Ciclism montan – Învață să faci față celor mai dificile trasee

de

Ești pasionat de ciclism montan și ai vrea să ieși mai mult la pedalat dar condiția fizică îți cam pune bețe în roate? Citește câteva sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de mountain biking.

Nu este ușor să faci față unui trase pe munte nici dacă ești ciclist cu state vechi, însă cu atât mai puțin dacă ești la început de drum. Vestea bună este că îți poți îmbunătăți performanțele astfel încât să te descurci și în cele mai dificile situații.

Iată ce ar trebui să faci.

1. Antrenează-te pe mai multe tipuri de teren

Dacă ieși tot timpul pe traseul cunoscut din afara orașului este posibil să te descurci ca un profesionist, să îl poți parcurge și cu ochii închiși. Însă acest lucru nu se va aplica și atunci când mergi în vacanță și vrei să dai o tură pe munte.

Pentru a putea face mai multor tipuri de trasee soluția este să le încerci și să te antrenezi pe fiecare dintre ele. Doar așa vei căpăta abilitățile necesare pentru a te descurca cu brio la o competiție, de exemplu.

2. Stai pe lângă profesioniști

Alătură-te unui grup de cicliști cu experiență în mountain biking și încearcă să-i însoțești de fiecare dată când merg pe un traseu mai dificil. Așa vei învăța noi tehnici de pedalare, urcare, coborâre, etc, chiar dacă la început este posibil să te simți stânjenit de lipsa de experiență. Dar nu ai de ce să îți faci griji. Fiecare dintre cei experimentați a fost cândva la început.

3. Exersează

Ai învățat câteva trick-uri în expedițiile alături de prietenii tăi mai experimentați? Acum încearcă să le exersezi de fiecare dată când ai ocazia, pentru a-ți intra în reflex. Știi vorba aceea :”repetiția e mama învățăturii”.

4. Ai încredere în tine

Ce poate fi mai rău decât un ciclist începător? Unul fricos! Glumesc, evident, însă ai înțeles ideea. Frica sau neîncrederea în forțele proprii nu te vor ajuta să străbați muntele, așa că renunță la ele, lasă-le la poale. În schimb, urcă cu încredere și optimism (a nu se confunda cu teribilismul și inconștiența), calculează-ți bine mișcările și tehnica iar rezultatele vor fi pe măsură.

5. Mergi la sală

Sau fă-ți un program de antrenament acasă. Dacă vrei să faci față traseelor montane atunci, în afara sezonului, trebuie să îți întărești musculatura și să îți crești rezistența. Orientează-te cu precădere către exerciții pentru picioare și antrenamente cardio, dar nu neglija nici celelalte grupe musculare.

6. Învață să-ți repari bicicleta

Nu știi să faci o pană, să ajustezi șaua sau să umbli la lanț? Atunci mai bine ar fi să nu pleci pe un traseu mai lung. Sau ai putea să o faci dacă se oferă prietenii să te ajute cu cele anterior menționate. Și cum e puțin probabil să o facă (nu mereu, cel puțin), ideal ar fi să înveți tu cum să repari și să întreții bicicleta.