8 sfaturi pentru alergarea pe timp de noapte

de

Zilele încep deja să devină mai scurte și vă rămâne din ce în ce mai puțin timp la dispoziție pentru a alerga pe lumină, așa că, unii dintre voi se vor vedea forțați să facă mișcare fie în interior, acasă sau la sală, fie la adăpostul întunericului. Poate că sunt printre voi persoane care preferă să alerge mai mult în aer liber, decât pe o bandă la sală.

În acest caz, ei trebuie să știe că alergatul în aer liber pe timp de seară implică luarea unor precauții pentru a evita evenimentele neprevăzute și neplăcute.

1. Alegerea unor haine potrivite

Când alergați pe întuneric, pe stradă sau pe trotuar, trebuie să fiți întotdeauna echipați corespunzător. În primul rând, este necesar să purtați niște haine de culori deschise sau care au materiale reflectorizante, pentru a putea fi observați în timp util de participanții la trafic. Hainele de culoare neagră nu sunt recomandate, deoarece nu sunteți suficient de vizibili și puteți fi loviți cu ușurință de bicicliști, alți pietoni, motocicliști sau șoferi care trec pe lângă voi pe stradă.

2. Purtarea unei pălării

O pălărie poate servi mai multor scopuri la alergarea pe întuneric. Unele dintre ele au și benzi reflectorizante, care vor da de știre altora că vă aflați în apropierea lor, dându-le acestora suficient timp pentru a vă ocoli. De asemenea, pălăriile vă pot proteja de luminile de pe stradă provenite de la stâlpi sau de la farurile mașinilor și chiar de unele crengi sau pânze de păianjen pe care nu le puteți vedea.

3. Atenția la vehicule

Alergați întotdeauna pe partea stângă a drumului, cu fața spre traficul care vine spre voi. Încercați să faceți în așa fel încât să puteți fi văzuți din timp de șoferi și țineți minte că nu toți conducătorii auto vă pot observa la timp, din diverse motive, chiar dacă voi ați văzut o mașină îndreptându-vă spre voi. Evitați să ieșiți brusc în stradă sau să faceți mișcări care v-ar putea pune viața în pericol.

[sociallocker]

4. Iluminarea drumului

De preferat ar fi să alergați pe un drum sau pe un trotuar care este iluminat de stâlpi. Dacă se poate, analizați dinainte traseul pe care urmează să alergați și observați cât de bine iluminat este acesta. La nevoie, pentru a face lumină în acele zone întunecate, luați cu voi o lanternă.

5. Cunoașterea traseului

Pentru a evita orice probleme care pot apărea la alergatul pe timp de seară, mergeți numai pe un traseu pe care îl cunoașteți foarte bine. Există riscul să vă accidentați dacă alegeți o rută plină de gropi sau cu teren denivelat. Puteți chiar examina traseul în avans, pentru a vă asigura că nu vă poate pune nici o dificultate și nici nu vă poate oferi surprize neplăcute la momentul alergării.

6. Schimbarea traseului

Poate părea o contradicție, dar, adesea, schimbarea traseului este o idee bună. Este bine să aveți stabilite dinainte mai multe trasee pe care doriți să alergați, pentru că, uneori, potențialii hoți sau atacatori vă pot pândi mai multe zile la rând și își pot face o idee în legătură cu traseul pe care îl urmați și cu rutina pe care o întreprindeți, fiindu-le mult mai ușor să vă prindă într-o ambuscadă.

Luați întotdeauna la voi un spray lacrimogen sau paralizant și folosiți-l în caz de nevoie! De asemenea, alergați alături de o altă persoană sau de un grup de persoane, pentru mai multă siguranță!

7. Fără muzică

Pe timp de noapte, văzul vă este mai diminuat, iar auzul devine simțul principal care vă menține în permanență alerți și vă dă ocazia să detectați rapid orice zgomot din jurul vostru. Prin urmare, dacă alegeți să alergați seara, pe întuneric, evitați să vă puneți căști în sau pe urechi și să ascultați muzică.

Acest lucru vă poate distrage foarte mult, făcându-vă să nu mai fiți atenți la lătratul câinilor, claxoanele mașinilor sau vocile venite din diverse direcții.[/sociallocker]

8. Spuneți și altora unde plecați

Înainte de a ieși la alergat, spuneți unui prieten sau unui membru al familiei unde intenționați să mergeți. Indicați locația exactă unde vă veți afla și intervalul de timp în care veți lipsi de-acasă. Nu uitați să luați cu voi și un buletin de identitate și un telefon mobil, pe care să-l puteți utiliza în caz de urgență!