Cum alegi persoana potrivită ca babysitter pentru copilul tău

de

Venirea unui copil pe lume schimbă programul și viața întregii familii, astfel încât uneori mai ales la început, mama are nevoie de ajutor în îngrijirea bebelușului. Acest ajutor extern constă de fapt în angajarea unei bone, în cazul în care nu există alte soluții.

Atunci când nevoia de ajutor în supravegherea și îngrijirea copilului este temporară, de obicei se poate angaja o persoană pe postul de babysitter.
În mod normal există firme de plasare personal, cu care puteți încheia un contract de prestări servicii, în baza căruia vă va fi alocată o persoană, testată din punct de vedere psihologic, clinic sănătoasă pentru a desfășura activitatea de babysitter sau bonă, persoană care are studii de puericultură sau alte cursuri de specialitate.
Aceste firme percep anumite comisione, însă vă pot scuti de anumite riscuri și neplăceri ce pot interveni atunci când angajați persoane necunoscute.

Dacă totuși doriți să evitați să lucrați cu astfel de firme și vă decideți să angajați o bonă folosind alte surse, vă sfătuim să verificați cu atenție CV-ul acelei persoane, să solicitați referințe și să folosiți datele primite (să sunați persoanele pentru care a mai lucrat bona, să le vizitați dacă este posibil, etc.). Nu alegeți babysitter cu vârste extreme (fie prea tinere fie prea în vârstă) , ideal ar fi să căutați persoane care au aproximativ vârsta dumneavoastră.

Încheiați un contract sau o convenție civilă cu persoana selectată ca babysitter în care să stipulați clar drepturile și obligațiile ce-i revin. Faceți-i o fișa a postului și un regulament de respectat și nu tolerați abaterile!
Puteți monta un sistem de supraveghere, în cazul în care sunteți plecat de acasă și bona rămâne singură cu copilul. Există în prezent o ofertă destul de generoasă de astfel de  echipamente și puteți să intrați pe internet, în orice moment să verificați ce mai face copilul sau angajata dvs.
În alegerea persoanei potrivite pentru a vă ajuta la creșterea sau supravegherea copiilor este bine să țineți seama și de opțiunea copiilor atunci când aceștia sunt mai mari și își pot exprima opinia. Se spune că de fapt copilul își alege bona.

Există și posibilitatea să angajați o bonă internă care să și locuiască în casa dumneavoastră, sau un babysitter care să lucreze part time, în funcție de caz.
Ca și măsuri de precauție, în cazul în care nu cunoașteți destul de bine bona angajată, nu o tentați cu bunuri valoroase, bani, bijuterii scumpe, puse la vedere. Încercați să țineți aceste lucruri valoroase într-un dulap sau seif (dacă aveți).

Lăsați-i bonei pe o lista, la îndemână, cu numerele de telefon unde puteți fi găsită, numerele de telefon de la Pompieri, Gaze, Energie Electrică, adresa și numerele de telefon ale medicului de familie sau medicului pediatru, etc.
Lăsați-i instrucțiuni clare cu privire la procedurile de urmat în anumite situații neprevăzute și verificați ca bona să aibă și să știe să aplice practic, noțiunile de prim ajutor în caz de diverse accidente.
De asemenea îngrijiți-vă ca bona să aibă la dispoziție o rezervă de bani numerar, pe care să-i poată folosi numai în caz de nevoie.

Încercați să creați un mediu plăcut și primitor pentru bonă si incercați să o înțelegeți și s-o ajutați în eventualele probleme apărute în educația sau comportamentul copilului.Nu uitați să organizați programul unei zile sau al unei săptămâni și să verificați îndeplinirea sarcinilor trasate: plimbări cu copilul în parc, activități educaționale, jocuri, încurajarea copilului sa socializeze cu alți copii, etc.