Download-ul ilegal de filme

de

Cine nu a auzit despre downloadul ilegal de filme? M─â ├«ndoiesc c─â sunt mul╚Ťi aceia dintre voi care nu s-au intersectat m─âcar o singur─â dat─â cu acest subiect de discu╚Ťie. Cine ╚Ötie, poate c─â unii dintre voi v─â ocupa╚Ťi activ cu a╚Öa ceva. Haide╚Ťi, recunoa╚Öte╚Ťi, nu e mai simplu s─â descarci un film de pe internet, de pe siteurile de torrente, ├«n loc s─â te duci la magazin s─â-l cumperi?

Ba da, pentru c─â, cel pu╚Ťin teoretic, economise╚Öti bani ╚Öi timp! ├Äns─â chiar merit─â s─â risca╚Ťi anumite pedepse legale pentru o astfel de activitate dubioas─â? Nu cred! Tuturor ni se pare perfect normal s─â desc─ârc─âm un film de pe internet ╚Öi s─â ne uit─âm la el pe calculator sau la DVD player, f─âr─â s─â mai fim nevoi╚Ťi s─â ├«l vedem la cinema sau la televizor.

Dar c├ó╚Ťi dintre voi sunt con╚Ötien╚Ťi de faptul ca ceea ce face╚Ťi este ilegal ╚Öi pute╚Ťi avea probleme cu legea? Poate nu foarte mul╚Ťi. ├Äns─â este adev─ârat! ├Än Rom├ónia nu prea se instituie at├ót de drastic legile anti-piraterie, la fel cum se procedeaz─â ├«n alte ╚Ť─âri ceva mai civilizate, dar ele exist─â.

Unul dintre cele mai piratate filme, ├«n 2010, la nivel global, a fost, f─âr─â ├«ndoial─â, „Avatar”. Aproximativ 16,6 milioane de utilizatori au desc─ârcat acest film ├«n anul respectiv. Probabil c─â acum ├«n╚Ťelege╚Ťi, prin acest exemplu, de ce industria cinematografic─â dore╚Öte s─â opreasc─â flagelul pirateriei online.

Nu exist─â un cuv├ónt foarte potrivit pentru a descrie acest flagel, dar am putea folosi unul: ur├ót. Sau gre╚Öit. Sau imoral. Desc─ârcarea de filme piratate constituie, ├«n majoritatea ╚Ť─ârilor civilizate, o infrac╚Ťiune ╚Öi se pedepse╚Öte conform legii. Pedepsele le pot primi at├ót utilizatorii care downloadeaz─â filmele, c├ót ╚Öi cei care le pun la dispozi╚Ťia acestora.

Pedepsele în cauză pot varia de la amenzi consistente, uneori de ordinul sutelor de mii de lei, euro sau dolari, până la ani de închisoare pentru persoanele prinse că descarcă sau urmăresc ilegal filme.

În general, amenzile sunt cele mai utilizate de către industria cinematografică. În aprilie 2011, un grup de 20000 de persoane au fost date în judecată pentru drepturi de autor de o companie americană, pentru că au descărcat ilegal filme online. Alte 30000 de persoane au urmat a avea aceeași soartă.

Odat─â cu apari╚Ťia noilor tehnologii de detectare a activit─â╚Ťilor suspecte de piraterie, din ce ├«n ce mai multe persoane pot fi urm─ârite atunci c├ónd comit o astfel de infrac╚Ťiune pe siteurile de torrente ╚Öi pot fi raportate autorit─â╚Ťilor.

Deși nu prea se obișnuiește, uneori se acordă și pedepse cu închisoarea celor care comit acte de piraterie online. Cei surprinși că descarcă în mod repetat filme, sau că se ocupă la greu cu piratarea acestora, pot primi pedepse de acest fel. În Germania, de exemplu, există o lege care spune că, cine este prins că a downloadat în mod ilegal chiar și un singur film, va trebui să facă închisoare până la doi ani.

Dac─â persoana ├«n cauz─â descarc─â filme ├«n scop comerciale, fie pentru a le vinde mai departe, fie pentru a le oferi spre vizionare ├«n diverse moduri, atunci ea va putea fi condamnat─â p├ón─â la 5 ani. Aceste ac╚Ťiuni se ├«ncearc─â a fi implementate de c─âtre industria cinematografic─â ├«n toate ╚Ť─ârile civilizate.

A╚Öadar, chiar dac─â locui╚Ťi ├«n Rom├ónia, una dintre ╚Ť─ârile nu chiar at├ót de dezvoltate ale Europei, trebuie s─â v─â g├óndi╚Ťi dac─â merit─â ├«n vreun fel riscul de a face pu╚Öc─ârie pentru desc─ârcarea sau urm─ârirea de filme piratate pe internet.