Agorafobia – simptome, cauze și tratament

de

Termenul agorafobie provine din două cuvinte grecești: „agora„, care înseamnă loc de adunare, și „phobos„, care se traduce prin frică. Deci, din câte se poate observa, sensul inițial al termenului era de teamă de locurile în care se adunau oameni. Cu timpul, înțelesul cuvântului nou apărut a devenit „frica pentru spații deschise„. Acum, în prezent, prin agorafobie se înțeleg mai multe temeri, care se suprapun una peste cealaltă prin definițiile lor. Dintre ele, fac parte:

– teama de a pleca de-acasă;

– teama de a intra în magazine;

– teama de mulțimi de oameni și de locurile publice;

– teama de a călători neînsoțit în trenuri, autobuze sau avioane.

Care sunt simptomele

Cei care suferă de agorafobie au parte de aceleași simptome fizice și mentale ca suferinzii de anxietate și de atacuri de panică. Ceea ce îi separă pe primii de aceștia din urmă, este faptul că simptomele lor sunt cunoscute drept comportament de „evitare”. Printre ele, se numără și:

– evitarea spațiilor deschise, a locurilor aglomerate și a transportului în comun;

– părăsirea locuinței pentru foarte scurte perioade de timp (presupunând că acești indivizi pot face acest lucru fără mari probleme);

– nevoia de a fi însoțiți la fiecare ieșire din casă;

– rămânerea la o distanță nu foarte mare de casă.

Unii suferinzi de agorafobie se pot forța să facă unele din lucrurile menționate mai sus, dar nu se vor simți niciodată în siguranță, vor fi anxioși și vor avea probleme cu atacurile de panică.

Care sunt cauzele?

În mare parte din cazurile de agorafobie, persoana afectată a avut parte de un atac de panică într-o anumită situație sau într-un anumit loc. Din această cauză, ea este îngrijorată de faptul că ar putea suferi de încă unul, într-o situație similară. Când individul vizitează un loc asemănător cu acela în care a avut atacul de panică, simptomele lui se vor întoarce, deoarece persoana și-a creat frica în minte prin îngrijorarea constantă legată de atacul de panică.

Este un adevărat cerc vicios: atac de panică – frica de atacul de panică – un alt atac de panică. Și așa mai departe, la nesfârșit. Rezultatul: persoana suferindă va dori să evite pe viitor acele locuri care îi provoacă atacurile de panică. Pe de altă parte, există și persoane afectate de agorafobie care nu au avut atacuri de panică vreodată în astfel de locuri.

În cazul lor, agorafobia s-a declanșat din cauza unei frici iraționale. Spre exemplu:

– teama de a contracta o boală teribilă dacă se amestecă printre alți oameni;

– teama de a face un lucru umilitor pentru ele în fața altor oameni;

– teama de a fi rănite de un atac violent sau terorist dacă ies din casă.

Ce tratamente se pot face?

1. Se poate urma un program de educare pentru a primi ajutor legat de schimbarea stilului de viață;

2. Se pot studia și învăța tehnici de auto-ajutor, precum ar fi relaxarea, pentru diminuarea simptomelor;

3. Se poate apela la ajutorul unui profesionist pentru terapie comportamentală sau se pot administra medicamente recomandate de un doctor.

Cine este afectat?

În SUA, sunt 3,2 milioane de oameni care suferă de agorafobie, iar în Marea Britanie, 400000. Un fapt interesant de menționat este acela că agorafobia este de două ori mai întâlnită la femei decât la bărbați. Vârsta la care aceasta se poate declanșa este cuprinsă în intervalul 18-35 ani.