Primul ghiozdan nu se uita niciodata

de

Daca stim ceva despre anii copilariei, stim ca acestia nu se mai intorc. De aceea, uitandu-ne cu jind inapoi, revedem cu ochi calzi niste pui de oameni fericiti, fara griji, fara socoteli. Si cu siguranta, revedem prima zi de scoala. Pentru ca amintirile din copilarie sunt strans legate de primii ani de scoala. De aceea, cu totii ne amintim primul clopotel, prima recreatie, prima uniforma, primul ghiozdan si primul stilou.
Eu imi amintesc de mandria cu care mi-am purtat primul ghiozdan scolar. Era un ghiozdan de fete, de culoarea roz si cu multe fermoare. Prima data cand l-am pus in spate, mi s-a parut un pic greu, dar ma bucuram sa il port. Eram mandra de mine ca sunt eleva si ca am un ghiozdan scolar care o sa imi poarte noroc. Mi se parea ca ghiozdanele baietilor nu erau asa frumoase. Erau mai mari si in culori mai putin vesele. Cand am mai crescut, toate ghiozdanele de copii mi s-au parut frumoase.
Cred ca fiecare copil astepta ziua de dinainte de inceputul anului scolar pentru a-si innoi rechizitele. Tin minte ca in clasa a III-a, parintii m-au dus intr-un magazin din oras sa imi aleg singura rechizitele. Am crezut ca am ajuns in paradisul ghiozdanelor pentru copii. Nu reuseam sa ma hotarasc. Toate erau frumoase.
Dar cum spuneam, astazi este ziua in care privesc cu nostalgie inapoi. Ghiozdanele scolare sunt de mult istorie pentru mine. Dar bucuria primei zile de scoala imi revine in suflet in fiecare an, cand vad ghiozdanele scolare in spatele unor pitici ce alearga prin curtea scolii.
Acum nu mai este ca atunci cand eram eu mica. Ghiozdanele pentru copii, penarele, caietele, stilourile, toate sunt mai dichisite, mai haioase si mai usor de gasit. Astazi poti gasi si online ghiozdane. Nu mai trebuie sa mergi in zece librarii sa gasesti rechizitele scolare cele mai frumoase.
De exemplu, e de ajuns sa intri pe Diverta online si gasesti cele mai haioase seturi de rechizite si ghiozdane de copii deja echipate cu penar, caiete, plastilina si creioane colorate. Mici scolari au un univers dedicat numai lor pe Diverta online. Si de aceea, prima lor zi de scoala arata altfel.
Eu imi amintesc si de numaratoarea cu bilute colorate pe care o foloseam la orele de matematica. Dar astazi, copii au si telefoane mobile si calculatoare. Ma indoiesc ca elevii claselor mici mai folosesc numaratoarea.
Cu toatea acestea, emotia primei zile de scoala nu a fost mai putin intensa cand eram noi mici. Alte vremuri, alte obiceiuri, dar legenda primului inceput din viata noastra este nemuritoare.