Beneficiile unui mic dejun sănătos

de

Micul dejun este prima masă a zilei şi serveşte pentru a-ţi reîncărca cu energie organismul şi pentru a putea să-ţi iniţiezi activităţile zilnice. Încorporarea unui obicei ajută labuna menţinere a greutăţii şi ajută la prevenirea bolilor.
Este una dintre bazele fundamentale pentru un stil de viaţă mai sănătos. După cum sugerează şi numele, micul dejun înseamnă prima masă a zilei pentru ca organismul să consume alimentele necesare, după mai multe ore de odihnă. La micul dejun, organismul se încarcă de energie pentru a-şi începe activităţile zilnice. În caz contrar aceasta duce la un efort suplimentar şi lipsa de energie poate provoca, printre alte simptome, scăderea concentraţiei sau o stare de spirit proastă.
Obişnuiţi la un ritm de viaţă alert, pentru mulţi micul dejun este o pierdere de timp. Cu toate acestea, micul dejun nu trebuie să fie complicat sau dificil şi trebuie inclus înrutina de zi cu zi. Pentru prepararea produselor lactate, cereale şi fructe, asta durează doar trei minute. Mai mult decât atât, încă din copilărie se stabileşte şi se menţine pe totparcursul vieţii, asta fiind esenţială pentru menţinerea sănătăţii optime.

Acest obicei aduce cu sine o serie de beneficii:

1. Asigură corpului substanţele nutritive importante. Persoanele care îşi iau micul dejun în mod regulat, au un aport mai mare de vitamine şi minerale, crescând probabilitatea de realizare a recomandării zilnice. Tipul de alimente, este cuvântul cheie; spre exemplu, prin încorporarea de cereale în micul dejun, aceasta duce la un aport mai mare de 10 vitamineşi minerale esenţiale, cum ar fi vitaminele A, C, E, acid folic, fier şi zinc.
2. Micul dejun ajută să ai o performanţă fizică şi psihică bună. Foamea poate provoca distragerea atenţiei. Dovezile ştiinţifice arată că micul dejun este legat favorabil cu aspecte ale funcţiei de memorie la oameni de diferite vârste: memoria pe termen scurt şi episodică, şi capacitatea de a aminti.
3. Previne bolile. Reduce riscul anumitor boli, cum ar fi diabetul de tip 2, sindromul metabolic şi a bolilor cardiovasculare. Persoanele care îşi ia micul dejun au o mai bunăconcentrare a sângelui, a trigliceridelor şi a colesterolului LDL, factori care protejează împotriva bolilor de inima. De asemenea, micul dejun menţine nivelurile normale de glucozăşi insulină şi nu favorizează declanşarea diabetului de tip 2.
4. Păstrează o greutate sănătoasă. Există o asociere pozitivă între oamenii care îşi iau regulă micul dejun şi o greutate sănătoasă. Studiile de la Universitatea din Massachusettsindică că riscul obezităţii creşte de 5 ori mai mult printre cei care sar peste micul dejun, comparativ cu cei care îl iau. Asocierea cu o greutate sănătoasă şi micul dejun poate fişi cauza unei diete mai bune calitativ (mai puţine alimente bogate în grăsimi săturate şi colesterol, mai multe fibre din cereale, lapte şi fructe), care sunt săţioase până laurmătoarea masă, şi controlează caloriile consumate pe tot parcursul zilei.