Cum alegi pasta de dinți – recomandări de la stomatologi cu experiență

publicat de Imperial Dent

10 martie 2020

Știai că prima pastă de dinți a fost făcută din sare, piper, frunze de mentă și flori de iris? Acestea erau componentele pe care le-au adunat egiptenii și au format renumita pastă destinată curățirii dinților. În prezent componentele ce intră în pasta de dinți sunt variate. În funcție de brand, acestea conțin un șir de elemente, care promit marea și sarea pentru o dantură sănătoasă. Sunt chiar unele cazuri când pasta de dinți aleasă incorect ne duce la clinica stomatologică. Deși o avem fiecare în casă, puțini cunosc și cum trebuie aleasă, astfel încât să fie cu adevărat benefică pentru igiena orală.

Producătorii mizează pe problema cu care te confrunți tu

Este valabil pentru orice, atunci când mergem la cumpărături, ambalajul este cel care atrage. Iată de ce companiile mari, inclusiv cele producătoare de pastă de dinți, pun un accent deosebit pe aspectul ambalajului și uneori pe forma tubului.

Dacă tot vorbim de ambalaj, pe acesta, în cele mai multe cazuri, este indicat cu majuscule ce problemă rezolvă. Mai exact, pastă de dinți pentru albirea dințilorprobleme gingivale, sau sensibilitate dentară.

Cu siguranță vei fi tentat să alegi pasta de dinți care-ți va rezolva anume problema ta, dar noi îți recomandăm să analizezi mai profund preparatul, pentru că uneori aparențele sunt înșelătoare. Datele detaliate despre pasta de dinți care-ți face cu ochiul te-ar putea salva de multe neplăceri și chiar de unele boli ale dinților.

Îndepărtarea tartrului este o altă problemă pe care unele produse de pe rafturi promit că o pot rezolva, dar iată și primul secret. În cazul în care igiena orală lipsește din programul zilnic, nici o pastă minune nu va îndepărta stratul de reziduuri alimentare care s-a format la baza dinților. Unica soluție este procedura de detartraj dentar, pe care o vei putea face doar la o clinică stomatologică cu servicii calitative.

Așadar, spălatul pe dinți dimineața și seara va îndepărta o povară de pe umerii gelului spumos.

Secretele din pasta de dinți se ascund pe etichetă

Așadar, cum alegi pasta de dinți ideală necesităților tale?

Există câteva nuanțe, pe care trebuie să le iei în considerație. Dacă simți că nu te descurci, o consultație la medicul stomatolog cu siguranță va face lumină.

Legea spune că fiecare produs trebuie să conțină o etichetă pe care să fie incluse toate informațiile referitor la componentele din care este realizat. Acest lucru este valabil și pentru  pasta de dinți. De aici vine și prima recomandare:

  1. Consultă eticheta produsului

Pe lângă zecile de componente pe care le vei recunoaște sau nu pe o etichetă, o atenție sporită trebuie să o atragi asupra indicelui de abrazivitate RDA (măsură a puterii abrazive a particulelor de curățare la utilizare). Specialiștii îți recomandă ca pentru uz zilnic să alegi o pastă de dinți a cărei indice să nu depășească 50.

Este adevărat că, dacă indicele este mai mare atunci și petele de pe dinți vor fi curățate mai profund. Cea mai mare abrazivitate o au tipurile de pastă cu indicele 80. Însă, asemenea produse trebuie folosite cel mult de două ori pe săptămână, asta pentru că pot deteriora dinții grav.

  1. Evită pasta care înălbește dinții

Pasta pentru albirea dentară se poziționează în categoria produselor cosmetice. Mai mult ca atât, deseori o asemenea pastă va avea un indice de abrazivitate ridicat, ceea ce va duce, așa cum s-a menționat mai sus la zgârâierea smalțului, iar în cele din urmă îți vei provoca singur daune diamantelor tale albe. Dacă își dorești o albire dentară, mai degrabă adresează-te la stomatolog.

  1. Atenție la fluor – dacă e prea mult, e dăunător pentru sănătatea dentară

Fluorul este o substanță care întărește smalțul dinților și îi protejează de apariția unor carii dentare. Anume din acest motiv la nivel local apa a fost îmbogățită cu fluor.

De reținut este că prea mult fluor poate duce la fluoroză. În 200 de localități de la noi, mai exact din raioanele Glodeni, Fălești, Florești, Călărași, Nisporeni, Ungheni, Hâncești, Ceadâr-Lunga, Rîșcani, Căușeni, Criuleni și Basarabeasca apa în mod natural conține fluor peste normă. Fluoroza este procesul în care capacitatea osoasă a dintelui scade, astfel apar anumite pete sau chiar crăpături. Cu alte cuvinte, dinții au de suferit, dacă cantitatea acestei substanțe este depășită.

Astfel, dacă locuiești în zonele enumerate mai sus, îți recomandăm să eviți pastele de dinți în componența cărora este fluorul, dar mai bine să consulți medicul stomatolog.

  1. Nu utiliza aceeași pastă de dinți un timp îndelungat

Chiar dacă ți se pare că ai găsit aliatul perfect în materie de curățat al dinților, îți recomandăm să optezi și pentru alte surate pe care le vei găsi în comerț. Poate e bună pasta ta cotidiană, dar aceasta s-ar putea să nu-ți mai curețe în profunzime cavitatea. Mai ales că zilnic noi bacterii îți invadează gura, deci, ce-ar fi dacă și pasta de dinți va fi una nouă? De asemenea, nu ignora ața dentară și apa de gură – aliați de încredere împotriva bacteriilor.

Iar acum un ultim reper. Potrivit Biroului Național de Statistică al RM, doar 3,7% din populație s-a adresat în 2016 la stomatolog. Tu pe ce parte a baricadei te afli? Dacă ai chiulit de la ședințele medicului stomatolog, atunci e timpul pentru o vizită. O examinare făcută la timp te va scăpa de un eventual implant dentar. Totodată, dentistul te va ajuta să alegi pasta potrivită pentru dinții tăi.

https://imperialdent.md/

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.