Reguli de bază pentru coșuri de fum solide și durabile

de

Îți dorești un șemineu pe lemne pentru casa ta? Atunci trebuie să știi că pe lângă șemineul în sine, vei avea nevoie și de un coș de fum bine construit. Toată lumea poate pretinde că știe cum să construiască coșuri de fum, dar adevărul este că această parte a șemineului trebuie să fie solidă și construită corect. Dacă e să apară probleme legate de folosirea unui șemineu pe lemne, acestea apar în cele mai multe cazuri la coșurile de fum. Mai exact, sunt mai mari șansele de a apărea un incediu la cosuri de fum decât la șeminee. Astea deoarece există depuneri de funingine și material inflamabil pe interiorul coșului, ca rezultat al arderii lemnelor, ceea ce face coșul de fum să fie un aspect deosebit de important.

Înălțimea coșului de fum este cea mai importantă, pentru că aici nu ne gândim doar la îndepărtarea eficientă a fumului și gazelor de ardere, dar și la alimentarea cu aer a focului din șemineu. Recomandarea specialiștilor înclină spre construcția unui horn mai înalt, deoarece un coș de fum înalt va avea un traseu al aerului mult mai bun decât un coș de fum scurt. În cazul în care este prea mult aer pe coșul de fum, acest aspect poate fi redus destul de ușor. Dar, dacă avem de a face cu un coș de fum scurt cu un traseu inadecvat, o astfel de problemă va fi mult mai greu de remediat. Bineînțeles, nu trebuie să te întreci când vine vorba de înălțimea coșului de fum. Acesta trebuie să măsoare cel puțin 91 de centimetri deasupra punctului de ieșire din acoperiș.

Diametrul coșului de fum este de asemenea important. Dacă se contruiește un coș de fum cu un diametru prea mare, sau există unul de acest fel deja, acest lucru va duce la o răcire mult prea rapidă a fumului, ceea ce va încetini considerabil eliminarea lui din sistem. Diametrul corect al coșului de fum ar trebuie să nu depășească secțiunea transversală a sobei, luată de câte 3 sau 4 ori. Ce putem face în cazul caselor ce au un coș de fum deja construit, ce are un diametru mai mare decât ar fi indicat? Diametrul acestor coșuri se poate ajusta cu ajutorul unui burlan de dimensiuni adecvate.

Știi unde vei amplasa coșul de fum? Dacă ești încă la stadiul de construcție și încă nu ai decis unde să amplasezi coșul de fum pentru șemineul tău, este de recomandat să iei în calcul amplasarea hornului la interior. Da, ai auzit bine, pentru că un coș de fum utilizat va genera și el căldură, ce va putea fi păstrată în interiorul locuinței dacă amplasezi coșul la interior. Bineînțeles, construcția și proiectul casei trebuie să îți permită acest lucru. Deci, dacă se poate, câștigă mai multă căldură prin amplasarea coșului la interior.

Există ramificații și cotituri la coșul tău de fum? Ramificațiile la coșuri de fum vor reduce din eficiența acestora, prin scăderea puterii de aerisire a coșului. Așadar, dacă vei avea coș de fum cu cotituri, va trebui să iei în calcul creșterea înălțimii acestuia pentru a asigura o ventilație adecvată. Regula spune că o cotitură de 90 de grade va reduce cu 1,5 metri înălțimea unui coș de fum. Așadar, dacă ai un coș de fum de 4 metri cu o cotitură de 90 de grade, el va funcționa ca un coș de 2,5 metri. Această înălțime s-ar putea să fie insuficientă pentru șemineul tău.

Te-ai gândit că forma coșului de fum poate influența de asemenea eficiența acestuia? Dacă încă poți alege acest aspect, ai în vedere că un coș de fum rotund este mai bun decât un coș de fum pătrat sau cu formă dreptunghiulară. De asemenea, indiferent din ce materiale vei construi coșul de fum, este indicat să îl izolezi. Un coș de fum izolat se va păstra cald cu ușurință, indiferent de vremea de afară, aerisind șemineul și conducând fumul afară eficient de fiecare dată.