Marile bucătarii ale lumii – Bucătăria franțuzească

de

Bucătăria franțuzească este una dintre marile bucătarii ale lumii, un titlu câștigat pe bună dreptate, având în vedere că Franța s-a numărat printre primele națiuni care au ridicat gastronomia la nivel de artă.

Bucătăria franțuzească este una a contrastelor, fiind conservatoare dar în același timp inovativă. Ea se fundamentează pe un ansamblu coerent de ingrediente, tehnici de gătit și un inventar uriaș și foarte diversificat de preparate culinare. Aceste cunoștințe sunt rezultatul studiului și perfecționării continue a maeștrilor din bucătăria franțuzească

Bucătăria franțuzească s-a concretizat cu mult timp în urmă, și unul din motivele pentru care a rezistat atâta timp în topul celor mai mari bucătării din lume este conservatorismul ei. Maeștrii bucătari francezi au ca literă de lege rețetarul și anumite reguli legate de combinarea gusturilor care nu au fost schimbate niciodată. Asta nu înseamnă că bucătăria franceză stagnează. Din contră, noi arome au fost introduse permanent și noi rețete au fost concepute, însă totul a fost îmbunătățit cu foarte mare atenție pentru a integra armonios noile gusturi. Curry, alune, lămâie, nucă de cocos, lemongrass, ardei, sunt doar cateve din ingredientele pe care bucătăria franțuzească le-a adoptat datorită influențelor venite din coloniile franceze. La bază, preparatele rămân întotdeauna franțuzești, dar asta nu înseamnă că francezii nu au experimentat cu ingrediente exotice.

Bucătăria franțuzească s-a modernizat și în privința tehnicilor de gătit și s-a adaptat gusturilor de astăzi: sosurile au devenit mai ușoare iar prezența legumelor în meniuri a devenit mai pronunțată. Meniurile în sine au devenit mai simple, dar fără a exclude eleganța caracteristică.

Principul după care se conduce bucătăria franțuzească este „încet și sigur”. Rețete clasice, mai vechi de 100 de ani, încă se găsesc pe meniurile restaurantelor din Franța. Evident, nu totul este atât de idilic. Chelnerii francezi sunt cunoscuți ca fiind unii din cei mai ursuzi, iar la capitolul decor, multe din restaurantele din Franța lasă de dorit.

Un alt lucru emblematic pentru bucătăria franțuzească este dimensiunea socială a mâncării. Majoritatea francezilor încă mai acordă foarte mare importanță actului de a lua masa. Cu toate că trăim în epoca vitezei, unde fast-food-urile domină, francezii își fac timp mereu să mănânce liniștiți, stând la masă cu prieteni apropiați, acompaniați de un pahar cu vin. În Franța, mâncarea este un stil de viață!