Planificati pas cu pas amenajarea gradinii

de

Munca de amenajat gradini nu este una grea dar necesita cunostinte specifice despre diferite plante si utilizarea lor. O firma de amenajari gradini in mod sigur va poate ajuta in  acest sens, la cel mai inalt nivel, dar daca totusi nu dispuneti de bugetul necesar pentru a face amenajarea gradinii cu ajutorul ei, atunci unele schimbari le puteti realiza si singuri.

Probabil primul lucru ce-l aveti de facut este sa intocmiti o radiografie a situatiei actuale si a  posibilitatilor de care dispuneti. Este bine sa faceti mici masuratori ale gradinii cu pozitiile elementelor fixe din ea. Aici intra in discutie copacii sau eventualele carari sau elemente arhitecturale, veranda, terasa, bordurile sau treptele. Masuratorile vor oferi o mica harta aproximativa pentru a putea vedea gradina in ansamblul ei si pentru a planifica  mai usor decorarea propriu-zisa.

In cateva linii puteti desena unde doriti sa aveti un grup floral, o stancarie sau chiar un iaz cu pesti. Daca am facut calculele bine o sa avem o harta aproximativa la scara, asa ca putem afla si numarul plantelor care incap pe suprafetele delimitate. Astfel vom fi in masura sa facem si un calcul de cost pentru plantele ce urmeaza a fi cumparate.

Cand aveti toate datele puse pe harta, trasati cu nisip, in linii mari si in gradina, locul fiecarui element astfel delimitand suprafetele iar apoi se poate incepe munca de constructie. Daca este nevoie suprafata pamantului trebuie echilibrata ca sa fie dreapta si fara denivelari. Portiunile in care urmeaza sa plantati flori le puteti evidentia putin, conturandu-le cu borduri sau cu pietre dupa posibilitati. Tot atunci trebuie sa puneti si celelalte elemente arhitecturale fixe daca este cazul, pavaje sau poteci din pietre naturale.

Dupa ce terminam constructia elementelor fixe putem trece la gradinaritul propriu-zis. Acest lucru inseamna sa aducem culoare si texturi gradinii noastre prin popularea ei cu plante decorative. Alegerea plantelor se face in functie de pozitionarea gradinii, de specificul solului si in functie de culorile dorite.

Daca pamantul nu este suficient de fertil, trebuie tratat si dupa plantare udat pentru ca ierburile sa se prinda mai repede. Pe suprafetele mari, in jurul elementelor de atractie se planteaza gazonul, acest procedeu se face primavara intr-un pamant fertil, fara pietricele. Cel mai bine ar fi sa pregatiti pamantul inca din toamna. Pe suprafetele mari se asterne o patura de pamant amestecat cu nisip dupa care se lasa sa se odihneasca pana la primavara  iar apoi este insamantat.

Gazonul trebuie sa fie bine udat si tuns frecvent pentru a avea forma dorita, este bine sa tineti cont de aceasta la intretinerea periodica a gradinii.

Pentru ca gradina are nevoie si de umbra, putem crea la marginea ei un gard viu utilizand orice fel de arbusti. Acesta va proteja gradina de vant si de soarele puternic. Sunt multe tipuri de arbusti de diferite culori care cresc de la 1m pana la 2 m inaltime, unele plante cu frunze vesnic verzi altele cu frunze cazatoare.

Cum gradina a prins forma si culoare nu ne ramane altceva de facut decat sa ne plimbam si sa ne bucuram de privelistea linistitoare a naturii.