5 modalitati simple pentru a-ti ajuta copilul sa indrageasca invatatul

de

Generația de astăzi este foarte diferită de cea a mea sau a ta. Copiii născuți în ultimii ani ajung să crească într-o lume dominată de tehnologie, un domeniu în care apar lucruri noi aproape în fiecare zi. La un moment dat, va trebui să le explicăm lor ce anume era un aparat video, că telefoanele mobile pe care le utilizam acum multă vreme în urmă nu aveau ecrane mari, luminoase și pline de culori, ci erau doar niște „cărămizi cu butoane” a căror baterie nu ținea mai mult de câteva ore.

Și va mai trebui să le spunem și că, pe vremea când eram de vârsta lor, nu prea existau posibilități de a lua legătura cu oameni din alte colțuri ale lumii, deoarece internetul era ceva de care, probabil, nimeni nu auzise vreodată. Deși s-au schimbat foarte multe lucruri de-a lungul anilor, o certitudine rămâne valabilă și în ziua de astăzi: educația este importantă.

A-ți ajuta copilul să ajungă să îndrăgească învățatul îi va fi de folos nu doar acum, când este mai mic, ci și atunci când va merge la școală, liceu sau facultate, sau chiar la serviciu.

1. Arată-ți implicarea în procesul educațional și încurajează-l și pe al lui

Poți, de exemplu, să-l întrebi ce anume studiază la școală. Întreabă-l ce părere are despre materiile respective? Cum i se par subiectele tratate, sunt importante? Cum crede el că îl va ajuta pe viitor ceea ce învață acum la clasă? Lasă-l să-și exprime propriile păreri, să aibă propriile opinii, fără a încerca să-l corectezi la fiecare pas.

Vorbește cu el despre interesele și hobby-urile tale. Și asta nu neapărat pentru a-l convinge să te copieze, ci pentru a-i arăta că este bine să aibă și el unele pe care să le urmeze, fie că vorbim despre un anume sport, domeniu de studiu sau instrument muzical.

Spune-i despre ceva ce ai învățat sau ai citit în ultima vreme. Împărtășește-i informațiile pe care le-ai aflat dintr-un articol, clip video, blog sau conversație pe care ai avut-o cu cineva. Astfel, copilul va vedea că este important să citească, să se documenteze, și nu doar temporar, ci permanent.

2. Pune-l pe copil față în față cu diverse oportunități de învățare

Când îi oferi mai multe oportunități de a învăța, îi permiți să vadă și să încerce lucruri noi. De exemplu, l-ai putea duce la un muzeu, într-o excursie, la un festival, într-un loc istoric sau i-ai putea prezenta cărți din diverse domenii sau melodii ori activități specifice comunității în care locuiți. În acest fel, vă și distrați, dar și învățați!

3. Începe devreme

Este important să ajutăm un copil să devină puternic din punct de vedere al învățatului, chiar de la o vârstă fragedă. Obiceiurile și atitudine potrivită pe care le va avea față de învățat vor influența și viitoarele etape din viața sa. Subliniază-i importanța educației încă de mic!

4. Sărbătoriți realizările

Copiilor le place să primească aprecieri pentru realizările lor. Cele oneste îi încurajează să meargă mai departe, să progreseze și îi menține entuziasmați în ceea ce privește învățatul, care nu este numai muncă, ci poate fi și plăcere.

5. Ține minte: tu ești cel mai bun profesor al copilului tău!

Școala nu are aceeași influență pe care o ai tu asupra educației propriei odrasle. Fiind un exemplu pentru ea, îi poți arăta și o poți învăța unele lucruri pe care școala sau chiar cărțile nu i le spun. Copilul nu doar că va afla aceste informații de la tine, ci și multe altele, cum ar fi atitudini, opinii, puncte de vedere, etica muncii, diverse principii etc.