Nutriția corectă pentru atleți

de

Nutriția corectă este o parte esențială a unui stil de viață sănătos. Această afirmație este cu atât mai adevărată și mai importantă în cazul atleților. Ei, fiind mult mai activi și mai implicați în sporturile pe care le practică decât o persoană obișnuită, au nevoie de o dietă foarte bine echilibrată. Includerea unei alimentații corecte vă poate ajuta să vă mențineți sănătoși și energizați.

Chiar și în ziua de astăzi, când suntem înconjurați de atât de multe alimente procesate, nu este deloc greu să vă concepeți o dietă adecvată ca atleți. Oamenii de știință și nutriționiștii de peste tot din lume au creat deja tot felul de planuri de dietă programe de nutriție care să vă ajute în acest scop și pe care le puteți încerca și voi. Fără alimentația corectă, un atlet se poate îmbolnăvi și poate avea numai performanțe slabe pe terenul de sport sau la competițiile la care participă.

De ce este importantă nutriția corectă pentru atleți?

Principalul motiv pentru care atleții ar trebui să-și găsească un plan de nutriție adecvat este acela că, în acest fel, pot să-și mențină mai bine echilibrul stării de sănătate și pot evita accidentările. Conform unor studii recente, accidentările în sporturi tind să apară în ultimele 20-30 de minute ale unei competiții. În acest interval, corpul este mai obosit, iar mintea nu mai are aceeași putere de concentrare. O dietă sănătoasă poate ajuta atletul să aibă nu doar o rezistență fizică, ci și una psihică.

Un alt motiv important pentru care aveți nevoie de o nutriție corectă, este îmbunătățirea performanței. Antrenamentele pe care le efectuați și talentele de care dați dovadă nu sunt decât o parte a ecuației performanței. Iar această parte, pentru a alcătui un întreg, trebuie completată cu o alimentație potrivită. Prin consumarea unor alimente sănătoase, pline de nutrienți, vitamine și minerale, îi oferiți corpului vostru energia de care are nevoie pentru a vă ajuta să vă creșteți performanțele.

Ce ar trebui să includă o nutriție sănătoasă?

carbohidrați: aceștia furnizează 50% din rezerva de energie, așa că ar trebui să se afle în capul listei din planul vostru de alimentație. O persoană are nevoie de mulți carbohidrați, în special dacă este foarte activă. Includerea unei cantități potrivite de carbohidrați în dieta voastră vă poate ajuta să aveți performanțe mai bune și să fiți mai puternici.

apă: după cum știți deja, apa este un element esențial vieții. Orice ființă umană, inclusiv atleții, trebuie să fie bine hidratați. Când ești foarte activ, chiar și cea mai mică urmă de deshidratare poate fi periculoasă. Corpul are nevoie de apă pentru a-și regla temperatura și pentru a-și proteja sănătatea.

grăsimi: la fel ca și carbohidrații, grăsimile sunt o bună sursă de energie. Dieta voastră ar trebui să includă o cantitate suficientă de grăsimi. Lipsa acesteia vă poate afecta serios activitatea fizică.

proteine: după ce organismul a consumat rezervele de carbohidrați și grăsimi, va trece la o sursă de energie alternativă, proteina. Cantitatea de proteină în plus este depozitată în organism ca grăsime și este folosită la producerea de energie atunci când este nevoie.

– vitamine și minerale: riboflavina, tiamina, și niacina sunt trei vitamine importante care nu ar trebui să lipsească din planul nutrițional al unui atlet. Ele sunt necesare pentru producerea de energie în organism.