Biliard si snooker – scurt istoric

de

Biliard

Biliard” este termenul-umbrela pentru o serie de sporturi si jocuri ce presupun utilizarea unui tac pentru a impinge bile pe o masa cu 6 buzunare, inclusiv biliard cu 8 bile, 9 bile si straight pool.

Cea mai veche forma de biliard este recunoscuta in Franta in anii 1300, sub forma unui joc de gazon in aer liber. Panza verde de pe o masa biliard este, bineinteles, inspirata din culoarea gazonului. In timp, jocul s-a mutat la interior, devenind unul dintre jocurile preferate ale nobilimii din Franta si Anglia.

Pana in secolul al XIX-lea, ajutat de progresele tehnologiilor aparute in timpul Revolutiei Industriale, tacul de biliard s-a dezvoltat in forma cunoscuta astazi. Au existat multe variante ale jocului pana in acest moment, biliardul jucandu-se inclusiv cu doar doua bile colorate si doi jucatori.

Cuvantul „pool” („biliard” in limba engleza) isi are originea in conceptul de pariu colectiv. Acest lucru se datoreaza faptului ca primele mese de biliard din SUA au fost, de fapt, instalate in saloanele de pariuri pentru ca cei care pariau sa aiba o ocupatie intre curse.

Primul campionat de biliard a fost jucat in 1878, iar tipul de biliard cu 8 bile a fost inventat la inceputul anilor 1900. Al Doilea Razboi Mondial a condus la o scadere in popularitate a acestui joc, insa a revenit puternic in atentia publicului dupa ce actorul Paul Newman a aparut in filmul „The Hustler” (1961) drept un jucator avid de biliard.

Din acest punct, noi sali de biliard s-au deschis in toata America si pe glob.

Snooker

Inventia acestui joc este atribuita locotentului englez Neville Chamberlain, care ar fi creat jocul experimentand cu numarul de bile dintr-un tip de biliard care se juca cu o bila neagra si 15 bile rosii.

Denumirea de „snooker” ar proveni din porecla data cadetilor incepatori de la Academia Militara Regala din Woolwich – „snookers”.

Pentru ca toti jucatorii erau incepatori in jocul pe care Chamberlain tocmai il inventase, Chamberlain s-a gandit ca acestia sunt „snookers”, denumire care, intr-un final, a condus la ideea de jucatori de „snooker”.

Jocul lui Chamberlain a fost dus mai departe in Anglia de catre John Roberts, campionul britanic de biliard de atunci, in 1885. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, jocul a capatat suficienta popularitate incat sa fie considerat un sport de sine-statator.

In 1916 a avut loc prima competitie oficiala de snooker si, pana in 1930, snookerul a depasit biliardul ca cel mai popular sport cu tac din Marea Britanie. Dupa o scurta scadere a popularitatii in anii 1950, snooker a fost repopularizat prin intermediul unor emisiuni televizate marca BBC, ce transmiteau competitii de snooker, atragand extrem de multi spectatori.

In curand, in toata tara s-au deschis cluburi de snooker si alte tari au inceput sa vizioneze la TV meciuri cu adevarate vedete precum Alex „Hurricane” Higgins, Steve Davis sau Dennis Taylor. In prezent, snooker este popular pe intregul glob, remarcandu-se mai ales jucatori cu potential din China.

 

Photo by Patrick Ryan on Unsplash