10 sfaturi pentru a scăpa de gândurile obsesive
Gândurile obsesive nu vă dau pace deloc în timpul zilei și vă cauzează, aproape permanent, o stare de stres? Dacă ați răspuns da la întrebare, atunci nu trebuie să vă neliniștiți și nici nu trebuie să vă simțiți ciudat. Nu sunteți singurele persoane din lume care se confruntă cu o astfel de problemă și, cu siguranță, nu trebuie să considerați că v-ați pierdut mințile. Adesea, cu puțin ajutor din partea unui psiholog sau a unui doctor competent, puteți scăpa foarte ușor de gândurile care vă întunecă mintea și nu vă dau pace.
Da, este adevărat, poate că nu va fi ușor să treceți printr-un astfel de proces (și trebuie să fiți sinceri cu voi și să admiteți acest lucru), dar, fără îndoială, eu cred că puteți, într-un final, să ajungeți cu bine la destinația propusă. Repet, ceea ce pare a fi situație fără ieșire, poate avea o rezolvare relativ simplă și rapidă. Gândurile obsesive sunt destul de des întâlnite la oameni, de ele având parte foarte multe persoane. De regulă, la unii indivizi, ele nu persistă prea multă vreme, dispărând după o anumită perioadă de timp.
La alte persoane, însă, problema poate fi una un pic mai serioasă, dat fiind faptul că, cel puțin în cazul lor, aceste gânduri pot deveni copleșitoare, afectându-le viețile și cauzându-le stări de spirit schimbătoare și chiar depresie. Printre gândurile de natură obsesivă se găsesc și:
– gândurile legate de dezastre: când o persoană se așteaptă ca un anumit eveniment major neplăcut să aibă loc (cutremur, uragan, tornadă, furtună, inundație, război, revoltă etc.);
– gândurile legate de verificarea minuțioasă a unor obiecte: când individul nu pleacă din casă până când nu s-a asigurat că a verificat de mai multe ori aragazul, robinetele de apă, aparatele electronice și electrocasnice, geamurile sau ușile, pentru a vedea dacă acestea sunt oprite, respectiv închise și/sau încuiate. În acest fel, în accepțiunea persoanei în cauză, ea cred că, dacă face acest lucru, poate preîntâmpina producerea unui dezastru (inundație, incendiu, furt etc.);
– gândurile legate de acumularea de bunuri/obiecte: când cineva este obsedat de a aduna cât mai multe obiecte, adesea fără o anumită noimă. A nu se confunda cu activitatea de colecționare de picturi, sculpturi, fotografii, timbre etc.! Acumularea obsesivă de bunuri este de trei feluri: de frica de a i se întâmpla ceva rău (atunci când individul se teme că, dacă nu strânge acele obiecte, va păți ceva rău), de frica de lipsuri (când o persoană se teme că va avea parte de lipsuri dacă aruncă vreunul din obiectele adunate) și acumularea emoțională (când individul păstrează bunurile acumulate pentru că ele au o valoare sentimentală pentru acesta. Și persoanele normale obișnuiesc să prețuiască anumite obiecte, însă în cazul unui strângător obsedat, tot ceea ce el adună i se pare că este de neînlocuit, de aceea nici nu vrea să arunce nimic);
– gândurile legate de atracția față de un anumit obiect: când o persoană este obsedată de un obiect, inclusiv din punct de vedere sexual.
Dacă ați recunoscut vreunul din gândurile obsesive enumerate mai sus ca fiind unele care v-au afectat (sau încă vă afectează) și pe voi, trebuie să înțelegeți, de la bun început, că nu este vina voastră. În fond și la urma urmei, nici unul dintre voi nu și-a dorit în mod expres să aibă astfel de gânduri. Se întâmplă ca ele să apară în mintea voastră involuntar, sau în urma unei anumite întâmplări. Folosind tehnicile pe care am să vi le ofer mai jos, veți putea învăța să le reduceți impactul asupra vieților voastre sau chiar să le eliminați complet. Încercați-le și vedeți ce rezultate obțineți!
1. Numiți teama (frica) pe care o aveți
Identificați frica sau teama care produce aceste gânduri. Odată ce aceasta vă este clară, vă aflați deja într-o postură mai bună să vă luptați cu ea.
2. Identificați gândirea distorsionată
Gândurile obsesive sunt distorsionate. Câteva exemple de astfel de gândire sunt:
– mentalitatea de tip „alb și negru”: atunci când gândiți în extreme, ignorând toate celelalte posibilități pe care le-ați putea găsi între ele. Exemplu: „Nu am făcut acea treabă perfect. Șeful va crede că sunt inutil. Deci, sunt inutil”. Dacă vă găsiți în situația aceasta, întrebați-vă ce anume ar zice altcineva care ar fi în locul vostru sau încercați să vă gândiți la o interpretare diferită;
– autocatalogarea negativă: atunci când vă spuneți anumite vorbe grele: „Sunt un idiot, o epavă și nu fac niciodată nimic corect”. În loc să vă pedepsiți așa și să vă aruncați vorbe de ocară, mai bine cereți și părerea cuiva care ține la voi despre ceea ce cred ei despre voi. Relaxați-vă un pic și încercați să absorbiți punctul de vedere al acelor persoane. În timp ce faceți asta, gândiți-vă din nou la problema cu care vă confruntați, deoarece s-ar putea să aveți o părere diferită de cea de dinainte. Acum, v-ați putea spune că „Am făcut o greșeală adineauri și ar trebui să învăț din ea, dar, chiar și așa, sunt o persoană ok”. Fiți îngăduitori cu voi înșivă.
