Munții Retezat, o sălbatică și neprețuită comoară

de

Parcul Național Retezat este una dintre cele mai sălbatice și mai de preț comori ale României, și pentru un cățărător, mânat de dragostea pentru natură și dorința de a ajunge pe piscul unui munte în căutarea acelei senzații ce te lasă fără respirație, este destinația supremă, doar pentru că de fiecare dată când cucerește vârfurile, descoperă acest tărâm magic ca pentru prima oară.

Protejat de lege și parte a fundației europene PAN Parks, parcul dezvăluie măreții munți ai Retezatului, apărători înverșunați ai acestui loc minunat:

– neafectat de graba mistuitoare a lumii moderne, in continuare captiv în sălbăticia lui, care te face să te simți adăpostit și neliniștit în același timp

– unde ești întâmpinat cu un vesel “salut, drum bun” de oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată, dar care știu că le împărtășești aprecierea pentru frumusețile naturii

– unde muzica ce îți însoțește călătoria e o simfonie a ciripitului păsărilor, sărbătorindu-și libertatea, întrepătruns de sunetul apelor curgătoare, reci, care se lovesc furios de pietre în coborârea lor pripită

– unde îți simți toți mușchii cum te dor de la urcuș și crezi că nu e posibil să mai faci un singur pas, dar chemarea acelei imagini minunate de sus te împiedică să renunți

– un loc plin de minunății geografice: o pânză de peste 80 de lacuri glaciare, având ca vedete atât cel mai întins lac (Lacul Bucura – 8,90ha), cât și cel mai adânc lac (Lacul Zănoaga – 29m) din România; o faună atât de diversă încât cuprinde 85% din speciile existente în România (inclusiv pufoasele marmote sau agilele capre negre); peste 20 de vârfuri măsurând peste 2000m; plante rare care nu mai pot fi găsite nicăieri în lume; și multe, multe altele…

– un loc unde ești doar tu, un montaniard și rucsacul său, în căutarea unui mic colț de rai.

În generozitatea lor, Munții Retezat oferă nenumărate căi vizitatorilor săi pentru a le explora, plini de uimire, impresionantele frumuseți naturale. Traseele sunt bine stabilite și marcate, astfel încât, dacă le păstrezi cursul, nu te poți rătăci. Cabane rustice, pitorești, își deschid cu drag camerele turiștilor montaniarzi la Cârnic, Pietrele sau Gențiana, pentru a le oferi un punct de plecare pe trasee mai lungi sau mai scurte, mai ușoare sau mai dificile, și pentru a servi ca loc de odihnă seara, după ce cutreierarea pe creste i-a istovit. Alți turiști, mai aventurieri, preferă să campeze cu cortul în locurile amenajate la Cabana Pietrele sau Lacul Bucura, pentru a trăi din plin senzațiile unei excursii la munte, însă au grijă să își asigure înainte echipamentul necesar.

Dacă alegi varianta cortului, trebuie să ții neapărat cont de vreme, pentru că o vreme ploioasă te va împiedica să te bucuri de peisaje. Chiar dacă nu se anunță ploaie, rucasacul și hainele impermeabile sunt o necesitate aici, pentru că vremea e imprevizibilă și natura poate alege să își intre în drepturi în cele mai neașteptate momente. De asemenea, trebuie să știi că noaptea temperaturile sunt scăzute, chiar dacă alegi să faci excursia vara, de aceea cortul și sacul de dormit trebuie să poată înfrunta și temperaturi de zero grade.

Încălțările sunt o altă piesă importantă care trebuie să se conformeze acestei aventuri: să nu fie prea grele, să îți  susțină gleznele și să aibă aderență bună, să nu alunece, astfel încât urcușul să îți fie sprinten și lin. Tot în acest scop, trebuie să alegi obiecte cât de ușoare pe care să le iei cu tine, o lanternă, o brichetă, medicamente, și mai ales alimente care să îți asigure energia necesară pentru a birui munții.

O varietate de trasee populare, pe care le poți încerca cu mult entuziasm chiar și fără prea mult antrenament, își dezvăluie cărările înguste, mărginite de jnepeni pitici sau îmbogățite cu tufe de afine și zmeură delicioase:

–              Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Custura Bucurii – Lacul Bucura

–              Cabana Pietrele – Tăul dintre Brazi – Lacul Galeșul

–              Cabana Pietrele – Culmea Lolaia – Vârful Retezat

–              Lacul Bucura (2.040 m) – Vârful Peleaga (2.509 m)

–              Vârful Peleaga (2.509 m) – Șaua Pelegii – Vârful Păpușa (2.508 m)

–              Lacul Bucura (2.040 m) – Tăul Porții – Șaua Retezat – Vârful Retezat (2.485 m)

Orice drum alegi, călătoria îți va fi binecuvântată cu peisaje miraculoase, aer curat, binefăcător, îți va însufleți dragostea pentru munte, și îți vor umple sufletul de bucuria nemărginită de a fi fost martor la impresionantul spectacol al naturii pure.