Importanţa activităţilor after-school pentru copiii cu ADHD

de

Majoritatea copiilor care suferă de deficit de atenție au, de asemenea, probleme și cu hiperactivitatea. Din această cauză, părinții lor sunt mereu supuși unui stres permanent, ei fiind cât se poate de conștienți de faptul că inatenția și hiperactivitatea nu vor dispărea când copiii sunt la școală sau când ei pleacă la serviciu. Astfel, unui părinte care are un copil suferind de ADHD, îi poate fi destul de dificil să se asigure că acesta este mai mereu implicat în activități care să fie atât o provocare pentru copil, cât și să-i facă plăcere.

Alegerea activității potrivite

Primul lucru pe care trebuie să-l luați în considerare când vă gândiți la o activitate potrivită pentru copilul vostru, este să vă asigurați că înțelegeți exact cum îl afectează deficitul de atenție pe el. Cu toate că simptomele ADHD sunt, în principiu, aceleași pentru toți copiii suferinzi, nu trebuie să uităm că, în cele din urmă, fiecare dintre ei are o personalitate distinctă.

De exemplu, unii copii cu ADHD excelează la sporturile în echipă, pe când alții sunt mult mai buni la sporturi individuale sau la arte. Cât de bine se înțelege copilul vostru cu alți copii din jurul lui? Competiția la care este supus este prea copleșitoare? Își poate exprima sentimentele cât mai bine posibil? Toate acestea sunt niște întrebări la care ar trebui să contemplați puțin.

Pentru copii în general, exercițiile fizice sunt foarte benefice. Dar pentru cei care suferă de ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – Deficit de atenție/Tulburare hiperkinetică), sunt chiar o necesitate. Acestea îi ajută să mai scape de energia pe care au acumulat-o și le stimulează creierul. Activitățile în echipă sunt o bună unealtă de a-i învăța cum să interacționeze cu alte persoane, cum să-și dezvolte abilitățile sociale și, cel mai important, cum să fie disciplinați.

Totuși, dacă astfel de activități sunt prea copleșitoare pentru copilul vostru, este mai bine să-l orientați către dans, ciclism, înot sau gimnastică. La fel, artele marțiale sunt și ele un bun exemplu în această direcție. La cursurile de arte marțiale învață nu doar să se apere și să contraatace, dar mai învață și cum să se autocontroleze și să fie răbdător.

Îndrumați-i către arte plastice

Cursurile de actorie sunt o formă excelentă de exerciții creative. Oferă copilului oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile sociale. Muzica, artele sau dansul îl ajută să învețe foarte multe lucruri despre aceste domenii de studiu. Adesea, mulți dintre copiii care suferă de ADHD au nevoie de a fi încurajați pentru a încerca lucruri noi. Convingeți-i să încerce ceva care nu le face foarte mare plăcere inițial, pentru câteva luni.

Nu puteți ști niciodată ce anume nu le place cu exactitate dacă aceștia nu încearcă măcar câteva activități. Eventual, copiii vor trebui să meargă la școală, să se maturizeze și să aibă un loc de muncă. Trebuie să învețe cum să se descurce în viață la fel de bine ca o persoană care nu suferă de deficit de atenție. Deci, prin implicarea lor în anumite activități, vor învăța lucruri/deprinderi noi, acestea fiind la fel de importante pentru ei ca și medicamentația pe care o iau pentru ADHD.

Un alt sfat util pentru părinții copiilor cu deficit de atenție ar fi acela de a-i face pe aceștia să fie mai conștienți social. Trebuie să li se arate că și ei pot contribui într-un fel la lumea în care trăiesc, în ciuda afecțiunii lor. Acest lucru îi face pe copii să se simtă mai bine, știind că pot da ceva lumii în care trăiesc, după puterile lor.

Explicați-le că este important să le pese și de alte persoane din jurul lor și să se gândească și la nevoile acestora. Mulți părinți se simt, adesea, pierduți când au un copil cu ADHD și, de cele mai multe ori, lasă afecțiunea să le conducă viața, deși nu ar trebui să se întâmple așa.