– mentalitatea de tip catastrofă: când presupuneți automat că urmează să se întâmple ceva grav într-o anumită situație dată. Pentru a trece peste acest hop, relaxați-vă tot corpul. Cea mai rapidă metodă prin care puteți face asta este să vă ridicați umerii până la urechi și să-i lăsați, apoi, să cadă înapoi, într-o poziție relaxantă. Nu uitați să vă schimbați și ritmul respirației. Acum, că tot vă aflați într-o stare de tensiune mai scăzută, întrebați-vă cât de posibil este ca acea catastrofă pe care v-ați imaginat-o să se întâmple. Ce procent i-ar oferi, în această direcție, altcineva? Dacă aveți imaginea evenimentului negativ în minte, schimbați-o cu una pozitivă;
– ignorarea lucrurilor pozitive: atunci când ignorați complimentele, când vă felicitați mult prea rar pentru munca bine făcută și când nu observați lucrurile bune care se întâmplă în viața voastră. Dacă vreți să scăpați de această problemă, luați un caiet sau un carnețel, de preferat, unul atrăgător, care să vă facă plăcere să-l folosiți. La sfârșitul fiecărei zile, scrieți 3 lucruri bune la care ați fost martor sau de care ați avut parte în respectiva zi. Ele pot fi lucruri importante, mari, sau mai mici, nu are importanță. Este suficient că le-ați remarcat.
Într-o altă parte a caietului, scrieți realizările pe care le-ați avut în acea zi. Din nou, acestea pot fi mari sau mici. În final, menționați și un lucru pe care știți că-l puteți face în ziua următoare. Mențineți acest ritual pentru cel puțin 6 săptămâni. Veți observa că el vă va îmbunătăți starea de spirit.
3. Alocați-vă un pic de timp pentru reflectare
Stabiliți o perioadă a zilei, în fiecare zi, în care veți dori să reflectați pentru 10 minute, de exemplu. Apoi, când apare un gând obsesiv, dați-l ușor la o parte în timpul acestui proces. Pentru a ști când s-au scurs cele 10 minute, folosiți un cronometru.
4. Râdeți la gândul pe care îl aveți
Imaginați-vă gândul obsesiv care nu vă dă pace ca având o voce amuzantă. Poate fi vocea lui Mickey Mouse, a lui Road Runner sau a rățoiului Donald. Știu că sună prostesc un astfel de experiment, dar să știți că este unul foarte puternic. El vă poate ajuta să nu mai priviți acel gând cu teamă sau chiar cu oroare. În scurt timp, veți ajunge să râdeți de el și să vă spuneți că este, într-adevăr, unul prostesc și că nu ar trebui să vă mai faceți griji pentru el.
5. Ciupiți-vă cu un elastic
Puneți un elastic la încheietura mâinii și, ori de câte ori aveți un gând obsesiv, trageți de el. Ciupitura pe care v-o va provoca vă va scoate un pic din „transa” gândurilor negative în care ați căzut.
6. Ștergeți gândurile obsesive cu buretele
Relaxați-vă corpul și imaginați-vă gândurile obsesive ca fiind niște cuvinte scrise cu creta pe o tablă. Apoi, imaginați-vă și un burete pe care îl luați în mână și pe care îl folosiți pentru a șterge „cuvintele” de pe tablă. În locul lor, scrieți alte cuvinte, precum „calm” sau „fericit” și contemplați la ele pentru o vreme.
7. Iertați-vă
Nu este vina voastră pentru că aveți astfel de gânduri, așa că nu vă mai învinovățiți atât. Iertați-vă pentru gândurile care vă trec prin minte fără vrerea voastră și realizați că faceți tot posibilul pentru a le elimina. Relaxați-vă corpul și spuneți-vă „Aceste gânduri nu sunt din vina mea, nu sunt responsabilitatea mea și nu trebuie să acționez conform lor. Mă eliberez imediat de ele!”
8. Imaginați-vă cel mai rău scenariu posibil
Dacă gândurile pe care le aveți sunt de tipul celor care implică dezastre, analizați un pic situația și încercați să vedeți ce anume ați putea face în cazul în care ar avea loc cel mai rău scenariu posibil imaginat de voi. Cel mai probabil, el nu va avea loc niciodată, dar nu strică să știi ce ai putea face într-o astfel de situație. Acest experiment vă poate ajuta să vă simțiți mai stăpâni pe voi.
9. Întrerupeți-vă
Când apare un gând obsesiv, spuneți-vă STOP! Lăsați acel gând să se depărteze încet de voi și înlocuiți-l cu unul pozitiv.
10. Concentrați-vă pe momentul prezent
Relaxați-vă corpul și concentrați-vă cu atenție asupra a ceea ce vă înconjoară. Acest proces poate implica, de exemplu, un gând de genul „Deschid poarta și simt atingerea rece a metalului pe mână. Lângă poartă, se află niște flori de culoare roz, atrăgătoare și mici. Lângă perete, văd o bicicletă. Aceasta este albastră și are un coș făcut din răchită”.