Definiția venitului pasiv

de

În doar câteva cuvinte, pe înțelesul vostru, venitul pasiv se definește în felul următor: o formă de venit rezidual de care o anumită persoană beneficiază fără a munci. Vă veți întreba cum este posibil așa ceva? Cum poți primi bani fără să te mai spetești la un serviciu care nu-ți place?

Am să vă răspund imediat la întrebări.. Dar, mai întâi, trebuie să vă spun că, din ceea ce am putut observa de-a lungul timpului, foarte multe persoane sunt ferm convinse că munca serioasă (și, uneori, grea) este singura modalitate prin care își pot asigura un venit cât de cât sigur și decent. Se poate spune, fără vreo urmă de îndoială, că astfel de persoane muncesc pentru bani.

Nu mă înțelegeți greșit, nu am absolut nici o problemă cu cei care prestează diverse activități. Nu contează dacă ești chirurg neurolog sau simplu om de serviciu, eu consider că orice meserie este utilă societății în care trăim și că nu este nevoie să marginalizăm sau să luăm în râs pe nimeni. În cele din urmă, indiferent de venitul pe care îl aveți, acesta vă asigură un anumit nivel de trai.

Chiar și fără acel loc de muncă, aparent nesemnificativ în ochii unora, nu v-ați putea asigura cele necesare unei vieți satisfăcătoare. Gândiți-vă cum v-ați procura hrana, îmbrăcămintea, cum v-ați plăti facturile, dacă nu ați dispune de acei bani. Ar fi destul de greu. Numai aruncați o privire la oamenii străzii (cerșetori) și, probabil, veți înțelege la ce mă refer.

În acest articol, doresc, însă, a aduce în discuție și ideea de venit pasiv, tocmai pentru a sublinia faptul că există și alte metode prin care puteți face rost de bani (dacă nu îi aveți deja), sau vă puteți suplimenta suma de care dispuneți în prezent. Sursele acestui tip de venit sunt multe: chiriile, dobânzile, drepturile de autor, afacerile diverse, piața de capital, piața de schimb a valutei, chiar și internetul.

Să ne uităm la doar două exemple din cele de mai sus..

-drepturile de autor: atunci când o persoană decide să scrie și să publice o carte, să creeze un film sau să compună o melodie, ea va primi, pe viitor, o anumită sumă de bani din vânzarea exemplarelor de carte, a DVD-urilor sau CD-urilor cu filmul în cauză, ori a difuzării melodiei sale la radio sau televizor.

Acest tip de venit pasiv este influențat direct de succesul autorului operei. Așadar, dacă reușiți să deveniți un autor foarte bun, un popular actor sau regizor de film, ori un interpret apreciat, atunci și banii pe care îi veți primi vor fi pe măsură.

-chiriile: aici, lucrurile sunt destul de simple. Pentru a avea un venit pasiv, tot ceea ce aveți nevoie este o proprietate (apartament, casă etc.) pe care s-o închiriați altor persoane, de regulă pe termen lung. Banii pe care îi primiți, astfel, de la chiriași, reprezintă venitul vostru pasiv în luna respectivă.

Înainte de a continua, doresc să vă aduc niște lămuriri. Venitul pasiv, ca oricare altă formă de venit, implică muncă. Dacă ați avut impresia că trebuie să așteptați să vă pice norocul din cer, sau dacă visați să vină cineva să vă pună în brațe un teanc de bani în fiecare zi, atunci, din păcate, nu pot decât să vă consider mari visători.

În ziua de astăzi, un lucru este cert: nu muncești, nu ai un venit. Nu ai un venit stabil, nu-ți poți cumpăra mâncare, nu poți avea un acoperiș deasupra capului și nu poți face, practic, nimic altceva ce implică plătirea unei anumite sume de bani pentru un bun sau serviciu. Deci, cu alte cuvinte, trebuie să vă suflecați mânecile și să treceți la treabă!

Partea bună în această poveste a venitului pasiv, este că, deși trebuie să munciți pentru a face rost de bani, în general, efortul depus nu este chiar atât de mare ca în alte cazuri. De exemplu, dacă publicați o carte pe care lumea o va cumpăra și în viitor, atunci nu va mai fi nevoie să faceți mare lucru.

Nu e nevoie să vă stresați în legătură cu un program strict, termene limită sau un șef pe care nu-l suportați. Nici nu trebuie să vă mai faceți griji în ceea ce privește salariul. Chiar dacă nu veți mai publica altă carte pe viitor, tot veți avea un venit constant asigurat de pe urma celeilalte cărți scrise anterior.

Există o regulă, s-o numim așa, care spune că, ideal ar fi să avem mai multe surse de venit pasiv. În engleză, sună așa „Don’t put all your eggs in one basket.” Aceasta înseamnă, într-o traducere mot-a-mot „Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș.” Sau, mai pe înțelesul vostru, nu vă bazați doar pe o singură sursă de venit.

Ce se întâmplă dacă acea sursă pică? Simplu, rămâneți fără venit. În schimb, dacă banii vă vin din două sau mai multe surse, atunci veți putea digera mai ușor un astfel de eveniment neplăcut, deoarece știți că nu ați rămas chiar fără nici un ban în buzunar.

Concluzie:

Dacă vi se pare tentantă ideea unui venit pasiv și dacă doriți să vă construiți o rețea de astfel de surse de venit, atunci este cazul să treceți la treabă încă de pe acum. Nu vă veți putea îndeplini niciodată visul de a avea propriile voastre afaceri profitabile sau un stil de viață mult mai bun decât în prezent, dacă nu faceți ceva concret în această privință acum!