Cei mai buni regizori de film

de

Filmul are puterea incredibilă de a contura o lume întreagă şi îi permite apoi spectatorului să privească printr-o fereastră această lume fascinantă. El devine, în acel moment, un voyeurist cu acte în regulă, care poate să pătrundă în acest univers impresionant. Filmul creionează visul unui scenarist împletit cu viziunea inedită a unui regizor.

Filmul are menirea de a deveni un vis, care fascinează, intrigă şi frapează spectatorul. Multe elemente contribuie la realizarea unui film de calitate. Un film bun va avea o poveste foarte bună, dar o poveste foarte bună nu va garanta neapărat un film bun. Jocul actorilor este esenţial. Un regizor bun întotdeauna îşi va pune actorii pe primul loc. Mai mult decât atât, mişcările de aparat, ritmul şi dinamismul scenelor sunt la fel de importante. Toate elementele de post-producţie, de la montaj la editarea sunetului au şi ele un rol major. Acestea pot salva uneori o filmare slabă, dar pentru a atinge performanţa şi pentru realizarea unui film excelent, toate elementele enumerate mai sus trebuie să fie extraordinare şi împletite într-o armonie sublimă.Aici intervine regizorul, care are un rol cheie în întregul proces.

Cei mai buni regizori de la Hollywood au avut în primul rând, ceva de spus. Filmele lor s-au transformat treptat în capodopere, revoluţionând cinematografia mondială. „Diavolul se ascunde în detalii”, de aceea foarte mulţi regizori sunt extrem de atenţi la detaliile unui film.

O scenă superbă între doi actori mari poate fi imediat distrusă, dacă într-un cadru cămaşa actorului principal este închisă la toţi nasturii, iar în secvenţa imediat următoare este descheiată sau dacă minunatele rochii elegante ale actriţelor stau într-un anumit fel într-o secvenţă, ca în clipa următoare să alunece pe umerii goi.

Dar şi mai importantă este amprenta pe care o lasa anumiţi regizori în filmele lor. Un pont spune că nu trebuie să vezi regizorul în jocul actorilor, nu trebuie să-i simţi indicaţiile. Jocul actorilor trebuie să rămână curat. Dar, în acelaşi timp trebuie să simţi regizorul în atmosfera generală a filmului, în universul creat de el.

Un film regizat de David Lynch va fi recunoscut imediat. Lumea lui ciudată, împânzită cu femei fatale, pitici şi alte faţete bizare ale psihologiei umane are un impact puternic în cinematografie.

La fel cum a avut şi Martin Scorsese. Filmele lui au o asemenea forţă şi atât de mult nerv, încât a influenţat semnificativ generaţiile de regizori care l-au urmat.

Tarantino este şi el un exemplu de menţionat. Fără să aibă studii în domeniu, el a reuşit să spargă tiparul clasic al filmelor, formând un curent nou şi proaspăt. Filmul „Pulp Fiction” a devenit un film de referinţă, datorită scenariului său inedit, care nu se mai desfăşoară într-o ordine cronologică, aşa cum se întâmpla până atunci. „Pulp Fiction” a ridicat ştacheta în cinematografie, provocând şi alţi regizori să facă filme mult mai dinamice, mai vii şi mai potrivite lumii contemporane.