Sfaturi importante pentru deplasarea in siguranta pe timp de noapte cu motocicleta

de

Prin natura stilului lor de viață sau a programului de la serviciu, mulți oameni sunt obligați de împrejurări să se deplaseze pe întuneric cu motocicleta, motoreta sau mopedul pe care îl dețin de la o destinație la alta. Mersul pe motocicletă pe timp de noapte se poate dovedi periculos chiar și pentru cei mai experimentați motocicliști. Aceștia trebuie să se confrunte cu iluminatul slab al drumurilor, cu starea proastă a lor sau cu orbirea temporară cauzată de lumina provenită de la farurile celorlalte vehicule aflate în trafic.

Evident, nu trebuie să uităm și de oboseală. Toți acești factori pot lucra laolaltă și pot duce la accidente pe timp de noapte. De fapt, multe evenimente rutiere se petrec după lăsarea întunericului, tocmai din cauza factorilor enumerați anterior. De aceea, pentru a le evita, trebuie să respectați anumite măsuri de siguranță. Astfel, mersul pe timp de noapte cu motocicleta va fi mult mai sigur!

Motivul principal pentru care deplasarea pe întuneric pe motocicletă este periculoasă, este reprezentat de faptul că noaptea șosele nu sunt foarte bine iluminate. Mai mult, unele dintre ele se mai află și într-o stare foarte proastă. Suprafața străzilor respective este acoperită de gropi și denivelări, acestea reprezentând un real pericol pentru orice motociclist sau conducător auto.

De aceea, este foarte important ca motocicleta voastră să fie echipată ea însăși cu un sistem de iluminare corespunzător. Ea trebuie să aibă un far puternic în partea din față, care să producă o lumină clară. În partea din spate, trebuie să fie stopuri vizibile, care să poată fi observate fără probleme de la o distanță de cel puțin 200 de metri de către ceilalți conducători auto.

Faza lungă se va folosi numai atunci când șoseaua este liberă, pentru a nu-i orbi, la rândul vostru, pe participanții la trafic. Când vremea este rea iar vizibilitatea este afectată de ceață sau ploaie, luminile de ceață se vor ține aprinse tot timpul, până la sosirea la destinație.

Motocicleta nu este singura care trebuie să fie echipată corespunzător pentru mersul pe timp de noapte. Și voi, ca motocicliști, ar fi bine să purtați un echipament care să fie vizibil. Evitați culorile închise, cum ar fi negrul, deoarece nu veți putea fi observați la timp în întuneric de către alți șoferi. Dacă nu vă permiteți să montați mai multe lumini pe motocicletă, încercați măcar să cumpărați un echipament de protecție care să aibă și elemente reflectorizante pe el.

Pentru a vedea cât mai bine ce se întâmplă în jurul vostru, casca pe care o purtați pe motocicletă trebuie să fie ușoară (dar rezistentă) și să aibă o vizieră curată, fără urme de murdărie sau zgârieturi. Întotdeauna respectați „regula celor 3 metri”. Nu stați prea aproape de vehiculele din fața sau din spatele vostru. Lăsați un spațiu suficient de mare între voi și mașina sau motocicleta care vă urmează (sau pe care o urmați) pentru a putea opri la timp în caz de urgență.

Ultimul sfat pe care vi-l voi împărtăși este acela de a fi în permanență atenți la drum, chiar dacă sunteți destul de familiarizați cu traseul pe care mergeți. Oricând pot apărea situații neprevăzute și este bine ca, în astfel de cazuri, să fiți mereu pregătiți să acționați corespunzător.