Hidroizolatii bituminoase pentru acoperisuri, terase sau constructii subterane

de

Considerat o metoda clasica, sistemul de hidroizolatii bituminoase se foloseste foarte des si in prezent, pentru protectia cladirilor rezidentiale si comerciale impotriva apei. Bitumul este o substanta formata dintr-un amestec de lichide organice vascoase si rezistente la apa. Membranele bituminoase reprezinta in fapt un fel de carton impregnat cu bitum, si sunt folosite in constructii, instalate sub alte materiale, avand rolul de protectie impotriva apei.

Metoda se aplica atat la izolatia acoperisurilor si a teraselor, cat si pentru lucrarile de hidroizolatii la constructiile subterane.

Hidroizolatii bituminoase, pentru acoperisuri si terase

Pentru acoperisuri si terase se folosesc membrane bituminoase aditivate, cu insertii de fibre de sticla sau poliesterice. Sunt doua elemente care se combina pentru a da nastere la aceste membrane: armatura si mixtura bituminoasa. Bitumul are calitatea de impermeabilizare, iar armatura, care arata ca o tesatura, are rezistenta mecanica mare si mai are rolul de a repartiza in mod uniform sarcinile de incarcare. Se aplica usor, prin termosudare, adica lipirea membranelor cu ajutorul flacarii de gaz care topeste stratul inferior. Are un strat de finisaj rezistent la actiunea UV, alcatuit din granule de ardezie.

Lucrarile de hidroizolatii bituminoase pot fi facute tip monostrat, sau in dublu strat, specifice teraselor pe care nu se circula.

Cum se efectueaza lucrarile de hidroizolatii bituminoase  pentru terase

La terasele necirculabile, mai intai se curata suportul, pentru a nu avea urme de praf, de vopsea sau de orice altfel de material, se niveleaza pentru a fi neted si fara goluri sau umflaturi, se pune amorsa bituminoasa, daca este cazul se fac reparatii ale straturilor deja existente, se monteaza stratul de membrane bituminoase si cel final, dupa care se instaleaza parafrunzarele si aerisirile.

Pentru terasele care nu au doar rolul de acoperis, deci pe care se va circula, se instaleaza in plus un strat de difuziune, care asigura difuzia vaporilor de apa, si o bariera de vapori, cu o mare rezistenta la permeabilitatea vaporilor, avand ca scop reducerea riscului de condens. Se mai face o sapa de panta, care va fi armata cu un gen de plasa. Dupa straturile de membrane bituminoase, se mai efectueaza o sapa de protectie, si aceasta armata.

Hidroizolatii bituminoase la constructii subterane

Constructiile subterane, cum sunt subsolurile, pivnitele, rezervoarele de apa sau piscinele, au nevoie de hidroizolatii bituminoase pentru a fi protejate impotriva apelor cu presiune hidrostatica sau fara, precum si a umiditatii solului. Materialele bituminoase se folosesc doar acolo unde nu exista pericolul de infiltrare de produse petroliere sau solventi care pot modifica proprietatile bitumului. La efectuarea acestor lucrari se va tine seama de o serie de criterii cum ar fi: gradul de umezire admisibila, conditiile geologice si hidrotehnice, forma constructiei, modul de actiune a temperaturii asupra hidroizolatiei precum si a solicitarilor mecanice, cum ar fi vibratiile si presiunile.

Lucrarile de hidroizolatii bituminoase oferite de www.milucon.ro in acest caz se fac de obicei dinspre exteriorul constructiei, dar cand acest lucru nu este posibil se adopta sistemul din interior.

In cazul constructiilor pentru instalatii electrice, se va adauga inca un strat de panza bituminoasa.