Cum să organizezi o petrecere reușită pentru copilul tău

de

Integrarea copilului în cercurile de colegi de la grădiniță sau școală este un factor important pentru dezvolatrea personalității sale. Având prieteni de aceeași vârstă copilul are un element de comparație pentru a se putea autoevalua precum și oportunitatea de a căpăta încredere în forțele proprii, prin detașarea de mediul protectiv din cadrul familiei.

Un eveniment potrivit pentru a consolida legăturile dintre copil și prietenii săi este organizarea unei petreceri aniversare.
În mod sigur părinții sunt foarte încântați atunci când copilul lor mai crește cu un an  ,și observă cum comoara lor a dobândit capacități fizice și intelectuale superioare.

În acest articol vom aborda organizarea unei petreceri acasă, deci nu ne vom referi la  varianta mai ușoară dar și mai costisitoare în care evenimentul se desfășoară la o cofetărie, restaurant, etc. sau  variantele angajării unei firme de catering, invitarea de animatori, etc.

Un prim pas pentru ca petrecerea să fie reușită este planificarea din timp a evenimentului, pentru a evita criza de timp și eventualele surprize neplăcute ce pot apărea la petrecere din cauza greșelilor de organizare prin omisiunea unor detalii .

Consultați copilul cu privire la numărul și numele invitaților, acestea fiind datele esențiale de la care pornește baza planului. Trimiteți invitații copiilor cu 7-10 zile înaintea evenimentului, de preferat și sub formă scrisă, nu numai verbal. În invitație vor trebui precizare locația, ora de începere, tema petrecerii dacă este cazul.Numărul invitaților nu trebuie să fie mai mare decât dublul vârstei pe care o împlinește copilul: spre exemplu dacă sarbatoritul împlinește 4 ani ,8 invitați sunt suficienți ,întrucât vor trebui supravegheați .Ca durată ,cu cât copiii sunt mai mici cu atât mai scurtă trebuie să  fie petrecerea 2-3 ore ,în principiu ,întrucât dacă obosesc sau se plictisesc cei mici pot deveni foarte greu de supravegheat.Ca și oră de începere,recomand să se înceapă petrecerea după somnul de amiază al celor mici,undeva între orele 15-16.

Dacă locuiți la casă și intenționați să desfășurați activități în aer liber, luați în considerare și planul B, în cazul în care vremea nu ar fi prielnică. Dacă aveți un copil mai mărișor nu este cazul să invitați și părinții copiilor la petrecere, doar să luați în calcul să-i serviți cu ceva băuturi atunci când aduc copiii sau la plecare.

Hotărâți-va asupra meniului și a băuturilor ,dar nu uitați tortul și șampania pentru copii.
Puteți oferi ouă umplute, sandwich-uri, gustări cu pateu, hamburger, pizza, etc.,toate făcute în casă sau procurate din surse sigure și verificate. Foarte important este modul de prezentare a mâncărurilor ,care trebuie să fie cât mai ingenios și mai frumos ornate pentru a atrage pe cei mici. Poți folosi ou fiert, măsline, roșii, ardei gras, castraveți, feliuțe de ridichii roșii, felite de șuncă presată, feliuțe subțiri de cașcaval, etc. și cu puțină imaginație poți realiza decoruri și ornamente incredibile, care vor face mâncărurile apetisante.

Nu uitați de muzică. Faceți-vă un playlist sau o colecție de melodii preferate ale copilului.
Activitățile în care cei mici interacționează sunt foarte importante pentru reușita unei petreceri.Se pot juca în curte pitulusul, baba oarbă, se pot da în leagăn , să se joace în nisip , șotron, coarda, țară țară vrem ostași, etc. dacă timpul este favorabil pentru a se juca în curte.

Pentru interior,dar nu exclusiv, puteți organiza o măsuță cu scaunele unde cei mici să coloreze, să se joace cu plastilină, puzzle, etc.
Puteți organiza concursuri de pictură , jocuri gen telefonul fără fir, oglinda (unde un adult stă în mijloc și ceilalți copii imită mișcările pe care le face adultul,sau dacă sunt mai mari 1 copil imită întocmai că într-o oglindă mișcările pe care le face un alt copil, perechea sa, urmând să-și schimbe locul la prima greșeală ), concurs de ghicitori, concurs de dans ,etc.

Aveți grijă să aveți pregătite premiile pentru concursuri: diverse obiecte ( inimioare, buline de carton colorate frumos, coronițe din carton sau plastic ,bombonele ,etc. ).
Asigurați-vă că la sfârșitul petrecerii veți avea o persoană care să vă ajute să strângeți și să curățați resturile rezultate în urma petrecerii.