de fiecare utilizator în parte să gândească și să acționeze responsabil fără să aștepte ceva în schimb. Sănătatea ta și a celor din jur ar trebui să cântărească suficient!