Un scurt istoric al companiei nissan

de

Încă de pe la începutul secolului 20, când au apărut primele autovehicule, acestea au făcut parte din viața și din societatea noastră, revoluționând tot ceea ce înseamnă transporturi. Datorită lor, puteam acoperi distanțe lungi, scurtând considerabil călătoriile pe care le făceam. Nu mai era nevoie să ne deplasăm cu trenul, trăsura ori diligența, petrecând ore în șir pe drumuri. Acum, aproape oricine își permitea să aibă propria mașină.

Una dintre companiile care s-a dezvoltat de-a lungul timpului și a ținut pasul cu tehnologia, aducând inovații în domeniul auto, este Nissan. Ea reprezintă un brand celebru, recunoscut de foarte multă lume. La fel ca și în cazul altor companii, istoria Nissan este una interesantă, pe care o vom analiza în rândurile care urmează!

Originile companiei

În 1911, un inginer japonez, Masujiro Hashimoto, a pus bazele unei companii producătoare de automobile, alături de câțiva investitori. Numele acesteia era Kawishinsha Motor Car Works. Primul vehicul produs de ea a apărut în 1914. Era de dimensiuni mici, de pasageri, și purta numele DAT (inițiale care proveneau de la numele investitorilor).

În primele decenii de funcționare, Nissan a produs în principal numai camioane, deoarece piața de mașini pentru pasageri nu era încă foarte dezvoltată, cererea fiind relativ mică. Denumirea Nissan s-a folosit pentru prima dată pe la sfârșitul anilor ’20, perioadă în care compania deținea deja mai multe uzine în care se produceau atât mașini, cât și piese de schimb.

Cu toate acestea, nu se aventurase prea mult în conceperea de vehicule noi, pentru că investitorii nu priveau optimist dezvoltarea pieței auto în Japonia, considerând că mașinile nu vor fi niciodată la modă în Țara Soarelui Răsare. Din fericire, lucrurile s-au schimbat și, pe la 1935, Nissan deja producea mașini și camioane mult mai rapid în uzine, ajutată fiind și de fondurile primite din partea guvernului japonez.

Mai mult, ea s-a ocupat și de avioane la un moment dat, pentru armată. Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, Nissan era a patra cea mai mare companie producătoare de automobile din Japonia.

Legăturile cu America

În primii ani de funcționare ai Nissan, inginerul american William Gorham s-a aflat la conducerea departamentului de design. El a fost și cel care a insuflat un pic de spirit american în modelele companiei japoneze. Se importau foarte multe piese din America și se utilizau în producerea de automobile în uzinele Nissan.

Extinderea la nivel global

Pe la începutul anilor ’50, Nissan și-a făcut debutul și pe piețele internaționale, fiind prezentă la o serie de târguri auto. S-a observat faptul că modelul Datsun ar putea acoperi nevoile unei anumite părți a pieței în țări gen Australia și Noua Zeelandă. Nissan a început să aibă succes, devenind unul dintre cei mai mari exportatori de mașini în anii ’70.

Prima uzină a companiei pe tărâm străin s-a construit în anii ’80, în Statele Unite, urmată fiind de altele, în India, Brazilia, China și Europa. Anual, din aceste uzine, ieșeau sute de mii de mașini.