Joaca afara nu este doar pentru petrecerea timpului liber ci ajuta copilul sa se dezvolte fizic, emotional, sa isi dezvolte coordonarea si echilibrul si poate oferi oportunitati pentru ca copiii sa se dezvolte si sa invete. Deci, pentru un copil joaca si interactiunile sunt vitale.
La un loc de joaca copilul in vata sa socializeze. Cand copiii se joaca in grupuri, invata sa comunice, sa imparta, sa colaboreze si sa creeze empatii cu alti copii.
Imaginatia si creativitatea se dezvolta tot la varsta copilariei. Joaca afara ii determina pe copii sa fie creativi si sa inventeze noi jocuri atunci cand se plictisesc de cele vechi.
Joaca in grup dezvolta capacitatea copilului de a gandi si de a rezolva probleme. Copilul invata sa accepte sau sa refuze provocari, sa evite situatiile riscante si isi dezvolta increderea devenind stapani pe abilitatile lor sociale si fizice.
In timpul jocului copilul se simte conectat la locul respectiv, la oamenii cu care interactioneaza, la mediu si la natura.
Copilul invata sa aiba grija de propria persoana. Fiind supus unor provocari fizice si sociale copilul invata sa stea in sguranta.
Pentru a sustine aceste interactiuni un loc de joaca trebuie sa includa zone pentru activitatea, pentru explorare imaginativa si creativa, zone in care copiii sa socializeze, sa se plimbe, sa intre in contact cu natura si zone care sa le permita mici provocari. Invitand copiii sa isi foloseasca initiativa si sa exploreze posibilitatile le oferim oportunitatea de a se dezvolta si de a invata. Amintiti-va propria copilarie – unde era locul preferat de joaca?
Echipamentul fix cum ar fi leaganele, topoganele, balansoarele si echipamentul pentru catarat fac parte din zona activa a locului de joaca. In aceasta zona ar trebui sa existe piste pentru alergat si zone cu iarba.
Zonele cu liniste permit unui copil sau unui grup de copii sa citeasca, sa vobeasca si sa se joace, sa interactioneze cu natura si sa observe in tacere un alt grup in timp ce se pregatesc sa intre in el. Pentru zonele cu liniste se folosesc plante pentru a crea spatii semi-inchise si se amplaseaza banci. Multi copii ezita sa interactioneze cu grupuri mari de copii care se joaca sau sa intre in zone mari de joaca.
Zona sociala a locului de joaca include spatii si structuri care ajuta jocurile sociale. Se incurajeaza cooperarea si comunicarea in timp ce copiii isi asteapta randul sau impart echipamentul. Structurile sugestive precum casute, magazine, incurajeaza creativitatea si imaginatia.
0 Comentarii