Sfaturi importante pentru deplasarea in siguranta pe timp de noapte cu motocicleta

de

Prin natura stilului lor de via╚Ť─â sau a programului de la serviciu, mul╚Ťi oameni sunt obliga╚Ťi de ├«mprejur─âri s─â se deplaseze pe ├«ntuneric cu motocicleta, motoreta sau mopedul pe care ├«l de╚Ťin de la o destina╚Ťie la alta. Mersul pe motociclet─â pe timp de noapte se poate dovedi periculos chiar ╚Öi pentru cei mai experimenta╚Ťi motocicli╚Öti. Ace╚Ötia trebuie s─â se confrunte cu iluminatul slab al drumurilor, cu starea proast─â a lor sau cu orbirea temporar─â cauzat─â de lumina provenit─â de la farurile celorlalte vehicule aflate ├«n trafic.

Evident, nu trebuie s─â uit─âm ╚Öi de oboseal─â. To╚Ťi ace╚Öti factori pot lucra laolalt─â ╚Öi pot duce la accidente pe timp de noapte. De fapt, multe evenimente rutiere se petrec dup─â l─âsarea ├«ntunericului, tocmai din cauza factorilor enumera╚Ťi anterior. De aceea, pentru a le evita, trebuie s─â respecta╚Ťi anumite m─âsuri de siguran╚Ť─â. Astfel, mersul pe timp de noapte cu motocicleta va fi mult mai sigur!

Motivul principal pentru care deplasarea pe ├«ntuneric pe motociclet─â este periculoas─â, este reprezentat de faptul c─â noaptea ╚Öosele nu sunt foarte bine iluminate. Mai mult, unele dintre ele se mai afl─â ╚Öi ├«ntr-o stare foarte proast─â. Suprafa╚Ťa str─âzilor respective este acoperit─â de gropi ╚Öi denivel─âri, acestea reprezent├ónd un real pericol pentru orice motociclist sau conduc─âtor auto.

De aceea, este foarte important ca motocicleta voastr─â s─â fie echipat─â ea ├«ns─â╚Öi cu un sistem de iluminare corespunz─âtor. Ea trebuie s─â aib─â un far puternic ├«n partea din fa╚Ť─â, care s─â produc─â o lumin─â clar─â. ├Än partea din spate, trebuie s─â fie stopuri vizibile, care s─â poat─â fi observate f─âr─â probleme de la o distan╚Ť─â de cel pu╚Ťin 200 de metri de c─âtre ceilal╚Ťi conduc─âtori auto.

Faza lung─â se va folosi numai atunci c├ónd ╚Öoseaua este liber─â, pentru a nu-i orbi, la r├óndul vostru, pe participan╚Ťii la trafic. C├ónd vremea este rea iar vizibilitatea este afectat─â de cea╚Ť─â sau ploaie, luminile de cea╚Ť─â se vor ╚Ťine aprinse tot timpul, p├ón─â la sosirea la destina╚Ťie.

Motocicleta nu este singura care trebuie s─â fie echipat─â corespunz─âtor pentru mersul pe timp de noapte. ╚śi voi, ca motocicli╚Öti, ar fi bine s─â purta╚Ťi un echipament care s─â fie vizibil. Evita╚Ťi culorile ├«nchise, cum ar fi negrul, deoarece nu ve╚Ťi putea fi observa╚Ťi la timp ├«n ├«ntuneric de c─âtre al╚Ťi ╚Öoferi. Dac─â nu v─â permite╚Ťi s─â monta╚Ťi mai multe lumini pe motociclet─â, ├«ncerca╚Ťi m─âcar s─â cump─âra╚Ťi un echipament de protec╚Ťie care s─â aib─â ╚Öi elemente reflectorizante pe el.

Pentru a vedea c├ót mai bine ce se ├«nt├ómpl─â ├«n jurul vostru, casca pe care o purta╚Ťi pe motociclet─â trebuie s─â fie u╚Öoar─â (dar rezistent─â) ╚Öi s─â aib─â o vizier─â curat─â, f─âr─â urme de murd─ârie sau zg├órieturi. ├Äntotdeauna respecta╚Ťi „regula celor 3 metri”. Nu sta╚Ťi prea aproape de vehiculele din fa╚Ťa sau din spatele vostru. L─âsa╚Ťi un spa╚Ťiu suficient de mare ├«ntre voi ╚Öi ma╚Öina sau motocicleta care v─â urmeaz─â (sau pe care o urma╚Ťi) pentru a putea opri la timp ├«n caz de urgen╚Ť─â.

Ultimul sfat pe care vi-l voi ├«mp─ârt─â╚Öi este acela de a fi ├«n permanen╚Ť─â aten╚Ťi la drum, chiar dac─â sunte╚Ťi destul de familiariza╚Ťi cu traseul pe care merge╚Ťi. Oric├ónd pot ap─ârea situa╚Ťii neprev─âzute ╚Öi este bine ca, ├«n astfel de cazuri, s─â fi╚Ťi mereu preg─âti╚Ťi s─â ac╚Ťiona╚Ťi corespunz─âtor.