Importanța lecțiilor de înot

de

Dacă eşti ca şi mine şi ai învăţat cum să înoţi de mic copil, importanţa abilităţilor de înot nu pare atât de evidentă, pentru că o iei ca pe ceva normal. Instrucţiunile sistematice pe care copiii le primesc în zilele noastre s-au îmbunătăţit considerabil în comparaţie cu ce se făcea cu 15 ani în urmă. Tatăl meu a învăţat să înoate de unul singur în adolescenţă, folosind tubul interior al unui cauciuc, într-un iaz. Mama a luat lecţii de înot când avea treizeci de ani iar bunicii mei nu cred că au ştiut să înoate vreodată. Oricum ar fi, să nu poţi înota în ziua de astăzi şi în societatea în care trăim poate fi uşor enervant în cel mai bun caz şi chiar îți poate pune viaţa în pericol în cel mai rău dintre cazuri. Haide să vedem de ce.

Înotul şi siguranţa în apă

Importanţa lecţiilor de înot pentru siguranţa în apă, poate fi supraevaluată. Oricine, şi mai ales copiii, ar trebui să poată să înoate. Din păcate, nu se întămplă aşa, iar cazurile de înec accidental sunt destul de dese. Din acest motiv nu ar trebui să-ţi laşi copilul nesupravegheat să se joace în apropierea unei piscine sau bazin.

Beneficiile aduse de înot

Dintr-o perspectivă mai fericită, înotul are o mulţime de avantaje, iar beneficiile aduse în ceea ce priveşte sănătatea sunt numeroase. Pregăteşte sistemul cardiovascular, este o modalitate de a exersa cu un impact redus asupra articulațiilor şi reprezintă și un antrenament complet. Există de asemenea şi beneficii psihologice ale acestui sport. O sesiune de înot în piscină relaxează mintea, înalţă spiritul şi este, de asemenea, de multe ori un prilej foarte bun pentru socializare. Probabil cel mai important argument de a-ţi trimite copilul la cursuri de iniţiere în înot este faptul că înotul este singurul sport recomandat de specialişti pentru copiii în vârstă de până la 10 ani.

Motivul: muschii şi articulaţiile se pun în mişcare fără a fi nevoie să suporte vreo greutate, adică nu este afectată deloc creşterea copilului. Înotul este benefic pentru copii, deoarece contribuie la dezvoltarea funcţiilor cognitive, dezvoltarea atenţiei, a unui comportament concentrat către atingerea de obiective. Toate acestea au aplicaţii în viaţa de adult sub forma rezolvării situaţiilor dificile, spun specialiştii.

Înotul construieşte corpul într-un mod foarte frumos şi dezvoltă personalitatea armonios: psihicul este modelat în aşa fel încât se va obişnui cu munca, va fi ghidat de ambiţie în orice acţiune.

În afară de toate acestea, înotul este o activitate recreativă pe care o poţi practica împreună cu prietenii pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, când este foarte cald afară. Când poţi să înoţi, ţi se deschid numeroase posibilităţi pe care nu ai putea să le practici în condiţii de siguranţăȘ surf, kaiac canoe, pescuitul în barcă etc.

Alte modalităţi în care îţi poţi folosi abilităţile de înot

Există şi alte cazuri în care este important să ştii să înoţi: în unele culturi primitive, înotul le perimtea oamenilor să treacă râuri sau porţiuni de apă mai mari, de asta depinzând uneori supravieţuirea lor. Este, de asemenea şi o condiţie prealabilă pentru mai multe locuri de muncă: salvamari, pescari, scafandrii profesionişti etc. Şi dacă doriţi să călcaţi pe urmele celor ca Michael Phelps, Ian Thorpe, or Jenny Thompson, aveţi nevoie să stăpâniţi acest sport bine. Dar cred că ştiaţi asta deja, nu-i aşa?

Acum că te-am convins de importanţa lecţiilor de înot, de ce să nu te apuci de învăţat acest sport care aduce multiple beneficii?