Tot ce trebuie să ştii despre Avocado

de

Avocado e un fruct ce conţine mai mulţi nutrienţi decât oricare altul ( vitaminele A, D, K, C şi E, fibre, potasiu, niacină, riboflavină, acid pantoteic), grăsimi mononesaturate, adică grăsimi bune, care ajută oamenii să scape de colesterolul rău. Poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştii este că avocado este foarte bun pentru copii, ajutându-i să crească mari, frumoşi şi sănătoşi.

Avocado si beneficiile sale pentru sanatate

Avocado este un fruct pe care mulţi îl ignoră deşi este pe cât de insipid, pe atât de interesant şi mai ales sănătos. Cu un conţinut de carbohidraţi foarte mic (nu este nici dulce), dar cu un conţinut mare de grăsimi sănătoase şi fibre, este originar din America Centrala, dar este cultivat mult şi în Africa de Sud iar, de când s-au aflat beneficiile aduse de acesta, se cultivă în mai toate zonele cu climă caldă sau mediteraneeană. Este util în dietele ketogenice şi low-carb, fiind unul dintre alimentele de import care merită inclus în alimentaţia noastră zilnică.

Sfaturi practice despre avocado

Găsirea unui avocado potrivit, nici prea copt dar nici nefăcut necesită cunoaşterea câtorva elemente esenţiale. Dacă se poate, alege fructe fără lovituri, pete sau zgârieturi. Dacă este copt, trebuie să fie doar foarte puţin moale la suprafaţă. Dacă este prea moale nu este bun. Dacă este tare, nu e problemă, poţi să îl coci acasă.De asemenea, pentru a vedea dacă nu este trecut, îi poţi rupe codiţa şi dacă în locul ei este încă verde, atunci e proaspăt, dacă este maro, înseamnă că fructul este prea copt.

Pentru a coace acasă fructul de avocado, pune-l într-o pungă de hârtie împreună cu un măr sau o banană. Lasă-l o zi sau două şi vei constata că se va coace. Este un fruct oxidabil şi de aceea este bine să il consumi rapid după tăiere sau să storci zeama unei lămâi peste elşi îl pui la frigider şi izolat într-un recipient. Dacă vezi părţi negre în pulpa fructului, îndepartează-le şi consumă doar partea galben-verzuie.

Nu se recomandă congelarea.
Dupa ce il desfaci in 2 parti, poti manca sau scobi din el cu o lingurita fara a-l curata de coaja. Ca sa nu te chinui cu decojirea sa, poti cresta cubulete direct in pulpa fructului aflat in coaja si apoi sa scobesti tot continutul cu o lingura mare. Coaja trebuie curăţată cât mai puţin pentru că zona unde găsim o concentraţie mare de antioxidanţi şi vitamine este cea verde. Este un fruct gras, cu gust atipic fructelor, ce aminteşte de nuca verde. Dacă este amar atunci nu este copt. Poate fi consumat sub formă de salate, sosuri, pastă, în amestecuri de fructe sau ca atare.

Există multe tipuri de avocado. La noi în ţară se aduc 3-4 varietăţi. Cel mai gustos avocado este Hass, cel care are coaja maronie.

Cum recunoști un avocado copt?

Pentru a vedea dacă este copt, trebuie apăsat uşor pe coajă. Aceasta nu trebuie să fie foarte moale. Pentru a verifica dacă nu este prea copt, se îndepărteză codiţa. Miezul care se vede nu trebuie să fie maro.

Beneficii pentru sănătate aduse de avocado:
Acidul oleic conţinut ajută la reducerea colesterolului. Bogat în fibre şi grăsimi sănătoase, dar sărac în carbohidraţi şi cu indice glicemic foarte mic, avocado este util pentru persoanele cu diabet şi hiperglicemie. Este de asemenea bogat în potasiu şi folaţi benefice pentru sănătatea inimii. Sursă de carotenoizi, fitosteroli, tocoferoli, luteină, ajută în prevenirea şi combaterea cancerului de sân, de prostată, bucal.

Mâncat împreună cu salate, ajută la absorbţia altor antioxidanţi din legume şi prezintă efecte antiaging datorate conţinutului de glutation şi vitamina E.
Perfect ca prima masa pentru bebelusul aflat in pragul diversificarii – este moale, usor digerabil, contine grasimi sanatoase si vitamine valoroase (vitamina C, vitamina K, vitamina B5, B6).

Alimentul este benefic şi poate fi consumat pe perioada sarcinii datorită conţinutului de acid folic. Conţine mult Omega 9 (acid oleic), un acid gras esenţial pe care corpul îl poate produce în cantităţi limitate şi care este benefic, printre altele, pentru rolul său antiinflamator. Uleiul de avocado aduce multe beneficii pielii şi ajută în tratamentele de înfrumuseţare – efect antiaging, reduce iritaţia, petele provocate de soare, coşurile, ajută în producerea colagenului atât de necesar tenului, etc. Anumite componente din uleiul de avocado sunt utile şi pentru sănătatea articulaţiilor.

Cum se curaţă un avocado?
Atunci când este copt miezul sau este foarte moale şi poate fi dificil de curăţat. Poţi scoate sâmburele şi tăia fructul crestându-l cu un cutit cuburi sau felii şi apoi scoate cuburile/feliile cu o lingură.

Cum să cultivi un avocado acasă

Trebuie să ai un ghiveci destul de mare, în care vei pune pământ de flori, amestecat în cantităţi egale cu cernoziom (pământ de camp tip Baragan), adaugi 10% nisip şi 10% pământ de foioase (din padure), toate amestecate în prealabil.

În acest pământ, poţi pune o sămânţă scoasă dintr-un fruct bine copt (moale). Întrucât sămânţa nu încolţeşte totdeauna, este bine să pui mai multe, din care vei lăsa numai una, atunci când va încolţi. Sămânţa se aşeaza cu capatul „bont” în jos şi cel ascuşit în sus, cca 10 mm peste sol.