Terapii de reducere a stratului adipos
Un abdomen cu volum, o “pernita” pe coapsa sau sold , o talie ingrosata, o coapsa voluptoasa, etc. sunt motive pentru care cautam saloanele de remodelare corporala. Procedurile care ne sunt puse la dispozitie in saloanele specializate in intretinere si remodelare corporala ne ajuta sa “reparam” inestetismele corporale.
Asadar , pentru reducerea volumului stratului adipos exista proceduri special concepute, derivate din terapii medicale, care diminueaza stratul de grasime prin reducerea numarulu de celule grase din zona expusa sau prin micsorarea adipocitelor.
Reducerea numarului de celule grase din zona expusa se realizeaza prin cavitatie, criolipoliza, micsorarea adipocitelor prin electrostimulare, lipolaser.
Criolipoliza presupune absorbtia stratului adipos din zona (abdomen, sold, talia, coapse, brate) intr-un dispozitiv prin vacuum si expunerea acestuia timp de cca.o ora la temperaturi negative de pana la -10 grade Celsius. Celulele grase sunt mai sensibile la temperaturi scazute decat celelalte formatiuni din jur – piele, muschi, vase de sange. Ca urmare celulele grase intra intr-un proces inflamator care declanseaza apoptoza, o moarte celulara programata, proces care are loc in mod natural in corpul nostru. Rezultatul criolipolizei consta in reducerea tesutului gras in proportie de 20-40% dupa prima aplicare.
Cavitatia este un procedeu de reducere a numarului de celule grase cu ajutorul ultrasunetelor de frecventa joasa si intensitate mare. In timpul procedurii in celulele de grasime se creaza tensiuni foarte mari care rup, prin implozie, membrana celulei. Celula este astfel distrusa pentru totdeauna.
Lipolaser-ul este o terapie cu lumina emisa de un numar de diode pe o anumita lungime de unda. Este un laser “rece” nu provoaca arsuri ale tesuturilor. Lungimea de unda specifica acestui tratament creaza un raspuns aparte in celula de grasime. Celula de grasime, afectata de lipolaser, isi deschide pori tranzitorii in membrana celulara si elibereaza o parte a continutului sau in lichidul interstitial. Are, prin urmare, loc o reducere a volumului celulei grase si evident a zonei expuse.
Electrostimularea este o procedura de remodelare corporala considerata clasica. Aceasta presupune aplicarea unor electrozi de silicon pe capetele muschilor din zona dorita a se remodela. Prin intermediul curentilor care circula prin electrozi, se realizeaza contractii musculare involuntare. Aceste contractii sunt controlate , ca intensitate si durata, prin intermediul dispozitivului de electrostimulare. Are loc o gimnastica pasiva a muschilor. Numarul de contractii variaza intre 500 si 1500 de contractii intr-o sedinta in functie de programul ales. Contractia musculara inseamna consum energetic, iar durata unei sedinte mai mare de 30 de minute inseamna exercitiu cardio. Prin urmare electrostimularea realizeaza exercitii cardio+fitness pentru muschii stimulati, rezultand consum de energie (grasime) si deci remodelarea prin diminuare a zonei.
In general procedurile de remodelare corporala prin reducerea, intr-un fel sau altul, a stratului de grasime, au actiune localizata pe zone relativ mici. Face exceptie electrostimularea , care vizeaza o zona mai ampla de trarament, de regula de la genunchi pana in talie.
Este de retinut faptul ca, oricare procedura pe care o regasiti intr-un salon de remodelare corporala nu rezolva probleme de greutate, precum excesul ponderal mediu sau obezitatea. Aceste proceduri se adreseaza persoanelor normoponderale sau cu exces ponderal redus care isi doresc armonizarea corpului.