Când vine vorba de mersul pe munte sunt numeroase aspecte esențiale de care trebuie să ținem cont pentru a ne asigura că vom avea o aventură de succes. Pe lângă planificarea detaliată a traseului, alegerea rucsacului și a proviziilor potrivite, hainele purtate joacă un rol la fel de important.
Astfel, sunt două aspecte de bază la care trebuie să ne uităm când cumpărăm haine de munte: materialul și funcționalitatea.
1. Materialul
De multe ori facem greșeala de a porni pe munte cu aceleași haine pe care le-am purta la oraș. Însă atenție, deoarece în multe situații neprevăzute, hainele sunt cele care ne pot salva.
- Lâna – înainte de a-ți da ochii peste cap și de a te gândi la cât de tare te va mânca pielea după ce porți lână, ținem dă menționăm că hainele au evoluat nespus de multe în ultimii ani, în materie de tehnologii. Mai ales dacă optezi pentru lână Merino, acesta are proprietatea de a fi respirabil, de a reține umezeala și a de fi un prieten de nădejde pe munte. Un alt plus este că nu reține mirosurile neplăcute, astfel te poți plimba în voie fără să-ți fac griji în legătură cu deodorantul.
- Poliesterul – după cum se spune adeseori, bumbacul este mama materialelor, însă când mergem pe munte uităm de bumbac și îl înlocuim cu poliesterul. Un plus este că nu este foarte scump, spre deosebire de hainele din lână și la fel, are proprietatea de a reține umezeala și de a nu cauza mirosuri neplăcute.
- Polarul – polarul este de fapt doar o altă variantă de poliester, cunoscut mai ales pentru proprietatea de a oferi și a reține căldură. Din acest motiv este recomandat să ai mereu la tine măcar un polar, indiferent de sezon.
- Nailon – ne gândim aici mai ales la gecile de ploaie care ne vor oferi protecție. Nu doar că ne vor proteja de ploaie, însă și de vânt, astfel că nu pot lipsi din nici un rucsac care merge la munte.
2. Funcționalitatea
Nu degeaba hainele adecvate pentru munte sunt de obicei la prețuri mai ridicate decât cele obișnuite de oraș. Acestea necesită să aibă varii funcții care să ne protejeze de capriciile vremii.
- Reținerea umezelii – nu degeaba se spune că bumbacul ucide când vine vorba de munte. Din acest motiv ne orientăm spre materiale din poliester, de exemplu, deoarece acestea rețin umezeala din piele, însă se și usucă extrem de rapid. De aceea, când vine vorba de stratul de bază, adică cel ce ajunge în contact direct cu pielea, căutăm mereu haine cu această proprietate.
- Nivel de insulare – aici ne referim la proprietatea hainelor de a reține eficient căldura, mai ales când e vorba de geci, polare, stratul de mijloc. Din păcate, hainele nu generează căldură, însă pot avea capacitatea de a reține căldura.
- Rezistență la apă și vânt – o caracteristică extrem de importantă când vine vorba de startul exterior. Acest strat îți va păstra restul hainelor uscate și te va proteja de cele mai mari intemperii ale mediului, motiv pentru care trebuie să cauți mereu această funcționalitate când alegi geaca de munte.
- Respirabilitate – o caracteristică la fel de importantă, din nou, când vorbim de hainele ce intră în contact direct cu pielea. Această funcționalitate va permite hainelor să se usuce mai rapid, menținând pielea uscată și protejându-te, de exemplu, de hipotermie.
Acestea sunt doar câteva dintre materialele și funcționalitățile specifice hainelor adecvate pentru mersul la munte. Iar deoarece știm că tot ce este de calitate costă, Crazy-Deals.ro îti oferă un cod reducere Sport Vision pentru a putea achiziționa chiar acum cele mai potrivite haine pentru următoarea drumeție!
0 Comentarii