Tipuri de exercitii fizice pentru persoanele care sufera de astm

publicat de Redactie InfoZoom.ro

19 august 2020

Astmul este o boala cronica ce cauzeaza inflamarea cailor respiratorii si produce dificultati de respiratie. Unele persoane care sufera de astm ezita cand vine vorba de exercitii fizice, temandu-se ca efortul fizic le va inrautati simptomele. Insa trebuie sa stii ca activitatea fizica moderata, regulata poate contribui la diminuarea simptomelor de astm prin imbunatatirea sanatatii plamanilor.

Mai specific, exercitiile fizice te pot ajuta pentru ca:

  • Iti maresc capacitatea pulmonara. Cu cat faci mai mult efort, cu atat plamanii tai vor putea primi mai mult oxigen, diminuand efortul pe care trebuie sa il depuna zilnic pentru respiratie.
  • Iti cresc rezistenta la efort. In timp, activitatea fizica regulata contribuie la rezistenta plamanilor tai, reducand sau prevenind aparitia simptomelor astmului atunci cand faci efort fizic.
  •  Iti ajuta inima. Practicarea regulata a exercitiilor fizice contribuie la sanatatea inimii tale, ceea ce inseamna ca vei avea si o circulatie mai buna a sangelui si vei folosi mai eficient oxigenul.
  •  Iti intaresc musculatura. Corpul tau va functiona mai eficient per total pentru ca muschii mai puternici te ajuta sa iti desfasori activitatile zilnice mai usor.
  •  Reduc inflamatia. Exercitiile fizice ajuta la reducerea inflamatiei in corp, inclusiv a cailor respiratorii.

Iata cateva tipuri de exercitii pe care sa le iei in considerare daca suferi de astm:

  • Mersul pe jos. Este eficient deoarece este o activitate cu intensitate moderata, care nu iti va solicita prea mult plamanii. Pentru o experienta mai buna, alege o zi calduroasa, pentru ca aerul rece si uscat iti poate inrautati simptomele. Daca optezi pentru o plimbare in natura, ai grija la plantele care iti pot provoca reactii alergice.
  • Mersul cu bicicleta. Inchiriaza o bicicleta sau, pentru o experienta mai confortabila, cumpara o bicicleta de oras, potrivita dimensiunilor si experientei tale, cu care poti iesi la orice ora din zi sau noapte. Mersul pe bicicleta este putin mai solicitant decat mersul pe jos insa te va ajuta sa iti imbunatatesti capacitatea pentru efort.
  • Alergatul pe distante scurte. Aceasta este o alta activitate care iti poate creste rezistenta la efort, precum si capacitatea pulmonara.
  • Inotul. Expertii recomanda adesea inotul pentru persoanele cu astm, deoarece inotul reprezinta o activitate cu impact scazut asupra corpului si nu te expune elementelor naturale precum polenul sau aerul rece. Ai grija, totusi, deoarece apa cu clor poate declansa anumite simptome ale astmului.

In afara de sugestiile de mai sus, poti practica in siguranta si sporturi precum gimnastica, golful, sau yoga. Pentru a reduce sau preveni aparitia simptomelor specifice astmului in timpul exercitiilor fizice, este important sa respecti tratamentul recomandat de medic, si sa incerci anumite exercitii de respiratie. Un exemplu de astfel de exercitii este respiratia abdominala, in care inspiri pe nas si iti lasi abdomenul sa se extinda. Apoi, expiri pe nas pentru cateva secunde, lasand abdomenul sa se contracte. Repeta acesti pasi de cateva ori in fiecare zi.

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.