Importanta colectarii deseurilor medicale

de

Protectia mediului si a sanatatii este o problema de interes general deoarece influenteaza major dezvoltatea echilibrata a unui stat. Cantitatea deseurilor produse anual este una considerabila, ceea ce implica colectarea acestora de catre firme specializate.

Rezolvarea problemelor legate de acest aspect necesita implicarea directa si responsabilizarea tuturor institutiilor implicaţe în poluarea factorilor de mediu.

Fie ca vorbim despre poluarea produsa de industria petroliera, miniera, metalurgica sau medicala, rezultatul este unul nociv iar stabilirea unor reguli si a unor parametri in care activitatea acestora sa se desfasoare este imperios  necesara.

Deseurile medicale – inamicul sanatatii

In categoria deseurilor medicale includem toate deseurile provenite de la laboratoare, institutii sanitare, spitalicesti  sau de cercetare in domeniul medical. Tot ce ramane in urma procedurilor de ingrijire a pacientilor: injectii, operatii, dializa se incadreaza in categoria deseurilor medicale. Aproximativ 70% dintre aceste deseuri provin din activitati administrative ale institutiei, ramne un procentaj de aproximativ 30% din deseurile medicale ce prezinta un risc major asupra mediului si a sanatatii.

Sunt considerate deseuri medicale urmatoarele categorii:

– deseuri anatomo-patologice, considerate infectioase : tesuturi si fluide umane –  parti ale corpului, material rezultat in urma biopsiilor, fetusi, placente si nu in ultimul rand deseurile rezultate in urma autopsiilor: organe, parti anatomice. Acestea sunt considerate infectioase deoarece contin sange sau fluide biologice si inevitabi sunt purtatoare de virusi, paraziti, baterii, toxine. Tot in categoria deseurilor infectioase includem atat consumabilele cat si instrumentele medicale: ace, seringi, catetere, branule, manusi, perfuzoare, sonde, pansamente, materiale de laborator etc.

  • deseuri chimice: indiferent ca ne referim la materiale inflamabile, toxice, genotoxice sau corozive.
  • deseuri farmaceutice reprezentand totalitatea medicamentelor, a vaccinurilor expirate si a substantelor chimice folosite in laborator.
  • aparatura medicala: aparate defecte, baterii, termometre etc. sunt si acestea considerate deseuri medicale.

Masuri de precautie – colectarea deseurilor medicale

Pentru a elimina sau  a reduce volumul deseurilor, acestea trebuie colectate, tratate si reciclate, reducem astfel riscul de a intra in contact cu agenti infectiosi.

Firmele specializate – Solutia colectarii eficiente a deseurilor medicale

Contractarea unei firme care sa preia sarcina colectarii deseurilor este indispensabila activitatii medicale si a functionarii corecte a unei institutii spitalicesti. Materialele considerate deseuri medicale sunt ridicate de catre firmele autorizate de colectare, periodic, de la magazia spitalului cu aprobarea serviciului administrativ. Deseurile sunt sortate, colectarea acestora se face pe categorii, intr-un ambalaj de unica folosinta, eliminandu-se mai apoi impreuna cu continutul. Manipularea materialelor este facuta de catre un personal calificat, respectand normele specifice de protectie a muncii. Firmele pastreaza o evidenta a cantitatii si a tipului deseurilor iar cele considerate periculoase sunt inregistrate in vederea transportului si a eliminarii finale – incinerarea.

Colectarea deseurilor medicale in conditii necorespunzatoare atrage pericole majore, cum ar fi contaminarea indivizilor, a apelor si a solului, incinerarea acestora este o procedura ce trebuie insotita de  o filtrare adecvata, in caz contrar aerul este poluat si in consecinta populatia este pusa in pericol.

Se impune astfel o conlucrare regionala si respectiv nationala in scopul aplicarii procedurilor conform standardelor corespunzatoare. Colectarea deseurilor medicale se face tinand cont de reglementarile si normativele in vigoare.