O scurta istorie a mesei de biliard

de

L-ai jucat de multe ori, insa cu siguranta nu ti-ai pus problema niciodata cine a inventat jocul de biliard sau care sunt cele mai importante momente din istoria acestuia.

E clar ca informatiile de mai jos nu iti vor schimba radical performantele, insa, pentru cultura ta generala (sau pentru vreun eventual pariu), e bine sa le stii. Iata, deci cateva dintre cele mai importante repere istorice privind acest joc, de la inventarea lui si pana la celebritatea de care se bucura in zilele noastre.

Origini

Jocul de biliard pe masa, asa cum il cunoastem cu totii astazi, a evoluat defapt dintr-un joc cu bate si bile, asemanator croquet-ului sau golfului, iar denumirea lui provine din frantuzescul „billart” (tac). Unii insa sunt de parere ca termenul de biliard este derivat defapt din cuvantul „bille” (bila), tot din franceza.

Satui sa se murdareasca prin iarba si noroi sau sa fie nevoiti sa ia o pauza de la jocul favorit, nobilii francezi din secolul al XV-lea au dus jocul de croquet de pe gazon in casa, pe masa. Si pentru a nu uita originile jocului, acestia au adus cu ei si „amintirea” ierbii, prin confectionarea materialului ce acoperea masa de biliard din material de culoare verde. Traditia se pastreaza si astazi, cele mai multe mese biliard fiind captusite cu fetru sau stofa de culoare verde.

Dar desi indicii ale existentei acestui joc de masa existau de ceva vreme, dovezi palpabile au putut fi inregistrate abia incepand cu anul 1470, atunci cand o masa de biliard este descoperita in posesia regelui Frantei, Ludovic al XI-lea.

Ulterior, in anul 1600, prinde contur si tacul de biliard, asa cum il cunoastem cu totii astazi. Pana atunci, biliardul se juca cu un bat asemanator unei crose de glof, fapt care, evident, ingreuna destul de mult jocul si deteriora semnificativ suprafata mesei de biliard.

Biliardul in literatura

Desi la noi in tara nu are o reputatie prea buna, fiind jucat cu precadere in baruri si alte locuri obscure, biliarduri era pe vremuri (si este si acum) un joc apreciat de catre nobili si elite, in general. Asadar, nu e de mirare ca jocul este amintit chiar de catre celebrul Shakespeare, in piesa „Antonio si Cleopatra”, in 1623.

Evolutie

In urmatorii ani, biliardul si accesoriile necesare pentru jucarea lui au cunoscut o evolutie impresionanta. Astfel, in 1770, apare un nou tip de biliard, jucat de englezi, ce purta numele de carambole. Tot in Anglia, in 1823, este inventat si varful de tac din piele, care a revolutionat modul de a juca biliard. Acesta permitea adaugarea unui efect de rotire laterala a bilei, ceea ce a starnit mai mult interes si mai multe pasiuni printre jucatori.

In anii urmatori apar noi stiluri de biliard, se organizeaza campionate si se adauc imbunatatiri constante meselor de biliard, iar la Jocurile Internationale din 2005 a existat o categorie speciala pentru biliard, snooker si carambole.