Cum sa eviti criticile pe seama jobului ales

publicat de Mihaela tudorescu

15 ianuarie 2020

O publicatie celebra a surprins in urma cu ceva timp afirmatia unui lider senior, conform careia feedback-ul este un dar. Cum va puteti imbunatati vreodata daca nu stiti de unde trebuie sa va imbogatiti abilitatile sau obiceiurile de lucru? Acestea sunt unele dintre cele mai bune sfaturi pe care le-ai putea obtine vreodata si care isi vor schimba modul in care te raportezi la feedback-ul negativ.

Asculta pana la capat

De fapt, auzi ce se spune. Daca este necesar, adreseaza intrebari pentru a te asigura ca intelegi complet criticile. De multe ori, femeile sunt tentate sa inteleaga mesajul gresit in cazul discutiilor purtate cu persoane pe care nu le agreeaza. Totusi, trebuie sa asculti cu atentie ceea ce iti spun criticii, fiindca s-ar putea ca in caz contrar sa rupi o prietenie fara motiv.

Ofera autoritate intentiilor bune

Daca nu se dovedeste altfel, isi asuma intentii bune. Nu sari automat la concluzia ca persoana care critica este „setata sa iti faca rau”. Desigur, uneori se intampla sa fie asa. Daca da, schimba-ti atitudinea si nu te implica emotional in conflict.

Nu o lua personal

Adu-ti aminte: critica este despre munca ta, nu despre tine ca persoana. Nu primi niciodata un feedback negativ despre munca ta ca pe o critica adusa persoanei tale. Aceasta atitudine nu iti face deloc bine si te va proiecta intr-o lumina negativa, defensiva si conflictuala. Ignora si nu acorda atentie barfelor, care de cele mai multe ori ascund frustrari adanci si periculoase.

Nu te ingrijora prea mult

Aminteste-ti ca toata lumea face greseli si are lucruri de invatat. Da, asta te include si pe tine. Nu este nimic gresit sa faci greseli, dar sa faci aceleasi greseli mereu, pentru ca refuzi sa asculti critici si sa inveti este un obicei prost. Asa ca data viitoare, cand vei auzi critici sau barfe cu privire la jobul tau, arata-te tuturor cat de bine iti merge si cat de fericita esti cu alegerile pe care ti le-ai asumat. Ii va durea sa te vada atat de implinita!

Spune „multumesc”

Multumim persoanei pentru feedbackul primit, indiferent de natura acestuia. A raspunde cu bunatate chiar si la criticile meschine este un gest de intelepciune care da o lectie multor persoane lipsite de personalitate. In plus, faptul ca vei trata criticile si barfele cu ignoranta totala te va ajuta sa te aperi de o incarcatura sufleteasca pe care greu o poti gestiona in caz contrar.

Feedback-ul poate fi un cadou

Intregul feedback constructiv este valabil pentru ca iti ofera sansa de a te imbunatati si de a invata. Raspunsul pozitiv este mai usor si mai distractiv (si, din pacate, subevaluat in majoritatea locurilor de munca), dar feedback-ul negativ si critica pot fi un lucru fantastic, atata timp cat le intelegem corect semnificatia.

Criticile pot fi constructive atunci cand suntem suficient de mature incat sa nu ne implicam emotional in ceea ce oamenii arunca auspra noastra, fara sa cunoasca esenta persoanei la care fac referinta. Feedback-ul poate lucra in avantajul tau, iar de multe ori o critica te va motiva mai mult decat o lauda. Asadar, zambeste, munceste si fii mandra de alegerile pe care ti le-ai asumat!

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.