Cum să-ți dai seama dacă ai viruși în calculator

de

În ultimii, Internetul s-a dezvoltat într-un ritm foarte alert și din ce în ce mai multă lume a început să aibă acces la el. Se poate observa, încă de la început, apariția unei probleme. Cu cât mai mulți oameni au acces la internet, cu atât mai multe calculatoare pot ajunge ținta virușilor informatici și a hacker-ilor.

Aceștia vor căuta, întotdeauna, să fure datele cele mai sensibile sau fișierele cele mai importante din calculatoarele pe care tocmai le-au spart, fie cu ajutorul unor viruși, fie cu ajutorul unor programe specializate de care aceștia dispun. Un computer care tocmai a fost infectat cu un virus sau a cărui siguranță a fost compromisă, va prezenta mereu anumite semne care ar trebui să atragă atenția utilizatorului că ceva este în neregulă.

Este destul de dificil, însă, să determinați ce virus a afectat cu exactitate un anumit calculator, deoarece aceștia sunt de mai multe tipuri: viruși de tip ransomware, adware, spyware sau programe browser hijack. Programele ransmoware sunt acelea care afectează buna funcționare a unui computer prin blocarea accesului la diverse fișiere, partiții sau chiar la întregul calculator.

În general, când un program de tip ransomware pătrunde într-un sistem de operare, el este destul de greu de îndepărtat și, în general, nu permite utilizatorului să-și folosească la capacitate maximă calculatorul decât după ce acesta plătește o sumă de bani hacker-ului sau persoanei care l-a introdus acolo. De multe ori, însă, nici chiar în acest caz, sistemul de operare nu este deblocat definitiv.

Cum vă puteți da seama dacă aveți viruși în propriul calculator?

1. Apariția ferestrelor pop-up

Unele siteuri folosesc ferestre de tip pop-up (cele care apar fără să le fi deschis voi) pentru a transmite diverse mesaje. În general, acestea sunt din categoria reclamelor. Nu întotdeauna orice pop-up este, în mod automat, semnul prezenței unui virus adware sau spyware. Se prea poate ca fereastra care tocmai a apărut să afișeze un alt tip de mesaj sau să reprezinte modalitatea prin care vă puteți accesa sau face un cont nou pe acel site.

Nu trebuie să vă faceți griji în această privință, decât în momentul în care observați că numărul pop-up-urilor a crescut sau dacă acestea vin într-o succesiune rapidă, umplând tot ecranul calculatorului. În acest caz, ar fi bine să utilizați un program antivirus pentru a vedea dacă nu cumva anumite fișiere instalate pe sistemul de operare prezintă urme de adware.

2. Calculatorul se mișcă mai încet decât de regulă

Un calculator care se mișcă mai încet decât o făcea atunci când era nou, poate fi semnul „îmbătrânirii” anumitor componente. Sau poate arăta că sistemul de operare conține foarte multe programe instalate, care consumă un număr considerabil de resurse pentru a rula.

De asemenea, mai poate fi și semnul prezenței unor viruși, în general a celor din categoria adware. Astfel de viruși funcționează tot timpul în fundal, alături de celelalte programe normale, consumând, la rândul lor, resurse importante, reducând destul de mult performanțele calculatorului. Aceștia pot pătrunde în sistem destul de ușor, de cele mai multe ori, fără acordul utilizatorului și poate trece o vreme până când sunt detectați, mai ales în lipsa unui program antivirus.

3. Mesajele de tip FBI (sau care par a proveni de la diverse instituții ale legii)

Unul dintre cei mai întâlniți viruși (la ora actuală) este cel de tip ransomware de la FBI (Federal Bureau of Investigation – Biroul Federal de Investigații, Statele Unite Ale Americii). Evident, el nu are nici o legătură cu această autoritate, în ciuda numelui.

Cum funcționează un astfel de virus? El intră în sistemul de operare al calculatorului în urma vizitării unui site sau instalării unui program. În momentul când devine activ, el blochează accesul la calculator cu totul, sau doar la anumite partiții și fișiere de pe hard, ori la anumite siteuri, cerând utilizatorului bani pentru deblocarea acestora.

Mesajul pe care virusul îl afișează pe ecran este unul destul de convingător, transmițându-i utilizatorului că se face vinovat de săvârșirea uneia sau a mai multor infracțiuni (încălcarea drepturilor de autor, fraude pe internet, vizionarea de clipuri video sau filme cu un conținut ilegal etc.) pe care acesta NU le-a comis de fapt.

Persoanei în cauză i se sugerează că, dacă dorește să scape de rigorile legii, trebuie să plătească o anumită sumă de bani (100, 200, 300 de dolari) „autorităților”. Toate aceste mesaje sunt o păcăleală! Orice autoritate a legii din oricare țară care se respectă NU VA CERE NICIODATĂ așa ceva!

Ca atare, dacă vă faceți vinovați CU ADEVĂRAT de o anumită infracțiune comisă pe internet, voi veți răspunde direct în fața legii. Veți fi luați de către poliție, arestați, judecați pentru faptele comise, apoi trimiși la închisoare. Gândiți-vă, dacă tocmai acele autorități care AR TREBUI să respecte legea, aleg s-o încalce, cerându-vă, practic, mită pentru a nu vă trimite la pușcărie, oare nu s-ar face complici la faptele voastre?

Sfatul meu este să nu credeți NICIODATĂ astfel de mesaje, indiferent de la cine vin: FBI, CIA, SRI etc. Rețineți, dacă vă faceți vinovați de ceva, veți fi aduși în fața legii automat. Nimeni nu vă va avertiza printr-un mesaj trimis pe calculatorul vostru și nimeni nu vă va cere bani ca să vă „scape de închisoare”.

4. Dezactivarea neașteptată și subită a programelor antivirus sau a firewall-ului

Majoritatea utilizatorilor de internet știu cât de important este să ai un antivirus și un firewall instalate pe calculator. De aceea, astfel de programe vor fi mereu activate și pregătite să elimine orice virus ar putea pătrunde în sistemul de operare. Uneori, însă, se poate întâmpla ca ele să se dezactiveze subit, fără ca voi să fi umblat la ele.

În acest caz, este posibil fie să aveți o problemă de funcționare corectă a respectivului program, fie să fi căzut victima unui virus care este conceput pentru a ataca strict programele antivirus și a le dezactiva sau șterge.

5. Alte mesaje ciudate și de proveniență necunoscută

Dacă observați prezența oricăror mesaje pe care nu le-ați mai întâlnit până atunci la deschiderea unui fișier, sau dacă aveți probleme în a accesa anumite partiții de pe hard disk-ul calculatorului, este foarte probabil să vă fi ales cu un virus. Monitorizați orice fel de activitate dubioasă a sistemului de operare și fiți atenți la mesajele care apar pe ecran.

Dacă nu sunt cele pe care le-ați mai văzut în mod frecvent și dacă vă cer să faceți anumite lucruri ce pot părea dubioase (să vizitați un anume site de care nu ați auzit sau care nu are o adresă obișnuită (ci una formată, mai degrabă, dintr-o serie de cifre), să descărcați un anume program sau să instalați o aplicație „specială”), sfatul meu este să instalați rapid un antivirus și să scanați cu el întregul sistem, pentru a elimina cât mai repede virusul care vă afectează buna funcționare a calculatorului!