Poziția corectă la calculator

de

Astăzi, majoritatea locurilor de muncă necesită lucrul la calculator iar dacă nu adopți o poziție corectă riști să ai dureri de cap, spate sau alte probleme pe termen lung.
Acest articol îți propune câteva sfaturi despre cum să stai corect în fața calculatorului ca să nu ai dureri de spate, cap, sau alte părți ale corpului.

Multă lume se plânge de oboseală după câteva ore de stat în fața calculatorului dar oboseala nu este neapărat una dintre cauze. Dacă simți durere de spate, articulații, gât, brațe, cap sau în oricare altă zonă a corpului, cauza poate fi stresul repetitiv asupra unei zone din corp. Fenomenul este destul de des întâlnit și poartă denumirea științifică de leziuni de stres repetitiv. Aceste leziuni sunt provocate de activitățile ce implică suprasolicitarea musculaturii sau a articulațiilor, păstrarea unei singure poziții menținută pe o perioadă îndelungată. Simptomele traumatice includ furnicături, amorțeală și durere și trebuie tratate serios pentru că pot fi foarte dăunătoare. Leziunile de stres repetitiv nu apar numai în cazul statului la calculator, ele fiind întâlnite și în cazul cântatului la instrumente muzicale sau alte mișcări repetitive cum ar fi cele sportive (tenis, spre exemplu).

Cum îți dai seama că are loc o afectare progresivă a nervului și musculaturii?

Simptomele sunt cele descrise mai sus: oboseala excesivă deși nu ai depus foarte mult efort fizic, rigiditatea la nivelul gâtului, spatelui, vedere încețoșată sau dublă, sensibilitate crescută la lumină sau dureri articulare care iți dau o stare de disconfort fizic. Se poate consulta medicul pentru toate acestea dar, mai întâi trebuie să țineți cont de câteva sfaturi simple și la îndemână.
Adesea nu știm cum se așează tastatura, mouse-ul, și monitorul pentru a preveni afecțiunile enumerate mai sus și durerile.
Iată care este poziția corecta la birou, acasă sau oriunde!

Care este poziția corectă când stai pe scaun ?

Poate că sună neimportant dar mulți dintre noi habar nu au să stea corect pe scaun, iar o poziție greșită timp de mai multe ore pe zi, câțiva ani la rând, poate avea consecințe neplăcute. Încă din clasele primare am fost învățați că trebuie să ținem spatele perfect drept dar, atunci când vrem să ne corectăm poziția, avem tendința să îndreptăm spatele împingând bazinul în față, ceea ce este greșit. Totuși, cum poți să stai corect pe scaun? Împinge fundul în spate cât de mult se poate și sprijină-ți spatele de speteaza scaunului. Dacă nu te simți confortabil sau nu ai cel mai bun scaun, folosește perne. Înălțimea scaunului este importantă și trebuie reglată astfel încât să ai tălpile pe podea, iar genunchii să fie la același nivel sau ceva mai jos decât șoldurile. Dacă simți că umerii sunt relaxați înseamnă că ești în poziția corectă.

Care este poziția corectă când stai la birou?

Dacă stai pe scaun cu mâinile pe lângă corp, biroul ar trebui să fie la nivelul coatelor. Îți poți sprijini antebrațele pe birou când scrii și când tastezi sau poți ține tastatura pe genunchi. Coatele tale ar trebui să facă un unghi de aproximativ 90 de grade, iar încheieturile și mâinile trebuie să fie drepte, nu flexate. Ajustează tastatura sau nivelul scaunului în așa fel încât să nu resimți presiune în nici o parte a corpului. O tastatură bună are „piciorușe” la spate, așa încât să o poți ridică ușor. Ea ar trebui să fie înclinată spre tine.

Care este poziția corectă a monitorului?

Ca să nu ai dureri de cap și de ceafă sau afecțiuni de vedere, monitorul trebuie să fie și el așezat corect. În primul rând, nu trebuie să fie așezat prea aproape de tine, dar nici atât de departe încât să faci eforturi pentru a vedea ce scrii sau citești. În mod ideal, monitorul ar trebui să fie la o lungime de braț de tine, dar exact în fața ta, astfel încât să privești drept din față. Partea de sus a monitorului este indicat să fie cu câțiva centimetri mai sus de nivelul ochilor tăi. Astfel tu vei privi ușor către în jos atunci când te uiți la el dar important este să îți alegi poziția care te avantajează pentru a nu simți durere în zona gâtului. Dacă este posibil, înclină monitorul un pic mai pe spate.

Nu uită de pauze! Chiar dacă poți avea o poziție corectă la calculator, este esențial să mai iei câte o pauză de 10 minute la fiecare oră, pauză în care să te ridici de pe scaun, să te relaxezi și să iți miști picioarele pentru a drena circulația sângelui. Este sănătos și pentru ochii tăi care au nevoie să se deconecteze câteva minute de la sursa de lumină, dar și pentru articulații sau spate.