Cafeaua espresso și beneficiile sale pentru sănătate

de

Milioane de oameni din întreaga lume adoră gustul puternic și aromat al cafelei espresso, dar nu mulți știu că aceasta are și numeroase beneficii pentru sănătate.

Te-ai temut de multe ori că pasiunea ta pentru cafea și faptul că bei zilnic un espresso ar putea să aibă efecte negative asupra ta? Nu-ți mai fă atâtea griji deoarece, potrivit cercetătorilor, o ceașcă de espresso consumată în fiecare zi aduce cu sine doar lucruri bune în ceea ce privește sănătatea. Printre acestea se numără și scăderea riscului de a face boala Parkinson, de a dezvolta diabet sau cancer de colon, dar și combaterea depresiei și îmbunătățirea productivității, precum și întărirea sistemului imunitar.

Însă te poți bucura de toate aceste beneficii doar dacă respecți anumite condiții.

În primul rând, cel mai important este ca băutura să fie obținută din boabe de cafea proaspete și râșnite exact înaintea preparării. Astfel obții un espresso mult mai bugat în antioxidanți, substanțe care fac din cafea o băutură bună pentru sănătate. Cu cât boabele sunt mai vechi și cafeaua râșnită de mai mult timp, cu atât scade și aportul de antioxidanți și beneficiile lor pentru organismul uman.

În afară de asta, espresso-ul este obținut prin trecerea rapidă a jetului de abur prin cafeaua măcinată, fapt care duce la păstrarea proprietăților acesteia și transferarea lor în ceașca mică de cafea.

Pe de altă parte, un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este acela că te poți bucura de beneficiile de mai sus doar dacă bei cafeaua simplă, eventual doar cu puțin zahăr sau îndulcitori naturali. Dacă obișnuiești să bei tot felul de sortimente de cafea care pot fi numite oricum numai espresso nu, atunci fii pregătit să renunți și la mare parte din aportul de antioxidanți. Mai mult, dacă folosești îndulcitori artificiali sau mai mult zahăr, cafeaua poate avea efectul advers și să îți creeze probleme de sănătate.

Așadar, dacă îți iei zilnic cafea de la automatul din hol sau dacă preferi variantele cu frișcă sau alte mirodenii din comerț sau cafenele, nu te aștepta ca aceasta să îți aducă vreun beneficiu. Dimpotrivă, dacă bei cafeaua cu zahăr, de exemplu, asta va spori senzația de dependență și îți va fi destul de greu să renunți la cafea dacă situația o cere.

De asemenea, conținutul de cofeină, alături de chimicalele ce s-ar putea găsi în cafea (mai ales în cea la plic sau de la automate) poate avea efecte din cele mai nocive asupra sănătății. Pot apărea dureri de stomac, palpitații, probleme cu aparatul digestiv și multe altele.

În concluzie, dacă vrei o cafea bună, plină de aromă și antioxidanți, optează pentru espresso. Dacă nu poți să mergi în fiecare dimineață la cafenea pentru a-ți lua porția de cofeină, atunci poți alege să cumperi un espressor pe care să îl folosești în confortul casei tale.

Astfel vei avea la dispoziție oricând o cafea tare și proaspătă, benefică pentru sănătate, și nu vei mai fi tentat să apelezi la variantele din comerț.