Ce este detartrajul? Definiția, tipuri de detartraj, utilitatea
Detartrajul este o manoperă stomatologică prin care sunt îndepărtate placa bacteriană(depunere moale de bacterii) și tartrul (calcificarea plăcii bacteriene) de pe suprafaţa dinţilor sau lucrărilor dentare.
Detartrajul poate fi efectuat în 3 variante:
- detartraj cu ultrasunet;
- detartraj manual;
- detartraj air-flow.
Fiecare tip are aplicația sa, adesea sunt folosite în complex, pentru rezultate optime și o sănătate dentară optimă.
Detartrajul cu ultrasunet este cea mai răspândită procedură stomatologică din categorie. Ultrasunetele sunt o gamă de vibrații mecanice cu frecvențe extrem de înalte (25 000 – 42 000 Hz), care fragmentează și mobilizează tartrul, în timp ce un jet de apă spală fragmentele și evită supraîncălzirea dintelui. Detartrajul cu ultrasunet este eficient împotriva tartrului supragingival (de pe suprafața vizibilă a dinților).
Detartrajul manual presupune intervenția medicului cu o serie de instrumente stomatologice manuale. Este adesea combinat cu detartrajul cu ultrasunet, deoarece asigură contactul cu zonele mai greu accesibile (între dinți și sub gingii). Combinat cu o anestezie locală ușoară (cu lidocaină spraybenzocaină sau o injecție superficială), detartrajul manual nu doare. Sunt posibile sângerări minore, care sunt absolut normale și nu ar trebui să îngrijoreze.
Detartrajul air-flow este mai degrabă o metodă auxiliară, fiind mai puțin utilizată de sine stătător. Cu toate acestea, detartrajul air-flow este perfect în completarea tipurilor menționate mai sus sau, de exemplu, la o perioadă mai mică de 6 luni de la o ședință de detartraj cu ultrasunet, înainte de albire sau altă intervenție stomatologică.
Detartrajul este o procedură obligatorie? La ce ajută detartrajul?
Formarea iniţială a plăcii bacteriene durează aproximativ 2 ore după ce încep bacteriile să se înmulțească în cavitatea bucală și pe suprafața dinților. Exact – placa bacteriană începe deja să se dezvolte, la doar două ore după masă sau chiar după o curățare intensă a dinților (care nu omoară 100% din bacterii). La 2 zile de la apariţie, placa îşi dublează deja masa. În decursul a 3 săptămâni ”familia” de microbi se stabilizează, iar în 30 de zile se instalează placa bacteriană matură. Aceste date arată suficient de bine cât de importantă este intervenția zilnică și complexă asupra microflorei bucale, pentru a perturba procesul de creare a plăcii bacteriene, apoi a tartrului (la atingerea pH-ului critic, placa bacteriană începe să se mineralizeze și se transformă într-o suprafață dură, imposibil de înlăturat cu periuța de dinți).
Iar pentru a înțelege cât de ușor apare tartrul, chiar și în contextul utilizării periuței de dinți de două ori pe zi, află că tartrul subgingival poate fi deja depistat la copiii cu vârsta de 9 ani. După vârsta de 40 de ani, tartrul dentar complet calcificat poate fi întâlnit în 47-100% din cazurile analizate. Deoarece perioada completă de stabilizare a tartrului este 4-6 luni, procedura de detartraj este recomandată o dată în jumătate de an.
Atât formarea plăcii bacteriene, cât și a tartrului dentar sunt inevitabile. Ele pot fi încetinite prin utilizarea periuței de dinți zilnic, precum și prin folosirea apei de gură (care omoară mai eficient bacteriile de pe limbă și dintre dinți). Ața dentara vine și ea în ajutor, eliminând particulele greu accesibile pentru periuță. Dar chiar și respectând cu rigoare regulile de igienă dentară, o dată în 6 luni este obligatorie procedura de detartraj – ea va elimina stratul bacterian dezvoltat în pofida măsurilor igienice și va preveni o serie de boli (atât dentare, ca parodontita, cât și generale – infecții ale organelor digestive, boli de inimă etc).
Detartrajul dentar – avantaje și dezavantaje
Avantajele acestei proceduri stomatologice sunt indubitabile și merită mediatizate, deoarece o serie de mituri și păreri preconcepute adesea împiedică pacienții să apeleze la un medic stomatolog și să recurgă la această procedură absolut necesară.
Respectarea regulilor de igienă și detartrajul periodic au o serie de plusuri:
- Detartrajul previne gingivitele cronice, parodontita, micșorează considerabil mirosul neplăcut al respirației și riscul dezvoltării rapide a cariilor dentare;
- Detartrajul înlătură mediul neprielnic efectuării intervențiilor chirurgicale, extracțiilor dentare sau tratamentului protetic și ortodontic – este recomandat înainte de orice alte intervenții stomatologice, pentru un rezultat optim;
- Detartrajul albește dinții superficial – potențează efectul unor proceduri din estetica dentară, fiind indicat și ca procedură prealabilă în caz de albire dentară, pentru pacienții care doresc un rezultat cu adevărat vizibil;
- Detartrajul prelungește viața dinților, dar și a lucrărilor dentare – tartrul se formează pe orice suprafețe solide din cavitatea bucală, iar mitul despre afectarea smalțului în proces este absolut nefondat (detartrajul este o procedură neinvazivă).
Dezavantajele au caracter minim și sunt temporare:
- Sunt posibile sângerări minore, de obicei, după o sesiune de detartraj în cazul unor inflamații majore(nu există un pericol real pentru dinți, doar un disconfort);
- Poate apărea o sensibilitate, care dispare în scurt timp de la procedura stomatologică în sine;
- Detartrajul are și unele contraindicații (majoritatea temporare), care trebuie discutate în prealabil cu medicul stomatolog.
Cum afli dacă ai nevoie de detartraj?
Există o serie de motive pentru a apela la această procedură în mod constant. Și totuși, cum determini când anume ai nevoie de ea? Iată câteva indicații.
- Au trecut mai mult de 6 luni de la ultimul detartraj sau nu ai apelat niciodată la această procedură;
- Simți că igiena dentară zilnică nu mai este suficientă pentru a îndepărta reziduurile de pe dinți;
- Ești fumător sau ai pete pe suprafața dinților, ți-ai dori o procedură de albire dentară, dar vrei ca rezultatele să fie cu adevărat vizibile și să dureze;
- Vrei să apelezi la alte servicii stomatologice (de ex. obturație, proteză dentară sau implanturi) și ții la un rezultat impecabil;
- Vrei să economisești considerabil pe serviciile stomatologice, prevenind o serie de afecțiuni dentare.
Dacă mai ai întrebări sau vrei să discuți personal cu un medic stomatolog calificat, ca să afli ce proceduri ți-ar putea fi utile anume ție, ești așteptat cu drag la clinica stomatologică Imperial Dent, la o consultație gratuită.
0 Comentarii