Pro şi contra consumului de peşte

de

Oricare ar fi mediul de provenienţă, mare, ocean sau râu, peştele este o adevărată comoară pentru organismul nostru dar consumat în cantităţi foarte mari devine nociv. Bogat în omega3 şi nutrienţi preţioşi, peştele întăreşte oasele, te ajută să slăbeşti şi îţi menţine creierul şi inima sănătoase.

Este indicat să mâncăm peşte de 2 ori pe săptămână cel puţin. Dacă încă nu ai început să consumi acest aliment în mod regulat, este bine să începi chiar de acum să îţi ajustezi un pic meniul.

Care sunt beneficiile consumului de peşte ?

Studiile au demonstrat că persoanele care mănâncă peşte de 2-3 ori pe săptămână reduc riscurile apariţiei bolilor de inimă cu până la 30%. Acest aliment luptă împotriva Alzheimerului, leucemiei, bolilor de inimă, scăzând nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge.

Cea mai sănătoasă carne

Nici un peşte, nici chiar cei care conţin mai multă grăsime cum ar fi somonul, macroul, heringul, tonul-care sunt foarte bogaţi în omega3, nu conţin atâtea grăsimi cât are cea mai slabă carne- pieptul de curcan spre exemplu. Grăsimea de peşte este saturată în proporţie de 70% cu apă, ceea ce face ca acest aliment să fie slab caloric. În plus el conţine vitamine precum (A,B3,B6,B12,D) şi minerale precum fosfor, calciu, iod, fluor, cupru, magneziu, de asemenea foarte preţioase pentru organism.

Untura de peşte este chiar un veritabil medicament. Există o diferenţă notabilă, totuşi, între peştii oceanici şi cei de apă dulce: peştii de apă dulce ex.ţipar, păstrăv, ştiucă, şalău, somn, crap etc.-au mai puţin potasiu, magneziu şi fosfor decât cei oceanici(calcan, somon, guvizi, hamsie, cod, macrou etc.)

Cum se găteşte peştele ?

E de preferat să gateşti peştele la aburi pentru ca acesta să-şi păstreze cât mai intacte proprietăţile. Se poate găti şi pe grătar sau la cuptor în folie de aliminiu.
Dacă mănânci peşte eşti mai fericit
Un studiu recent a demonstrat că, persoanele care consumă peşte de 2 ori minim pe săpămână, sunt mai puţin depresive şi explicaţia stă în existenţa binefăcătorilor acizi graşi omega 3.

Dietă cu peşte

Din orice dietă sănătoasă, nu ar trebui să lipsească peştele sub nici o formă. Acesta conţine 20% protieine de cea mai bună calitate, o porţie de 120 de grame de peşte aducând în organism 50% din necesarul de proteine pentru o zi.
Dieta Tahiti este o dietă pe bază de peşte şi urmăreşte alimentaţia străveche a tahitienilor: multe legume şi peşte, fructe, foarte puţină carne, zero dulciuri. Dacă vrei să ţi o dietă rapidă, în numai 4 zile poţi vedea rezultatul adus de această dietă, fără a face eforturi mari. În 4 zile poţi să slăbeşti 2-3 kg. Dacă vrei să slabeşti între 5-10 kg poţi urma dieta pe parcursul unei luni întregi. Câte 4 zile în care să mănânci doar alimentele propuse, apoi 3 zile pauză în care poţi mânca orice şi tot aşa pe parcursul unei luni întregi. Dar ai grijă, nu depăşi o lună!

Singurul inconvenient cunoscut în consumul peştelui este existenţa mercurului. Iată ce peşti poţi consuma şi care au un conţinut foarte mare de mercur:
Pește cu conținut foarte mic de mercur (nu prezintă un pericol pentru sănătatea omului)
– anșoa; calamar, calcan; crab; creveți; eglefin – Gadus aeglefinus (lat.) – Haddock (engl.); hering; langustă; limbă de mare – Solea solea (lat.); macrou; păstrăv, plătică; pollock (idem în engleză) – Pollakius pollakius (lat.) – un pește alb din Alaska, înrudit cu codul, prezent și în comerțul românesc; sardine; scoică de râu; scoici- Scallop (engl.); somn; somon; stridii; tilapia.

Pește cu conținut moderat de mercur (gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite)
– biban de râu – Perca fluviatilis (lat.); crap; cod; halibut (idem în engleză), un pește înrudit cu plătica; homar; diavol de mare – Lophius piscatoriu (lat) – Monkfish (engl.); snapper roșu – Lutjanus campechanus (lat.) – Snapper (engl.); ton light.

Peşte cu conţinut mare de mercur:
-rechin;ton; peşte spadă; merlin albastru;tilefish; peşte pion roşu.
Detoxifierea organismului după o „cură de mercur” este destul de greoaie, metalul eliminandu-se lent prin urină, fecale şi laptele matern.
Mercurul este un compus foarte toxic când nivelul și perioada de expunere sunt mari. Organismul uman absoarbe imediat în sânge acest compus chimic, fiind apoi transportat în diverse zone ale corpului, cele mai afectate fiind rinichii și creierul, iar în cazul gravidelor – fătul este primul expus.

Ce efecte are asupra sănătății omului?

S-au observat diverse simptome și reacții, în funcție de nivelul de expunere la mercur (ține de cantitatea îngurgitată sau de cât de îndelungată este perioada de expunere/consum). Astfel, un nivel ridicat de mercur în organism poate duce la retard în cazul fătului și la scăderea nivelul IQ-ului, întârzieri în mers și vorbit la copiii de vârstă mică. Aşa că evită acest aliment când vine vorba de copii. În cazul adulților, un nivel crescut de mercur în organism poate duce la tremur, schimbări bruște de comportament, lipsa coordonării mișcărilor, slăbirea acuității simțurilor etc.

Nici o masă fără pește!
se pare că nu mai este un slogan valabil. Două- trei porţii pe săptămână sunt totuşi indicate atunci când le alegi mai cu atenție. Peștele e totuși un superaliment atunci când e consumat cu măsură!