Tromoboza venoasă profundă

publicat de Toma Vasile

24 iulie 2016

Ce este tromboza venoasă profundă?

Tromboza venoasă profundă este afecțiunea în care în cheag de sânge se formează într-o venă profundă a piciorului. Venele sunt vase de sânge care transportă sângele de la organe către inimă.

 

Venele profunde ale piciorului sunt vene mai mari care trec prin mușchii gambelor și coapselor. Nu sunt venele care se văd prin piele și nu sunt același lucru cu venele varicoase. Dacă aveți tromboză venoasă profundă, circulația sângelui prin vene este parțial sau complet blocată de un cheag de sânge.

 

O venă a gambei este o locație comună pentru tromboza venoasă profundă. O venă a coapsei este mai puțin frecvent afectată. Rar, alte vene profunde din organism pot fi blocate de cheaguri de sânge.

 

Tromboza venoasă profundă face parte dintr-un grup de afecțiuni care constituie tromboembolismul venos.

 

            Ce este tromboembolismul venos?

            Venos înseamnă că este referitor la vene. O tromboză este blocarea unui vas de sânge cu un cheag (un tromb). Embolismul apare atunci când un tromb pleacă din locul în care s-a format și trece în circulație. Apoi, devine blocat în altă parte a corpului într-un vas de sânge mai îngust. În această situație, trombul se numește embol.

 

Un embol pulmonar apare atunci când un tromb a plecat dintr-o tromboză venoasă profundă și devine blocat într-un vas de sânge în plămân. Este o situație amenințătoare de viață și o urgență medicală.

 

            De ce se poate forma un cheag într-o venă a piciorului?

            Sângele circulă în mod normal rapid prin vene și nu devine solid (nu formează cheaguri). Circulația sângelui în venele piciorului este ajutată și de mișcările picioarelor, pentru că mușchii acționează ca o pompă asupra venelor. Uneori, o tromboză venoasă profundă apare fără motive aparente. Cu toate acestea, următoarele cresc riscul de apariție a trombozei venoase profunde:

  • Imobilitatea, care cauzează circulația sângelui prin vene să fie lentă. Sângele care curge mai lent este mai predispus să formeze cheaguri. Imobilitatea poate apărea: în timpul unei intervenții chirurgicale, când dormiți pentru 1 oră – 1 oră și jumătate, iar picioarele sunt sub anestezie, mușchii picioarelor sunt temporar paralizați și sângele poate circula foarte lent; orice injurie care cauzează imobilitate, precum un picior în ghips; călătorii lungi cu avionul, trenul sau mașina.
  • Leziuni ale interiorului venelor, precum în cazul unei flebite sau după administrarea anumitor medicamente.
  • Afecțiuni în care sângele formează cheaguri mai ușor – trombofilii
  • Terapia contraceptivă
  • Pacienții cu cancer sau cu insuficiență cardiacă
  • Persoanele peste 60 ani
  • Sarcina
  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Sexul masculin

Care sunt simptomele trombozei venoase profunde?

Tromboza venoasă profundă apare cel mai des într-o venă sub genunchi, în gambă. Simptomele tipice includ:

  • Durere la nivelul gambei
  • Umflarea gambei (edeme)
  • Modificări ale culorii și temperaturii pielii gambei. Sângele care în mod normal ar fi trecut prin vena blocată este transportat printr-o venă superficială. Gamba poate deveni caldă și roșie.

Uneori, tromboza venoasă profundă este asimptomatică și diagnosticată doar după apariției unei complicații, precum embolia pulmonară.

 

Ce investigații se efectuează pentru diagnosticul trombozei venoase profunde?

De multe ori, medicul dumneavoastră nu poate diagnostica boala doar pe seama simptomelor dumneavoastră. Există numeroase afecțiuni care se prezintă cu simptome similare. Medicul dumneavoastră ar putea calcula un scor numite scorul Wells pentru a vedea riscul dumneavoastră personalizat de a face tromboză venoasă profundă. Dacă sunteți sub suspiciunea trombozei venoase profunde, vi se va recomanda efectuarea a două investigații de urgență:

  • O analiză de sânge pentru D-dimeri, care detectează fragmente ale cheagului de sânge. Cu cât valoarea D-dimerilor este mai mare, cu atât șansa de a avea un cheag de sânge într-o venă este mai mare. Din păcate, valori crescute pot apărea în mai multe afecțiuni, deci D-dimeri crescuți nu diagnostichează tromboza venoasă profundă. Cu toate acestea, valori scăzute ale D-dimerilor pot reprezenta șanse scăzute de a avea tromboză venoasă profundă.
  • O ecografie vasculară specială numită ecografie Doppler vasculară, care evaluează felul în care circulă sângele în venele piciorului. Este o investigație foarte utilă, pentru că este complet nedureroasă și neinvazivă.

 

Este tromboza venoasă profundă o boală gravă?

Poate fi o boală gravă, mai ales prin complicațiile sale. Există două complicații principale posibile:

  • Embolia pulmonară – un număr de persoană cu tromboză venoasă profundă pot face embolie pulmonară. O parte din cheagul format în vena piciorului poate pleca și ajunge în vasele plămânului și va rămâne blocat. Aceasta este o situație de urgență, cauzând sufocare bruscă și deces.
  • Sindromul post-trombotic – fără tratament, până la 4 din 10 persoane cu tromboză venoasă profundă pot dezvolta simptome pe termen lung. Simptomele apar din cauza presiunii crescute din vene care va redirecționa sângele în venele superficiale și care pot afecta țesuturile gambei. Simptomele pot fi ușoare, sau severe, și includ durere a gambei, disconfort, edeme și mâncărimi. Uneori poate apărea și ulcerația pielii gambei.

 

Articol semnat de Cardio Clinic

 

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.