Ce este migrena?
Migrena este o afecțiune care cauzează episoade acute, subite, de durere de cap. Adeseori îi este asociată greața și vărsătura. Între episoadele de migrenă, simptomele dispar în totalitate.
Cine este la risc pentru migrenă?
Migrena este foarte comună. Aproximativ una din patru femei și în jur de 1 din 12 bărbați vor dezvolta migrenă la un anumit punct al vieții. Cel mai frecvent apare inițial în copilărie sau la adulții tineri. Unii oameni au atacuri frecvente – uneori și de câteva ori pe săptămână. Alți oameni au episoadele doar ocazional. Unii oameni pot sta ani întregi fără niciun episod. În unele situații, episoadele se opresc mai târziu în viața adultă. Cu toate acestea, în unele cazuri episoade continuă (persistă) de-a lungul întregii vieți.
Care sunt tipurile de migrenă și ce simptome asociază?
Există două feluri principale de atac migrenos:
- Migrenă fără aură – numită uneori migrenă comună
- Migrenă cu aură – numită uneori migrenă clasică.
Migrena fără aură este cel mai frecvent tip de migrenă. Simptomele pot cuprinde:
- Durerea de cap, de obicei pe o singură parte a capului, în mod tipic în partea din față sau pe lateral. Uneori este prezentă pe ambele părți ale capului. În alte cazuri poate apărea pe o parte a capului, pentru ca apoi să se răspândească pe întreg capul. Mișcările capului o pot agrava. Începe de obicei dimineața, dar poate începe în orice timp al zilei sau al nopții. În mod tipic, se agravează progresiv și atinge un vârf după aproximativ 2 – 12 ore, după care se ameliorează. Cu toate acestea, poate să dureze între 4 și 72 de ore. Alte simptome care pot fi prezente sunt: greața, vărsătura, intoleranța luminii puternice sau a zgomotelor puternice, lipsa apetitului, vedere în ceață, lipsa abilității de concentrare, nas înfundat, foame, diaree, durere abdominală, paloare, transpirație, senzație de cald sau de rece.
Migrena cu aură apare la aproximativ unul din patru oameni. Simptomele sunt aceleași ca cele descrise la migrena fără aură, dar este prezent de asemenea un semn „de avertizare”, numit aură, înaintea debutului durerii.
- Aura vizuală este cea mai comună. Exemple de aură vizuală sunt pierderea temporară a unei părți a vederii, pulsații luminoase, obiecte care par să se rotească sau să tremure.
- Amorțeala și înțepăturile sunt a doua cea mai frecventă manifestare a aurei. Amorțeala începe de obicei la mâini și urcă pe braț, apoi include fața, buzele și limba. Piciorul poate fi uneori implicat.
- Probleme cu vorbirea.
- Alte senzații particulare, precum: mirosuri ciudate, nevoia de a mânca anumite alimente, o senzație de bine.
Poate fi prezentă o singură aură din cele de mai sus, sau pot fi prezenta mai multe consecutiv. Fiecare aură durează de obicei doar câteva minute, dar poate dura până la o oră. Aura dispare de obicei înaintea apariției durerii de cap. Durerea de cap apare într-o marjă de 60 de minute de la finalul aurei, dar poate apărea mult mai repede de atât – adesea imediat după. Uneori, poate apărea doar aura și durerea de cap să fie absentă. Majoritatea persoanelor care au migrenă cu aură au, de asemenea, episoade de migrenă fără aură.
Care sunt fazele unui atac migrenos?
Un atac migrenos poate fi în mod tipic împărțit în patru faze:
- O fază de avertizare (precritică) apare la până o jumătate din persoanele cu migrenă. Puteți deveni iritat, deprimat, obosit, să vă fie foame, sau pur și simplu să știți că urmează să apară o migrenă. Puteți avea aceste senzații cu ore sau chiar zile înaintea debutului durerii de cap.
- Aura (dacă există).
- Faza durerii de cap.
- Faza de rezoluție, în care durerea de cap dispare progresiv. În timpul acestei faze, vă puteți simți obosit, deprimat, iritat și vă poate fi dificil să vă concentrați.
Există și feluri mai puțin frecvente de migrenă?
Da, există. Sunt mai multe tipuri de migrenă care sunt puțin frecvente și altele care sunt de-a dreptul rare. Acestea includ:
- Migrena menstruală – asociată cu ciclul menstrual la femei.
- Migrena abdominală – apare mai ales la copii. În loc de dureri de cap, copilul are dureri abdominale care durează câteva ore. Copiii care prezintă migrenă abdominală vor avea migrenă comună în anii adolescenței.
- Migrena oculară – numită uneori migrenă retiniană, sau migrenă oftalmică. Determină pierderea temporară a unei părți a câmpului vizual într-un ochi. Se poate prezenta cu sau fără durere de cap. Fiecare atac apare de obicei la același ochi. Nu sunt anormalități ale ochiului propriu-zis, astfel încât vederea revine. Dacă prezentați pierdere bruscă a vederii, să vă prezentați la medic de urgență!
Cum se diagnostichează migrena? Am nevoie de investigații?
Migrena se diagnostichează de obicei bazat pe simptomele tipice. Nu există investigații țintite care să confirme migrena. Diagnosticul trebuie, însă, pus de un doctor, în cadrul unei consultații. Un doctor poate spune cu certitudine că aveți migrenă bazat pe istoricul dumneavoastră și pe un examen clinic care nu relevă lucruri anormale. Cu toate acestea, unele persoane au durere de cap atipică. În consecință, există anumite investigații care să excludă alte cauze de dureri de cap.
O cauză particulară de durere de cap poate fi hipertensiunea arterială. Durerea de cap dată de hipertensiunea arterială poate fi foarte ușor confundată cu migrena. Este important să vă prezentați la consulturi cardiologice de rutină măcar o dată până la vârsta de 40 ani, apoi la câțiva ani în funcție de recomandările cardiologului.
Ce poate declanșa o migrenă?
Majoritatea atacurilor migrenoase apar fără vreo cauză aparentă. Cu toate acestea, există factori care pot determina apariția migrenei la unii oameni. Exemple de factori sunt:
- Mâncatul prea rapid, neregulat, consumul de brânzeturi, ciocolată, vin, citrice și alimente care conțin tiramină.
- Fumatul activ și pasiv, luminile puternice, ecranul televizorului, zgomote puternice, mirosuri puternice.
- Depresia, anxietatea, furia, oboseala, stresul și altele.
- De exemplu, terapia cu hormoni, unele medicamente pentru somn și tratamentul contraceptiv.
Este util să țineți în jurnal în care să notați exact când apare migrena, ce făceați în momentul în care a apărut și ce ați mâncat în acea zi. Este posibil să observați un tipar sau să decelați un factor cauzator pe care să-l puteți evita.
Articol semnat de www.cardioclinic.ro
0 Comentarii