4 modalitati de simplificare a procesului de negociere

de

Să recunoaștem un lucru: sunt foarte multe stiluri și tehnici de negociere pe care le avem la îndemână și de care ne putem folosi pentru a ne duce la capăt treaba, dar întregul proces poate deveni extrem de complex, de complicat, dacă nu suntem atenți la ceea ce facem. Din poziția ta de negociator, ar trebui ca, întotdeauna, să fii dispus să cauți (și să găsești, evident) diverse modalități prin care să poți simplifica mult o negociere.

De asemenea, mai trebuie să mai ai în vedere și un alt aspect: ajungerea la o înțelegere din urma căreia să rezulte o afacere cât mai bună și care să mulțumească ambele părți implicate în ea. Pentru că așa este cel mai bine. Într-o negociere, ar trebui să existe mereu acea situație de tip „win-win”, în care toată lumea să aibă ceva de câșigat. Astfel, te poți asigura că, și data viitoare când vei mai duce tratative cu omologii tăi, aceștia vor fi la de receptivi și de deschiși la a sta la discuții cu tine.

1. Împărțirea diferenței

Sunt sigur că ai mai auzit asta până acum… De fiecare dată când întâlnim un obstacol, când cel care nu este de acord cu propunerea noastră într-un anumit moment al negocierii (de regulă, când vine vorba de preț), spunem ceva de genul că „ar trebui să împărțim diferența”. Acest lucru înseamnă că vrem să facem un compromis și că dorim să ne „întâlnim” undeva la mijloc în negocierea respectivă.

Tehnica de față poate fi una foarte eficientă în simplificarea situației în care ne aflăm. Cu toate acestea, nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos și trebuie să fim întotdeauna atenți la deciziile pe care le luăm. Este important să analizăm dacă o asemenea strategie ne aduce și nouă niște câștiguri.

În cazul în care ne aduce, simplitatea și aparenta corectitudine a acestei abordări face, adesea, partea cu care negociem mai dispusă la acceptarea ofertei primite.

2. Discutarea unui anumit punct mai târziu

Se prea poate ca, în timpul negocierii, totul să se oprească și să poticnească într-un punct, fără o cale de ieșire evidentă, cel puțin la o primă privire. Problema apărută este neînțelegerea dintre cele două părți implicate cu privire la un anumit aspect. Nu lăsa asta să strice tot ceea ce s-a construit până acum! Sugerează omologului tău să discutați lucrul respectiv ceva mai târziu.

Motivul pentru care tactica aceasta funcționează, este acela că permite ambelor părți să se calmeze, să nu mai fie atât de tensionate, măcar pentru o vreme. După ce ai rezolvat alte puncte din cadrul negocierii, cel puțin teoretic, vei fi cu un pas mai aproape de a ajunge la o înțelegere și în această privință

3. Delegarea deciziei către o altă persoană

Negociatori fiind, vom fi de părere, aproape întotdeauna, că este responsabilitatea noastră să rezolvăm toate problemele apărute într-o negociere. Ceea ce nu este prea inteligent, deoarece pot interveni unele blocaje, mai ales dacă ajungem într-un punct în care un anumit aspect ne depășește chiar și pe noi.

În aceste cazuri, cea mai simplă soluție este să pasăm problema către un superior sau către o altă persoană care este mai potrivită ca noi să dea un răspuns. Odată ce s-a ajuns la o înțelegere benefică ambelor părți, putem reveni și noi în acțiune și putem continua discuția (dacă mai este nevoie).

4. Gândirea creativă

În limba engleză, există un termen pentru acest fel de gândire: „to think outside the box”. Literalmente, se traduce prin „a gândi în afara cutiei”. Poate că este o expresie mult prea folosită în ultimii ani, dar rămâne un concept puternic. Într-o negociere, sunt și momente în care ambele părți pot ajunge într-un punct mort, nimeni neștiind ce să facă mai departe. Dacă se întâmplă așa ceva, nu se poate ajunge la un rezultat concret.

De aceea, se recomandă a se lua o pauză și a se limpezi cât mai mult mintea, tocmai pentru a putea găsi o soluție. Fă un brainstorming, caută idei, întreabă-i și pe ceilalți prezenți la masa discuțiilor și vedeți ce puteți găsi împreună. Numai așa veți ajunge să gândiți creativ și să continuați negocierea!