Ce este bruxismul și cum se poate trata?

publicat de Bogdan Irimia

29 martie 2014

Bruxismul, cunoscut în termeni populari ca „scrâșnitul dinților” este o formă gravă de parafunctie a aparatului dento-maxilar. Acesta se poate manifesta în timpul zilei sau pe parcursul nopții, cel mai adesea în timpul somnului. Bruxismul este prezent deopotrivă la adulți și copii și se manifestă inconștient. 8 din 10 persoane afectate de bruxism nici măcar nu realizează că suferă de această afecțiune.

Cum se manifestă bruxismul?

Semnele apariției bruxismului sunt variate, zgomotul produs de scrâșnirea dinților fiind primul semnal de alarmă. Manifestările din timpul nopții sunt reprezentate de frecarea involuntară în timpul somnului a celor două arcade dentare, având loc o translație în sens sagital sau lateral a mandibulei. În timpul zilei, manifestările sunt aceleași ca cele din timpul nopții la care se adaugă mialgii (dureri ale articulațiilor mandibulare).

Un alt semn important al bruxismului este reprezentat de uzura dentară. Persoanele afectate de bruxism vor observa o „tocire” a dinților, o eroziune a smalțului și o schimbare a culorii în galben datorată prezenței dentinei. O multitudine de probleme pot surveni acestor semne, precum pierderea țesuturilor dentare, hipersensibilitate dentinară, fisuri, fracturi, inflamația pulpei dentare sau chiar necroză pulpară.

Pacienții cu bruxism pot manifesta și modificări parodontale (probleme la nivelul gingiilor). Din punct de vedere clinic, pot apărea: retracție gingivală, atrofie alveolară și mobilitate a dinților. Bruxismul nu determină apariția gingivitei dar poate agrava o boală parodontală preexistentă.

De asemenea, cei care au lucrări protetice (coroană dentară, placă dentară) vor observa decimentarea acestora iar la pacienții cu bruxism vechi pot apărea modificări structurale ale oaselor maxilarului.

Specialiștii stomatologi au constatat că bruxismul poate fi și un mijloc de eliberare a stărilor psiho-emoționale, apariția acestuia fiind favorizată de stres, somnul insuficient, stilul de viață haotic sau probleme de natură socio-economică.

Cum se poate trata bruxismul?

Tratamentul cel mai cunoscut dar și cel mai eficient este gutiera. Aceasta este un aparat realizat dintr-un plastic subțire și transparent, asemănătoare unei proteze, care se poartă mai ales pe timpul nopții. Gutiera previne mișcarea dinților și protejează uzura acestora.

De asemenea, limitarea consumului de excitanți, cafea, tutun sau alcool, trebuie luate în considerare de către pacienți. Controlul stresului este un alt factor important care poate limita manifestările bruxismului, având în vedere cauzele de natură psiho-emoțională care îi determină apariția.

S-ar putea să-ți placă și…

De ce cade părul?

De ce cade părul?

Căderea părului poate fi considerată un proces firesc, atât timp cât nu depășește 50-100 de fire de păr pe zi. În...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.