10 sfaturi pentru îmbunătățirea concentrării

de

Părinții sunt din ce în ce mai îngrijorați că, atât ei, cât și copiii lor, de la cei mai mici la cei mai mari, își pierd abilitatea de a se concentra și de a rămâne atenți la activitățile pe care trebuie să le facă în viața de zi cu zi. Acest lucru nu înseamnă că voi, cu toții, suferiți de ADHD (deși, în unele cazuri, acest lucru este valabil).

Nu, mai degrabă, cauzele sunt altele: lipsa somnului, alimentația proastă, plictiseala, ținerea unor liste cu lucruri de făcut în minte, prea multe lucruri care vă distrag atenția, lipsa unor rutine, concentrarea asupra unor slăbiciuni, efectuarea prea multor task-uri în același timp etc..

Evident, nu există un leac general pentru toate acestea, dar ne putem referi la câteva soluții de ameliorare a unora dintre ele.

1. Odihniți-vă suficient în timpul nopții – Închideți sau opriți orice dispozitiv gen calculator, televizor, telefon cu cel puțin o oră înainte de a stinge lumina și de a vă băga în pat. Citiți o carte în loc să vă uitați la televizor. Beți un pahar cu lapte cald (prin încălzire, laptele eliberează zaharurile din el care, la rândul lor, produc insulina. Aceasta este responsabilă pentru inducerea stării de somnolență).

2. Nu mai țineți în minte listele cu lucruri de făcut – În loc să țineți minte o sumedenie de liste cu zeci de lucruri pe care le aveți de făcut, mai bine le treceți pe toate acestea pe o foaie de hârtie. În acest fel, mintea voastră nu va mai fi ocupată cu foarte multe informații, putând să se concentreze, astfel, pe sarcinile cu adevărat importante.

Așadar, când aveți ceva de făcut sau să vă vine o anumită idee, notați-o! Nu este absolut nici o rușine dacă o scrieți pe o foaie de hârtie.

3. Folosiți o hartă mentală sau un grafic – Având atât de multe întâlniri sau comisioane pe care trebuie să le faceți, cu siguranță le veți omite pe unele dintre ele. Cercetătorii au arătat că, dacă i se atribuie două activități complicate simultan, creierul se poate ocupa de ele fără probleme. Însă, dacă se adaugă și o a treia sau a patra, acesta nu mai poate ține pasul cu ele.

Ca atare, cel mai bine este să faceți un plan, o hartă mentală sau un grafic cu ceea ce aveți de făcut pentru ziua în curs.

4. Creați-vă un mediu propice de lucru – Se prea poate ca unii dintre voi să aveți nevoie de o liniște deplină atunci când efectuați o anumită activitate, în timp ce alții se pot descurca foarte bine și într-un mediu mai zgomotos. De aceea, este bine de știut ce tip de mediu vă poate ajuta să fiți mai productivi.

5. Prioritizați-vă activitățile (task-urile) – Priviți lista cu lucrurile pe care le aveți de făcut. Acordați o atenție mare acelor activități care trebuie făcute urgent. Care dintre ele trebuie rezolvate acum? Care dintre ele mai pot aștepta? Sunt toate acele task-uri foarte importante, sau unele din ele pot fi scoase de pe listă?

6. Împărțiți lucrurile pe care le aveți de făcut în bucăți mai mici – Uneori, mulți dintre voi tind să se simt depășiți de situație pentru că s-au înhămat la prea multe activități dintr-o dată. Sau se ocupă de un task prea mare. În loc să încercați să faceți totul dintr-o singură mișcare, mai bine împărțiți sarcina pe care o aveți în sarcini ceva mai mici și mai ușor de rezolvat.

7. Luați o pauză – Când vă plictisiți, este foarte ușor să fiți distrași. În acest caz, nu ar strica să luați o mică pauză. Începeți să vă plimbați un pic prin cameră, întindeți-vă mușchii, faceți un pic de mișcare, sau beți un pahar cu apă. Creierul vostru are nevoie de o asemenea pauză pentru a funcționa eficient. Acest lucru se numește „schimbare de stare” și o pauză ar trebui să fie luată o dată la fiecare 30-45 de minute.

8. Evitați grăsimile și zaharurile simple – Zahărul vă dă energie inițial dar, ulterior, vă poate induce o stare de somnolență. Alimentele grase nu sunt nici ele mai bune. Alegeți acele alimente care au exact efectul opus, care vă pot ajuta să vă mențineți un nivel de energie ridicat pe parcursul zilei.

9. Concentrați-vă asupra punctelor forte – Se spune că o persoană va avea parte în viața ei de acele lucruri asupra cărora se concentrează cel mai mult. Dacă te concentrezi cel mai mult asupra sărăciei, vei avea parte de mai multă sărăcie. Dacă te concentrezi asupra unei boli, vei avea parte de ea. În aceeași măsură, dacă te focalizezi mai mult asupra lui „nu pot face asta”, atunci cu siguranță vă veți dezvolta o gândire care nu vă va ajuta în nici un fel să aveți succes.

De aceea, în loc să vă concentrați asupra slăbiciunilor, mai bine focalizați-vă atenția asupra punctelor voastre forte.

10. Ieșiți în aer liber – Creierul și corpul vostru au nevoie de mișcare și de aer curat, așa că ieșiți din casă cât mai des aveți ocazia. Nu contează că mergeți la o plimbare scurtă, că alergați, că jucați fotbal, vă jucați cu animalul de companie sau copiii, important este să ieșiți din casă și să vă limpeziți puțin mintea!