Cat de necesara e calitatea somnului pentru soferii de camion ?

de

Grupul cercetatorilor germani ai companiei Mercedes-Benz au aratat cat de mult conteaza calitatea somnului soferilor profesionisti pentru eficienta transportului de mare tonaj. Lasand la o parte perioada de timp destinata odihnei precum si momentul oportun al somnului , elemente ce sunt deja reglementate de lege , trebuie acordata mai multa grija conditiilor din cabina pentru asigurarea unui somn cat mai linistit al conducatorului auto.
Cabinele camioanelor fac parte din categoria acelor piese de camion care au dimensiunile limitate de anumite prevederi legale , fiind adaptate nevoilor conducatorului auto astfel incat sa poata fi transformate oricand din incinta de lucru in dormitor sau invers. Pentru realizarea acestui deziderat , un rol major il au designerii marilor producatori de camioane sau piese de camioane care pot reduce nivelul zgomotului din interiorul cabinei cu ajutorul noilor materiale de finisaj interior , materiale cu un grad ridicat de izolare fonica.
In urma unui studiu efectuat de aceiasi cercetatori s-a demonstrat ca mai mult de jumatate din soferii obositi au tendinta de a adormi , in conditiile unui rulaj monoton. In cazul soferilor obositi , performanta conducerii corecte scade cu un sfert , consecinta acestui fapt ducand implicit la o probabilitate mai mare a accidentelor rutiere.
Oboseala poate fi cauzata de momentele de odihna nocturna petrecute in vecinatatea autostrazilor sau din cauza unor situatii cand una din acele piese de camion cu grad de uzura ridicat se defecteaza iar conducatorul auto isi poate pierde din timpul de odihna alocat , incercand remedierea acestei probleme. Pentru achizitionarea oricarei piese ce trebuie inlocuite va recomandam autofarm.ro , un magazin online de piese de camioane care va trimite gratuit (la valori de peste 375 ron) si intr-un timp foarte scurt piesa dorita.
In concluzie , observam cum siguranta noastra in trafic poate depinde atat de mult de niste amanunte minore la prima vedere , cum ar fi materialele care izoleaza fonic cabina camionului dar atat de importante in cazul producerii unui accident pe motiv de oboseala a soferului camionului.