Alergologia este o ramura a medicinei ce se ocupa cu studierea, diagnosticarea si tratarea bolilor care provoaca alergicii si se bazeaza pe diferente sau deficiente ale sistemului imunitar in situatia interactiunii omului cu substante chimice, alimente, polen sau mucegai. Astfel, din punct de vedere al tipurilor de alergii manifestate de om acestea pot fi impartite in: alergii respiratorii, alergii alimentare sau alergii medicamentoase sau chimice. In acest sens, tratarea alergiior se poate face in cadrul unui consult alergologic.
Pregatirea pentru un consult alergologic
Inaintea inceperii efective a testelor alergologice, doctorul va intitia un set de intrebari cu privire la istoricul medical si personal al pacientului. Astfel, pregatirea in cazul omului de rand ce paseste in cabinetul medicului alergolog consta intr-o auto-evaluare si reflectie asupra afectiunilor si tratamentelor aplicate de-a lungul vietii precum si de obisnuitul set de intrebari privitoare la simptome.
Simptomele care te pot aduce la un consult alergologic
Simptomele unei alergii sunt variate si difera in functie de organele si sistemele la nivelul carora se manifesta. In directia aceasta, cele mai frecvente zone afecatate sunt: nasul (rinita alergica sau simprome precum mancarimi, congestei nazala etc.), ochii (conjunctivita, mancarimi, roseata), pielea (eczeme eruptii insotite de mancarimi, dermatite etc.), si plamanii (astm bronsic, senzatii de sufocare sau suierat)
Desfasurarea unui consult alergologic
In cadrul unui consult alergologic cu un medic specialist pacientul va fi supus unor teste alergologice la care se asteapta un raspuns dupa aproximativ 12-15 minute, al individului in cauza, de regula sub forma unei hipersensibilitati.
Acestea sunt structurate in trei categorii:
- cutanate – o cantitate mica din alergenul suspectat este amplasat pe piele
- sub-cutanate – o canitate mica de alergen este injectata sub piele
- prin plasture – se planteaza un plasture cu alergen pe piele timo de mai multe zile
In urma unui astfel de consult alergologic si a testelor implicite, doctorul specialist va pune un diagnostic si va prescrie un tratament ce poate lua forma unor regimuri alimentare, medicamente sau chiar sfaturi.
Factori ce pot influenta un consult alergologic
Chiar daca un consult alergologic, prin testele specifice fie ele cutanate, sub-cutanate sau prin aplicarea de plasturi, par de o simplitate aparte, rezultatul acestora poate fi influentat sau chiar schimbat radical de o serie de factori precum: utilizarea anumitor medicamente, efectuarea unei scintigrafii (osoase sau tiroidinene) cu mai putin de o saptamana inainte de realizarea testelor alergologice, infectii parazitare, consumul bauturilor aloolice sau care contion cafeina sau transpiratia excesiva (in cazul plasturilor).
0 Comentarii