Cum vor arăta construcțiile civile în viitor?

de

Este greu de realizat o previziune a produselor, sistemelor sau mijloacelor tehnologice utilizate în construcțiile civile din viitor. Destinul acestora stă sub semnul crizei energetice, care ne va constrânge să regândim modul în care vom construi o casă.

Oamenii au nevoi și dorințe variate când vine vorba de propria casă. Cu siguranță creșterea demografică globală va duce la un consum excesiv de energie și resurse naturale, precum petrolul sau apa. Cum sună viitorul pentru construcțiile civile? Nu putem știi exact, dar este cert că industria din domeniu se va adapta schimbărilor și își va îndrepta atenția către tehnlogii care reduc consumul de energie.

Infozoom vă prezintă câteva concepte și tendințe care vor influența construcțiile civile în următorii 10 ani

Casa – un sistem de elemente interconectate

Casele din viitor vor fi proiectate și construite ca un sistem, toate elementele sale fiind interconectate. O izolație mai bună va rezulta într-un consum mai mic de resurse la sistemul de încălzire, ventilație și aer condiționat, precum și la o factură la încălzire mult mai mică pe timpul iernii.

Chiar dacă acest concept a fost „propovăduit” de mai multți ani, inginerii constructori nu l-au luat în serios până în prezent, probabil neavând nici suportul marilor producători de materiale de construcție.

Construcțiile civile modulare vor fi din ce în ce mai populare

Unele firme de construcții folosesc deja panouri modulare pentru realizarea podelelor și acoperișurilor, dar se preconizează o utilizare din ce în ce mai mare în viitor a acestui sistem care garantează o reducere a timpului de construcție. Construcțiile modulare nu sunt chiar atât de ieftine, dar aduc o serie de avantaje, precum un șantier restrâns și mult mai eco-friendly precum și o reducere a problemelor cauzate de umezeală.

Ermetizarea construcțiilor civile va fi mult mai accesibilă

Oamenii au început să conștientizeze importanța ermetizării într-o casă, având în prezent la dispoziție o ofertă destul de largă de produse speciale. Spuma poliuretanică este un produs pentru izolații foarte bun, dar destul de costisitor. În următorii 10 ani, producătorii de materiale pentru construcții vor veni cu noi opțiuni de produse, mai atractive din punct de vedere al raportului calitate-preț.

Energia solară va deveni mai accesibilă

Instalațiile de captare și conversie a energiei solare sunt foarte scumpe în prezent. Pe deasupra, mai sunt și inestetice. Experții în construcții civile vor realiza o nouă generație de acoperișuri solare, mult mai accesibile ca preț, ușor de montat și bine încadrate în acoperiș din punct de vedere estetic.