Metabolismul la persoane în vârstă

de

Oare metabolismul chiar încetinește odată cu înaintarea în vârstă? Aceasta pare a fi întrebarea care este pe buzele tuturor persoanelor care se încadrează în grupele de vârstă de 30, 40 sau 50 de ani și care merg la sală sau se antrenează în particular acasă. Se pare că este o idee general acceptată, unul din acele lucruri care pur și simplu se întâmplă și căruia nu ai ce îi face, pentru că nu te poți împotrivi mamei natură. Nu?

Vedeți voi, foarte mulți oameni tind să dea vina pe înaintarea în vârstă pentru încetinirea metabolismului lor, în special acei bărbați care se „mândresc” cu o burtă destul de pronunțată sau acele femei cărora le atârnă „colăceii” în talie. Să recunoaștem, cu toții am face, probabil, același lucru ca și ei. Am căuta să dăm vina pe orice altceva și nu neapărat pe stilul nostru de viață, de exemplu.

Aceste probleme, după cum aminteam ceva mai devreme, se trag din stilul nostru sedentar de viață. Nu mă înțelegeți greșit, nu spun că toată lumea e leneșă! E adevărat că avem nevoie, cu toții, și de momente în care să ne relaxăm puțin și să uităm de nebunia din viața noastră, dar din păcate, societatea modernă și locul de muncă ne dictează, în cele din urmă, stilul de viață pe care îl trăim.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să luați prânzul sau să mâncați chiar la birou? Cu toții suntem extrem de ocupați și ajungem să stăm prea mult jos și să facem prea puțină mișcare!

Metabolismul crește atunci când avem mai mult țesut fără grăsime în corp. Și când spun țesut fără grăsime, mă refer la mușchi și oase. Aceste componente ale corpului uman consumă foarte multă energie atunci când sunt în funcțiune, ceea ce înseamnă că ard multe calorii. Atunci când nu facem foarte multă mișcare și ajungem să stăm mai mult jos, noi nu ne antrenăm aceste părți ale corpului și nici nu ardem grăsimi, chiar dimpotrivă, acumulăm grăsimi!

Trebuie să faceți mai multă mișcare și trebuie să hrăniți acest țesut fără grăsimi cu nutrienții potriviți pentru a-l ajuta să crească sau să se mențină. Dacă nu faceți acest lucru, ce se întâmplă? El va scădea și va fi înlocuit de țesut adipos (gras), fapt ce va duce la încetinirea metabolismului.

Deci, încetinește metabolismul odată cu înaintarea în vârstă?

Nu tocmai. Un metabolism încet nu este o urmare directă a acestei cauze. Mai degrabă, lucrurile care influențează creșterea sau scăderea metabolismului sunt legate de viețile noastre care, uneori, devin complicate, în care prioritățile se schimbă frecvent, iar timpul tinde să aștearnă praful uitării peste anumite planuri sau idei pe care ni le-am făcut în trecut legate de schimbarea stilului nostru de viață.

Așadar, totul se rezumă la mișcarea pe care o facem (sau nu o facem) și la mâncarea pe care o consumăm. Dacă înțelegeți acest lucru, nu vă va mai fi greu pe viitor să luați decizii bune cu privire la stilul de viață pe care veți dori să-l aveți și nici nu veți mai avea probleme cu rata metabolismului vostru!