Ce folosim la construirea unei cladiri: caramida porotherm sau boltari de beton?

de

Atat un boltar de beton, cat si zidaria din caramida porotherm sunt materiale de constructie puternice, rezistente la foc, rezistente la interperi si cutremure. Au multa masa termica, ceea ce le ajuta sa pastreze caldura si compenseaza valoarea lor de izolare relativ scazuta. 

Cu toate acestea, in ciuda asemanarilor lor, boltarul de beton si caramida au unele diferente majore. Daca va ganditi sa construiti o casa noua sau sa adaugati la una existenta, aflarea diferentelor dintre caramida si blocul de beton va poate ajuta sa luati o decizie in cunostinta de cauza.

Izolatiei

Peretii de caramida porotherm au o valoare de izolare, sau valoarea R, de 0,2 pe cm patrat. Prin comparatie, placajul are o valoare R de 2,5. Multe case „din caramida” sunt de fapt case cu structura de lemn cu invelis din caramida si au valori de izolare comparabile cu alte cladiri cu lemn. 

Peretii boltarului de beton conventional de 8 inch au o valoare R de 0,08 pe inch patrat sau aproximativ 2,5 pentru intregul boltar. Boltarii de beton izolati isi pot creste valoarea R pana la aproximativ 1,2 pe cm patrat, iar blocurile antrenate de aer pot avea valori R pana la 3,9.

Rezistenta

Caramida si boltarul sunt ambele materiale relativ puternice, dar rezistenta lor intr-un perete este afectata de tipul si calitatea mortarului care le tine impreuna. Toti boltarii de beton trebuie sa aiba o rezistenta la compresiune minima de 1900 de kilograme pe 2.54 cm patrat. Multe blocuri dense sunt mai puternice decat aceasta. 

Conform proprietatilor mecanice ale zidariei de caramida nerefortata, cladirea medie construita din boltari de beton poate rezista la 3500 psi, in timp ce caramida de argila medie poate rezista la 3000 psi. 

Mortarele cu ciment ridicat pot rezista pana la 2500 psi, in timp ce mortierele cu continut ridicat de var sunt mai slabe si pot fi capabile sa reziste doar la aproximativ 350 psi.

Costuri

Atat caramizile porotherm cat si zidaria din beton sunt relativ ieftine. In 2020, o singura caramida porotherm de lut costa aproximativ 4-5 RON, in timp ce un boltar de beton de 8 inch costa aproximativ 4-5 RON. Boltarii speciali usori pot costa 15 RON fiecare. Cu toate acestea, forta de munca poate duce la cresterea semnificativa a proiectului. Zidaria din caramida traditionala necesita mai multa pricepere decat zidaria din beton si poate fi dificil de facut pe cont propriu.

Greutate

Boltarul de beton si caramida sunt ambele materiale destul de grele. Greutatea lor individuala depinde insa de materiale si tipul de constructie. Caramida medie cantareste aproximativ 3-5 kilograme. 

Boltarii de beton conventionali de 8 inch cantaresc aproximativ 43 de kilograme fiecare. Betonul aerisit autoclavat, sau boltarul usor, pot contine pana la 80% aer si cantaresc pana la 20% la fel de mult ca si boltarul conventional de aceeasi dimensiune. Oricare ar fi misiunea ta si indiferent de proiect, te invitam sa cauti o echipa de specialisti in constructii pe platforma Agruo.ro unde vei putea negocia si angaja direct echipa care sa-ti duca la bun sfarsit proiectul.