Desktop versus Laptop

de

Vreți să vă cumpărați un calculator, dar nu știți dacă să fie desktop sau laptop? Alegerea poate părea dificilă dacă nu știți câteva lucruri esențiale despre ele. Ideea de bază este portabilitatea. Acesta este punctul în jurul căruia trebuie să oscilați.


Laptopurile au un mare avantaj față de desktopuri, portabilitatea. Dacă aveți laptopul cu Dvs aveți acces direct la toate documentele și aplicațiile de pe el. Cu ajutorul unui card puteți și să accesați internetul din aproape orice locație. Astfel puteți fi productivi pentru o mai buna bucată de timp.


Un laptop standard cântărește în jur de 3 kg. Există însă și laptopuri mai mici, care au implicit și ecranul mai mic dar și bateria mai mică, dar și laptopuri mai mari și mai grele. Pentru fiecare dintre acestea există genți separate pentru transport în mână sau rucsacuri speciale. Un desktop tipic, cu monitorul și tastatura incluse cântărește în jur de 10 kg. Acest lucru înseamnă ca nu veți putea avea acces la el decât când sunteți acasă. Totuși, numite documente, de dimensiuni mai mici, le puteți copia pe o memorie flash sau alte device-uri, pentru a le folosi în altă locație.


La nivel de ergonomie desktopul are avantaj. Faptul ca laptopul este mic îl face mai puțin confortabil de utilizat decât desktopul. Ecranul este de obicei mult mai mic decât la un desktop, tastatura de asemenea este mult mai greu de utilizat deoarece tastele au dimensiuni mai mici și în lățime și lungime dar și în adâncime. Astfel pot apărea dureri la nivel de încheieturi dacă laptopul este folosit pe o perioadă lungă de timp. La sistemele desktop însă, tastaturile sunt din ce în ce mai confortabil de utilizat.


Putem menționa și diferența dintre mouse și touchpad, la nivel de acuratețe și ușurință de folosire pe perioade îndelungate de timp. Mouse-ul câștigă de fiecare dată. Există într-adevăr posibilitatea de a atașa mouse și tastatură la laptop, dar aceasta înseamnă automat o creștere în greutate și deficit la nivel ergonomic.


Ca și cost, un desktop costă cam jumătate din prețul uni laptop. Deși performanțele s-au cam apropiat în ultima perioadă, diferența de preț încă există, în principiu din cauza costurilor de producere a ecranului de laptop. În cea ce privește fiabilitatea, desktopul câștigă detașat, prin simplu fapt că laptopul este mai predispus la „accidente„. De asemenea, desktopul are o carcasă de metal, de obicei, care îi protejează piesele din interior.
Încă un lucru la care laptopul stă mai prost este că, din cauza dimensiunilor, este susceptibil la furt. Există tot felul de cabluri cu care puteți să vă țineți în siguranță laptopurile. Majoritatea magazinelor IT au astfel de accesorii.


Ca și concluzie, laptopul are destul de multe dezavantaje față de desktop,însă, după cum spuneam și la început, are un avantaj care nu poate fi trecut cu vederea, portabilitatea. În funcție de buget și preferințe, decideți care dintre cele două vi se potrivește, idealul fiind să avem și desktop și laptop.